Geke Venema is Thorman; Norseman; Andrea top op WK militairen en meer – WTJ 565

DONDERDAG – En toch hadden we afgelopen weekeinde nog een Nederlandse overall winnaar op een hele triathlon. Niet in Maastricht dus, niet in de Ostseeman, de Norseman of de Slovakman. Nee in een van de kleinste hele triathlons op aard: de Thor Beach Triathlon in het Deense Thorsminde. Veertien deelnemers, één vrouw. Om die vrouw gaat het. Het is tweevoudig Frysman-winnares Geke Venema, groot liefhebster van Scandinavische wedstrijden. Goed, je kunt zeggen: ze hoefde de wedstrijd slechts uit te doen. Maar Geke was zevende in totaal en in leeftijd zo’n beetje de nestor van het selecte gezelschap. Voor de Thor Beach wordt gezwommen in de Noordzee, is het op de kale en winderige vlaktes fietsen en tenslotte een marathon op het soms rulle strandzand van het naar de mythologische dondergod vernoemde Thor Beach. Zwaar dus en dat illustreren de eindtijden: 11.46 uur voor de Deense winnaar Peter Dahl Jensen en 13.12 uur voor de onvermoeibare Geke Venema. Na Frysman, nu Thorman.
De heroïek van de Norseman

We blijven even in Scandinavië, waar immers ook die spectaculaire Norseman weer plaats had. 233 deelnemers uit de hele wereld wilden deze unieke ervaring proeven. Het leverde weer schitterende heroïsche plaatjes op, te beginnen bij die start waarbij de deelnemers van de veerboot het water in storten. Na enkele tweede en derde plaatsen was het nu eindelijk raak voor de Noor Lars Christian Vold. Hij bleef niet alleen zijn landgenoot en tweevoudig winnaar Allan Hovda voor, hij verbrak ook nog eens het parcoursrecord. Lars Christian dook als eerste in de 15-jarige geschiedenis van de Iskler Norseman onder de tien uur: 9.52. Allan – vorig jaar nog in Almere – bleef daar vijf minuten boven. De Amerikaanse favoriet Jordan Rapp wist toch even niet wat hem allemaal overkwam in deze totaal andere hele. Hij kwam als derde op Gaustatoppen aan. Ook Anne Nevin uit Noorwegen verbeterde het parcoursrecord met slechts enkele seconden tot 12.04 uur. De Australische Meredith Hill besteeg de ‘Zombie Hill’ als tweede en good-old Kristin Lie werd derde. Van de 233 deelnemers waren er 145 op tijd aan de voet van de Gaustatoppen. Ook de twee Nederlanders behoorden tot de gelukkigen om de ‘echte finish’ te bereiken. Theo Miltenburg deed dat als 120e in 15.21 uur en Mark Munro als 140e in 15.48 uur. Nog een geluk dat het zo lang licht blijft daar in Eidfjord.
WK van onze wapenbroeders en -zusters

In het Duitse Warendorf/Sassenberger werd de draad weer opgepakt met het wereldkampioenschap triathlon voor militairen. Vorig jaar was er geen gastorganisatie, het jaar daarvoor ging de ploeg nog naar Korea. Dit keer was de Duitse legerbasis in Warendorf gereserveerd voor het WK. Vergis je niet, bij de Duitse, Franse, Chinese en Braziliaanse militairen zit absolute wereldtop. De podia spreken boekdelen. Het goud ging naar Justus Nieschlag voor de Fransman Aurelien Raphael en de Duitser Jonathan Zipf. De laatste twee zijn allebei oud-Holtenwinnaars. Bij de vrouwen won Emmie Charayron, die destijds op het EK junioren in Holten de frisse debutante Rachel Klamer klopte. Agnieszka Jerzyk werd in Duitsland tweede, Pamella Oliveira uit Brazilië derde. Anders dan in Nederland worden deze militairen geheel vrijgemaakt om te kunnen trainen. In dat perspectief moeten we de 55e plaats van ‘sergeant van Defensie Helikopter Commando’ Willem de Vos, de 65e van Lars Verlaan en de 66e van Wouter Viskil zien. Willem en Wouter verbeterden zich ten opzichte van Korea. Vaandeldraagster was kapitein Andrea Jochems van het Commando Landstrijdkrachten, die twintigste werd. De beste prestatie ooit in bijna twintig jaar WK’s. Marloes Voorhout debuteerde met een 38e plaats. In het mixed teamklassement werd Nederland tiende van de 21 deelnemende landen. Het is al weer vijftien jaar geleden dat ons land het WK organiseerde in Dronten. Een zeer geslaagd evenement overigens, met militaire precisie gehouden.
Eupen, Tübingen en Canada

Nog even terug naar Eupen, waar de sprint afstand – deels over onverhard terrein – een derde plaats opleverde voor Sophie van der Most. Net als vorig jaar trouwens. Sara van de Vel won. Bij de mannen was dat Joakim Territo met Thomas Sijtsma op een 70e plaats. Hij is net klaar met de biografie van Lieuwe Westra en feitelijk zette hij de Fries uit Tijnje aan om eens een triathlon te proberen. Ut Beest werd er op slag gelukkiger van.
In de Bundesliga was de derde wedstrijd in Tübingen. Ondanks de overvolle kalender, toch weer een topveld. De Fransman Felix Duchampt en de Australische Emma Jackson wonnen. Marco Akershoek sleepte een 41e plaats in de wacht. Maar kijk er de tegenstand maar eens op na.
In de Bundesliga was de derde wedstrijd in Tübingen. Ondanks de overvolle kalender, toch weer een topveld. De Fransman Felix Duchampt en de Australische Emma Jackson wonnen. Marco Akershoek sleepte een 41e plaats in de wacht. Maar kijk er de tegenstand maar eens op na.

Nog even naar Canada tenslotte, waar Marijke Zeekant en Pim Veeger meededen aan de Elk Lake Triathlon. Alsof het een hele betrof, zo vroeg (7.05 uur) werd er gestart, maar daarna wachtte een heerlijk pancake breakfast. Geen wetsuits, toch vrij fris. Een weinig vlak parcours en lopen zelfs trail-achtig. Marijke liep nog een stukje verkeerd, maar kwam als twaalfde vrouw binnen, eerste in haar leeftijd uiteraard. Pim werd zestiende totaal en tweede bij de M55. De winst ging naar Adam O’Meara en de sterke Canadese Karen Thibodeau (haar man werd tweede in de Canadese XTerra diezelfde dag). Het tweetal reist nog even verder door Canada.
Tja, toen was het eigenlijk al weer een volle WTJ. Feit is dat we nu wel bij zijn, maar van voorbeschouwen komt weer niks terecht. Nog maar eentje vooruit maken dus.