Eerste XTerra-winst Maud; Thijs derde in Ostseeman; Hilly tweede in Gdynia – WTJ 564


WOENSDAG – We maakten er zondag op de Ironman nog melding van, want ook Maud Golsteyn is Limburgs natuurlijk. In alle jaren dat ze nu meedraait in het XTerra-circuit was ze maar liefst zeven keer derde geworden en ontelbare keren in de top zes. Maar winnen? Nee, dat overkwam haar pas afgelopen zaterdag voor het eerst. De XTerra Noorwegen bracht niet alle toppers samen, maar waar is dat nog wel? Feit is dat het zware evenement in en rond het plaatsje Noresund twee mooie winnaars kreeg: Ruben Ruzafa Cueto, de Spanjaard. Hij was te sterk voor de Duitser Peter Lehmann en de Noor Oivind Bjerkseth. En Maud Golsteyn dus.
Samen met echtgenoot Lars van der Eerden was ze naar een van de noordelijkste XTerra’s afgereisd. Daar moest ze wennen aan het koude water, waar ze met een achterstand van vijf minuten op de Britse Louise Fox uitstapte. De rollen werden omgedraaid bij het fietsen en ook op het loopparcours kende Maud haar gelijke niet. Fraaie zege dus vóór Louise Fox en de Deense Nicole Rahbek Dam Sorensen. Mooi om tussen dat vele brons in huize Van der Eerden/Golsteyn nu ook eens goud te zien schitteren. In de open race werd Lars achtste. De winst ging naar de Tsjech Tomas Matera.

 
Ree in het achterwiel


Thijs Koelen verlengde zijn podiumabonnement in de Ostseeman weer met een jaartje. De lange afstands specialist uit Delden deed voor de zevende keer mee in Glüksburg (‘ik behoor daar tot het interieur geloof ik’) en hoewel hij hoopte op de winst, was Till Schramm toch weer net even te sterk. De TC Twente-atleet had op de marathon niet meer gerekend op een tweede Duitser – Markus Unsleber – die hem op de valreep nog passeerde. Maar de sympathieke Kwekveschudder (bijnaam voor inwoners uit Delden) scoorde toch weer een derde plaats. Zwemmen in  een golvende Oostzee met Schramm, Koelen en ook Dave Rost en Malte Bruns vooraan. Thijs moest het drietal snel laten gaan, maar achterhaalde Dave en Malte ook weer. Thijs liep voor plek twee omdat Till een lichtjaar voorsprong had, zoals hij het uitdrukte. Dat Markus nog terugkwam was een verrassing, want die kwam bij het fietsen val door een wel heel merkwaardige oorzaak: er sprong een ree in zijn achterwiel! Thijs bleef met 8.53 als derde en laatste onder de negen uur. Till scoorde 8.32, zijn derde opeenvolgende zege. Dave Rost viel vorig jaar uit en revancheerde zich nu met een zesde plaats in 9.12 en Frysman-organisator Marco Douma verkiest deze wedstrijd ook boven anderen. Hij werd 39e in 10.42. De beste vrouw was, net als vorig jaar, de Duitse Liesa Schmidt in 9.34 uur.

 

Zonder wereldkampioen Jorik van Egdom of überhaupt enige Nederlander werd in het Hongaarse Velence het Europees kampioenschap beloftes U23 afgewerkt. De winst ging naar de sterke thuisfavoriet Bence Bicsak, die eerder als Tiszy op zijn naam schreef. De Britse Georgia Taylor-Brown haalde de Europese vrouwentitel binnen. Of haar ook een soortgelijke huldiging als de Leeuwinnen in Utrecht wacht, valt nog te bezien. Buiten mededinging deed Arubaan Renze Postma mee. Hij werd 36e. In de Mixed Relay – toch onze specialiteit – waren de Britten beter dan de Russen en Italianen.

 
Overal was Ironman

 
Ironman had dus nog meer wedstrijden afgelopen weekeinde. Dertien Nederlanders aan de start in het Poolse Gdynia, waar de Duitser Boris Stein twee van zijn landgenoten klopte. Michiel van Bellen (2e Divisie-winnaar in Oud Gastel dit jaar) was beste Nederlander op een 58e plaats met een klein half uurtje achterstand. Edwin Wentink werd 78e en Michel de Gier was goed voor de tweede plaats bij de M55. Bij de vrouwen haalde Apeldoornse Hilly Panjer een podiumplaats: tweede F45 en 29e in totaal. De overwinning ging naar de immer sterke Oostenrijkse Lisa Hütthaler. Corinne Abraham werd tweede, zij komt inmiddels uit voor Cambodja. De Poolse Olympiër Maria Czesnik eindigde derde. Janneke Sinnige deed het op een 49e plaats ook niet onaardig.

