Ridder Tom; Favorieten voor  zondag; Frederik van Lierde doet ook mee; Marije in d’r uppie – WTJ 560

DONDERDAG – Maastricht is al helemaal in sportstemming. Wat wil je ook als jouw eigen Tom Dumoulin woensdagavond de Ridderronde op zijn naam schrijft? De sportman van het jaar (kan me niet voorstellen dat iemand daar nog overheen gaat) was in het profcriterium sneller dan Mike Teunissen en Tom Leezer. En hoewel de regen soms met bakken uit de lucht kwam, stond het rijen dik bij de finish op het Vrijthof.

foto Christie Brouwer

 

De weersverwachtingen voor zondag zijn overigens best gunstig. Lang zo heet niet als de eerste twee Ironmans en minder regen dan deze week. Minder ook dan tijdens het fietsen vorig jaar, toen in de eerste ronde alle zeilen bijgezet moesten worden om de triatleten behoedzaam door dat glibberige bochtje op de Markt te loodsen. Het ziet er kortom goed uit. In de licht kritische beschouwing gisteren maakten we gewag van het relatief kleine groepje profs. Desalniettemin zit daar genoeg kwaliteit in. Zeventien mannen staan er op dat proflijstje. De uitslag van vorig jaar bepaalt de startnummers: dus Bas Diederen (toen 3e), Erik-Simon Strijk (4e) en de Belg Michael van Cleven (8e). Drie atleten wonnen eerder een Ironman: naast Bas zijn dat de Portugees Pedro Gomes en de Oostenrijker Michael Weiss. De laatste heeft als enige een sub 8uur tijd (7.57). Ben wel benieuwd of de organisatie voor Nick Baldwin eventueel het volkslied van de Seychellen kan laten spelen. Martijn Dekker heeft misschien van de favorieten de minste ervaring op de heles, maar favoriet is ie natuurlijk wel. Hij kan het parcours wel dromen. Voor een tropische verrassing kan de Spanjaard Miquel Blanchart Tinto zorgen en dat geldt ook voor de Brit Harry Wiltshire, beroemd en berucht vanwege het ‘When Harry met Javi-incident’.

Bij de vrouwen is de nummer twee van vorig jaar Saleta Castro Noquiera groot favoriete al dicht ik de Belgische Alexandra Tondeur nóg grotere kansen toe. Ze is de nummer twee van Europa en won ook Luxemburg al. Gevaarlijk outsider is de Britse Kate Comber, paar jaar terug nog tweede op het EK in Weymouth. Tegen dat sterke drietal mag landgenote Rahel Bellinga het opnemen en ook half-landgenote Brooke Brown, die als enige van het selecte gezelschap vier heles gewonnen heeft. Zoals gezegd: een aantal afmeldingen. Tine Holst en Katja Konschak onder andere. Merkwaardig genoeg staan ze volgende week op de startlijst van Hamburg. Bekende agegroupers verder: Sione Jongstra (gaat niet voor een slot), Danielle Riem, Janien Lubben, Hanneke Boon, Tessa Kortekaas, Angelique van der Linden, Lucy Smith, Karen Steurs en Liesbeth de Schrijver. En bij de mannen Niels Esmeijer, Neal Keijzer, Sander Berk, Martijn Paalman, Stach Aarts, Conrad Boerman, Thijs Gipmans, Wim Timmermans en Wietze Douwe de Jager. DJ van huis uit, maar nu even triatleet en straks (na ongeveer 12 uur wedstrijd): Ironman. Bij de trio’s tenslotte een team wat er uit sprint: Hawaii-winnaar Frederik van Lierde springt de Maas in, tikt dan aan bij een levende triathlonlegende uit Frankrijk Patrick Girard en tenslotte gaat nog een Fransman, Christopher Lucas, de marathon afleggen. Over parcours, omstandigheden enzovoorts gaan we het allemaal niet hebben. De 1300 triatleten uit 61 landen ervaren het vanzelf. Er staat een dolenthousiast kwartet microfonisten klaar om u ‘YOU ARE AN IRONMAN’ te heten.

 
Geen Nederlanders op het EK U23 in Velence komende zondag. Wel de Arubaan Renze Postma, buiten mededinging dus. Marije Dankelman is voor Nederland helemaal in d’r uppie naar het Zweedse Malmö afgereisd. De blonde triatlete zal er zich vast thuis voelen. Zaterdag hoopt ze ver te komen in de ETU Sprint Cup, waar Marten van Riel bij de mannen zijn come-back maakt.
‘Vergeten uitslagen’, ze zullen er altijd blijven. Zo waren het niet drie, maar vier  Almeerse meisjes die zich  verdienstelijk maakten in het open Belgisch kampioenschap jeugdtriathlon te Sint Laureijs.

 
En in Münster was naast de spectaculaire Bundesliga met Rachel Klamer als tweede ook nog een hele reeks reguliere races, die onze Oosterburen zo fraai als Volksdistanz betitelen. De Olympische afstand ging naar Europees kampioen halve afstand Patrick Dirksmeier, Oostenrijker Sebastian Czerny won de sprint. Een groep Nijmeegse en Hengelose triatleten was ook in de stad waar in 1648 een eind kwam aan de Tachtigjarige Oorlog. Een aantal haalden podiumplaatsen: Loes van dden Boom 2e F55, Indra Bimmel 3e F45 en Erik Lentfert 2e M45. Lawrence van Dijk werd vierde M45, Saskia de Vries achtste F30 en Martijn Pol tiende M35.

 Morgen het laatste nieuws uit Maastricht en de voorbeschouwing op nog een aantal wedstrijden in het eerste augustusweekend.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.