Mark zevende in Aronaman; Kelvin wint in Ecuador en de grote inhaalslag – WTJ 558


DINSDAG – Terwijl de Maastricht en de Nederlandse triathlonsport zich opmaakt voor al weer de derde Ironman in ons land, maken wij nog een kleine inhaalslag in de categorie ‘nog vergeten uitslagen’.
Uit het recente weekeinde stamt nog de Aronaman in het Italiaanse Luglio. De wedstrijd trekt altijd wel een handvol Nederlanders, die wellicht in de omgeving hun vakantie doorbrengen en het toch combineren met een wedstrijdje. Mark Muller keerde na drie jaar terug in Luglio. Zijn bescheiden klassering toen, werd nu omgezet in een knappe zevende plaats op twaalf minuten van de winnaar, de sterke Italiaan Alberto Casadei. Hem kennen we nog van de eerste Ironman Maastricht waar hij achter Bas en Mark derde werd. Bij de vrouwen deden de TC Twente-zusjes Lynn en Esmee Peters mee. Lynn heeft net iets meer ervaring op het lange werk: ze eindigde 15e. Esmee volgde een half uurtje na haar zus als 34e. De winnares was ook een internationaal aan de weg timmerende Italiaanse: Martina Dogana.


Ook in Italië, maar dan op het gebied van crosstriathlons, was de XTerra-wedstrijd in Abruzzo. Een beetje ongelukkig samenvallend met het EK in Roemenië, al is er voor een commercieel circuit als XTerra een eigen aanhang. We dachten aanvankelijk dat Maud en Mark ook die kant op waren, maar dat bleek niet het geval. De XTerra zege ging naar de Zwitser Xavier Dafflon, in Namen nog tweede en vorig seizoen op Maui wereldkampioen van alle agegroupers bij elkaar. In zijn eerste profjaar klopte hij Kiwi Sam Osborne en Spanjaard Roger Serrano in warm en gortdroog Abruzzo. Helena Erbenova was beste vrouw. Een Nederlandse ging wel van start. Annemieke Oomen, in de Aziatische XTerra’s ook al eens te zien, was nu voor het eerst in een Europese XTerra. Ze finishte als 24e.


Haast niet te bij te houden is wereldreiziger Kelvin van der Doe. Afgelopen zondag dook hij weer op in Ecuador, daarmee op alle continenten van de wereld binnen een jaar een 70.3 Ironman gedaan! Niet veel Nederlanders zullen dat huzarenstukje eerder uitgehaald hebben, lijkt me. En bovendien presteert hij altijd op topniveau, nu ook weer. Een vijftiende plaats overall en superieur bij de mannen 30-34. Het verschil met de Braziliaanse topper en winnaar Reinaldo Colucci was maar een half uur. Kelvin heeft zich daarmee voor de tweede keer gekwalificeerd voor het WK 70.3 Ironman. Hij reist al door naar Chattanooga, maar de Ecuadoriaanse wedstrijd leverde hem meteen een startbewijs op voor het WK 70.3 IM volgend jaar in Zuid-Afrika. Er gaan geruchten dat het WK 70.3 Ironman 2025 in Hoorn gehouden wordt 😉 Kelvin was niet de enige Nederlander. Mijn collega Arjan Meesterburrie, Zuid-Amerika correspondent voor NRC Handelsblad en woonachtig in Ecuador deed al vaker mee in ‘zijn thuiswedstrijd’. Hij verbeterde zijn pr niet, werd 153e in 5.13 en gaat volgend jaar vast de 5 uur-barrière slechten. Wellicht kan Arjan eens een verhaal van triathlonsport vanuit Zuid-Amerika doorsturen. Dan hebben we in alle hoeken van de wereld trikipedia.nl-correspondenten. Ivo Ravelli was de derde man, die meedeed en beste Antilliaan met een tijd van 6.51 uur. De Amerikaanse Kelsey Wilthrow won de vrouwenrace. Ze liep net iets sneller dan Kelvin.