 
Verder van huis was het in Lapu Lapu City op de Philippijnen te doen. Tim Reed won wederom. Bij de vrouwen was er de volstrekt onbekende Singaporese Ling Er Choo, die er met  de winst vandoor ging. Vier Nederlanders met Ruud van Winden op een 623e plaats (drie uur na Reed) als beste. In het Amerikaanse trainingsoord Boulder wonnen Tim Don en Rachel Olson de 70.3 Ironman. De twee deelnemende Nederlanders zaten in het massaveld (2616 atleten) ver van voren: Ewoud Hulsewe werd 56e en tweede M45 en Frank Soree stond 151e op de eindstand. Duitse en Deense successen in de vierde 70.3 Ironman dat weekend, die van Otapää, Estland. Johannes Moldan won voor titelverdediger Viktor Zyemtsev, Helle Frederiksen klopte landgenote Maja Stage Nielsen. Nederland ontbrak. De vijfde race in het Braziliaanse Alagaos trok louter (Zuid-)Amerikaanse deelnemers.

Geen Ironman, wel die afstand: de Slovakman 226. Vorig jaar nog met Stefan Paalman, nu zonder Nederlanders. Uiteraard wel met Petr Vabrousek. Hij won weer eens, nu in 8.47 uur. Beste vrouw was zijn landgenote Helena Kotopolu in toch ook wel een snelle 9.29 uur.

 
Marije gelapt door kruising fiets/looproute

 
Geen succes voor Marije Dankelman in Malmö, wel voor die andere Belg die zo lang uit roulatie was. Jelle Geens en Marten van Riel zijn immers de vaandeldragers op de korte afstand bij onze zuiderburen. Beiden moesten het hele voorjaar schrappen. Jelle was terug met een zesde plaats in Montreal en Marten is zaterdag winnaar geworden van de ETU-Cup in Malmö. Een mooie opsteker voor beide mannen in de aanloop naar de eigen ETU-Cup in Wuustwezel komende zondag. In de Zweedse stad was de Française Justine Guerard te sterk voor de rest. Marije had een minder zwemnummer, ze kwam als veertiende in de wisselzone en liep vervolgens achter de feiten aan. Er stond bovendien zo’n puist wind dat ze met 2,5 kilometer achterstand op de kop de tweede wisselzone naderde. Toen bleek dat het loopparcours het fietsen kruiste, werd dat gezien als een ‘lap’, waadoor Marije niet mocht gaan lopen. Balen, maar een dag later vrolijkte ze in Kopenhagen al op door temidden van vele Denen op groot scherm de voetbalfinale NL-DK te volgen. Zondag neemt de Ariënse allicht revanche in Wuustwezel.
Stayerfestival in Eupen


De Belgische wedstrijden nog. Ze konden elkaar op de fiets bijna aanraken. De deelnemers aan de Ironman Maastricht en het open Belgisch kampioenschap halve triathlon Eupen. Tom Mets en Katrien Verstuyft mogen zich een jaar lang Belgisch beste op deze afstand noemen. Topfavoriet Kenneth Vandendriessche haalde brons. Ook Sven Strijk had (net als broer Erik-Simon) een zware dag, zij het dat Sven wel uitdeed en 23e werd. Daarmee niet beste Nederlander, dat werd de ijzersterke Hellas-atleet Rik Linssen. Rik, die al een beetje op een wolk leeft, werd vijftiende op zeventien minuten van Tom. Na Sven volgden Maarten Vermeulen op een 35e, Peter Res op een 36e en Marijn de Jonge op een 37e plaats. Emiel van Tongerlo had daar ook tussen gezeten, maar hij kampte met materiaalpech bij het fietsen. Peter Lelijveld werd derde M60. Liefst 53 Nederlanders deden mee.  Succesrijk waren ook de dames. Trudy Veenstra bijvoorbeeld, niet erg ervaren met halves, eindigde keurig negende, Dieuwertje Bax volgde even later als tiende. Ook Tanja de Boer (15e) en Bernadette Lohmann (16e) leverden een puike prestatie. Anders dan in Maastricht waar veel DQ’s werden uitgedeeld, werd de race in Eupen ontsierd door het vele stayeren. Een aantal favorieten stapte zelfs woedend uit bij het lopen.


In Berlare won Pamphiel Pareyn en was Ruben Martens goed voor een achtste plaats. Katrien Maes won het vrouwenklassement op deze 34e Donkmeer kwart-triathlon. In de 12e recreatieve triathlon van Rijkevorsel waren Ruben Geys en Sofie Rubbrecht de baas. De jonge Zeeuwse triatleten Chris Steenbakker en Rens de Ridder deden op respectievelijk een negende en twintigste plaats goed mee. Het was trouwens een judoclub (De Bres), die voor de organisatie tekende.

Morgen de laatste kruimels van een eerste enerverend augustusweekend en de vooruitblik op niet één maar twéé weekends.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.