 
Nederlanders ook in Canada, waar de Ironman en de 70.3 Ironman op dezelfde dag waren. In Whistler de laatste jaren, nadat Penticton de licentie uit handen speelde en Whistler uit het Challenge-circuit stapte. Op de 70.3 afstand was Marco Marskamp de beste van vier landgenoten. Hij finishte zestigste totaal en tiende M30 in 5.06 uur. Dat was een half uur na de Canades winnaar Graham Good (maar die is dan ook echt goed!). Christine Hoffmann van de USA won het vrouwenklassement. Yvonne Kraus was daar onze beste vertegenwoordigster op positie 92 in iets meer dan zes uur. Op de Ironman Whistler geen Nederlanders. Linsey Corbin won en overall derde, maar dat kwam ook omdat de mannen agegroup-only waren. Dylan Gleeson won bij de mannen. Net binnen de negen uur, daarmee kont de 8000e sub 9 uur tijd in zicht. Mogelijk al in Maastricht, maar dan moeten er 18 onder de negen uur blijven.
Op de Ironman Santa Rosa in Californië wel twee Nederlanders. Kyle Hermans finisht als 262e in 11.40 uur en Ilja Kooij wordt 474e in 12.34 uur. Winnaars daar Nicholas Noone en Chelsea Tiner. U raadt het al: agegroup-only. Snelle tijden in de Hongaarse hele triathlon bekend als Extrememan Nagyatad met Marton Flander in 8.10 opnieuw als winnaar. Timea Hubai was beste vrouw in 10.36 en de Hongaars/Limburgse Eva Kovacs deed er 14.21 uur en daarmee 51e vrouw.


Dichterbij huis, kortere afstanden ook. Het open Belgisch kampioenschap jeugdtriathlon in St. Laureins bracht ook drie Almeerse meisjes naar de Boerekreek-triathlon. Romy Spoelders werd vierde bij wat bij onze zuiderburen Jeugd A genoemd wordt. Bij de jeugd B was er een tweede plaats voor Dirkje Lebouille en Tamar Veltman. Het rood-geel-zwart ging bij de juniores naar Yorben Verboven en Kiara Lenaertz.


Geen duathlon op de World Games in Polen helaas, terwijl dat een paar jaar terug in Colombia nog wel het geval was. Geen triathlon helaas ook op de European Youth Olympic Festival in het Hongaarse Györ. Wel met deelname van Shirin van Anrooij overigens, dit seizoen vooral baanatlete. Ze nummer twee van Nederland op de 1500 meter knalde als derde snelste zelfs naar de finales. Die waren afgelopen zaterdag. Ook toen liep de kleine Zeeuwse even op bronzen positie, maar uiteindelijk viel ze terug. Elfde op dit Europese topniveau is echter ook schitterend.

 
Zoals beloofd in vogelvlucht vergeten uitslagen van de afgelopen maand. De zwemloop in natuurbad Oosterbad werd gewonnen door Davy Heijsteeg en Diana Gorter. Niels Lekkerkerk en Rachelle van Zanen wonnen de mini-afstand. Begin juli werd Joost van Ulden dertiende in de XTerra Victoria, Canada. De 70.3 Ironman Muskoka leverde een 17e plaats op voor Suzanne Witjes, daarmee ook derde F35. Ze lag een half uur achter op winnares Fiona Whitby. Beste Nederlander op de 70.3 IM Muncie was Hans van Vliet: 35e in 5.33 uur. Arjen Mol bleef net onder de elf uur op de hele van Vitoria-Gasteiz:334e plaats. Brooke Brown viel uit in haar favoriete race. Oud-NTB voorzitter Eric Severins volbracht de loodzware Stone Brixia Man in het Italiaanse Sulzano. Klus geklaard na 16.51 uur. De Zweedse winnaar Roland Osele deed er exact drie uur korter over. Rob Adriaanse voltooide de Canada Man XTreme in 16.38 uur. De Canadees Chris Stirling was na 11.08 uur winnaar. En Maurits Heikoop en Hans Schoonen waren eind juni de dolgelukkige survivors van de Swissman Extreme in 16 respectievelijk 18 uur. Onnodig te zeggen dat je aan de laatste drie wedstrijden niet onvoorbereid moet beginnen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.