Vooruitblik: Leiderdorp, 020, Deil, Wuustwezel, Lommel, Hamburg, Embrun – WTJ 566

Voordat Wim de welverdiende vakantie begint, zijn voorbeschouwing van de wedstrijden tijdens zijn “verlof”.  Wij zullen trachten via RTJ (zeker niet dagelijks) feiten en nieuwtjes te brengen.
Op één wedstrijd zullen we niet meer hoeven voorbeschouwen dit seizoen; ETU Alanya gaat dit jaar niet door . Daar waar ooit pionierswerk verricht werd door Tom Gouw, Hugo Uittenbogaard en collega Wim van den Broek, werd vandaag dit bericht bekend gemaakt: 

We are sorry,ETU Alanya European Cup and ITU Alanya Paratriathlon World Cup cancelled. Due to the lack of support from the Turkish National Federation, the ETU Alanya European Cup 2017 has been cancelled for this year. 

 

VRIJDAG– De voorbeschouwing van de komende wedstrijden verschijnt als gevolg van de vele wedstrijdverslagen van vorig weekeinde eenmalig op zaterdagmorgen. Hoewel voor sommigen de vakanties nog in volle gang zijn, is vanaf vorige week Maastricht eigenlijk de tweede seizoenshelft ingezet. Vanaf nu ook wekelijks weer genoeg triathlon’s in eigen land.

Triathlon tussen de bollen

Zondag de Saton Optiek Triathlon van Leiderdorp. Mooie wedstrijd door de Bollenstreek met om 8.30 uur start van de midden afstand en later nog sprint, OD en relay voor de 1e Divisie. De halve beschouwen we even als hoofdnummer met titelverdediger Youri Severin, Stefan Overmars, Stef Zwitser, Robert Parinussa, Jan van der Meijs, meervoudig winnares Carla van Rooijen, Hanneke de Boer, Lizette van der Vegt en Anne Zijderveld als kanshebbers. Zwemmen gebeurt natuurlijk in De Zijl, fietsen in de landelijke polders rondom Leiderdorp en lopen eindigt in winkelcentrum De Baanderij, waar het ook koopzondag is. En let op: wie in Leiderdorp goed is, is dat ook in Almere!

Geen blauwalg

Ooit gaat Sportvibes alle telefoon netnummers van een triathlon voorzien, denken wij. Na de 010 triathlon Rotterdam is er inmiddels de 020 Ouderkerkplas en later nog de 024 Nijmegen. Zaterdag is Ouderkerkplas aan de beurt. Waar Sportvibes in Rotterdam met dat vervelende bericht van blauwalg te maken kreeg, wordt vinger aan de pols gehouden aan de Ouderkerkplas. Toch is er geen reden voor paniek. De triathlon gaat gewoon door, inclusief zwemmen. Het parcours is trouwens ook hier: in de plas zwemmen met zandstart, eromheen fietsen en lopen door prachtig natuurgebied. Een RBR start om 10 uur, daarna vanaf 11 uur acht series sprint triathlon waarvan de laatste meetelt voor de 3e Divisie. Vorig jaar waren Gert Brinkman en “jawel” Els Visser de snelsten. Els zal haar titel niet verdedigen, ze is inmiddels in Australië ter overwintering. Nils Pennekamp won er zijn eerste run-bike-run toen. Wel van de partij zijn Tim en Daan Jacobs, Vincenz Frey, Frans van Heteren en Marleen Vos. To mention a few.

Zijn de Perskindol Series betrekkelijk jong, de kwart triathlon van Deil is zaterdag al aan haar 30e editie toe. Inge Heus (winnares vorig jaar) en Cindy Brussé zijn zekere favorieten. Bij de mannen staat titelverdediger Marco Glastra niet op de lijst. Met zijn Hawaii-ticket net op zak is Dirk-Jan de Jong wellicht in de winning mood, ook Bas Bluyssen doet mee. Kleinschalig en gezellig, zo kenmerkt zich het evenement, waarbij gezwommen wordt op recreatiepark De Rotonde. Bij het fietsen wordt Enspijk aangedaan en lopend scheren de deelnemers de dorpskern van Deil, lieflijk plaatsje in de Betuwe.

Sterke Peer en op Rudi van Houts letten

Internationaal is het mooi om dit weekeind ook even bij de zuiderburen te gaan kijken. Zaterdag de Sterke Peer triathlon in Wuustwezel, een soort van sportief carnaval met verkleedpartijen en veel bier. Zondag in dezelfde woonplaats van Marc Herremans het serieuze werk: voor het eerst in jaren weer een ETU-Cup in België. Opmerkelijk is dat veel topatleten bij een gastgezin verblijven in plaats van een hotel. Van Nederlandse zijde staan op de sprint afstand Marco Akershoek, Niek Heldoorn, Stijn Jansen, Youri Keulen, Pim Lebouille en Jardy van den Heuvel aan de start. Bij de dames (12.30 uur start) een duo: Kirsten Nuyes in haar “thuiswedstrijd” en Marije Dankelman. De mannen starten twee uur later om 14.30 uur. Technical deligate is Sander Verheuvel. Speakers van Nederlandse zijde waren ook gewenst, maar te laat geboekt. Ruud de Haan laat zijn vrienden in Lommel niet in de steek bij de jaarlijkse Hoekse triathlon. Over gezellige wedstrijden gesproken. Lommel lijdt trouwens niet onder de Vlaamse concurrentie, want met Milan en Omar Brons en Tom Havekes zetten Ruud en Jef Cleemput vast een mooi wedstrijdverslag in elkaar. Tip: let op voormalig Olympisch mountainbiker Rudi van Houts, die inmiddels ook goed kan zwemmen!

Iron-Challenge war in Duitsland

Verder is het zondag dus de primeur van de Ironman Hamburg. De 2500 startbewijzen waren in no-time uitverkocht. Een week na Maastricht gaan opnieuw 29 Nederlanders het avontuur van de klassieke afstand aan. Bij de profs komt Sandra Wassink-Hitzert uit. Bij de agegroupers onder meer Frysman Stefan van der Pal en Bram van den Bergh. En als Ironman in Duitsland zit, dan Challenge ook. De volledige afstand in Regensburg staat eveneens zondag op het menu. Dirk Wijnalda en Chris Brands mengen zich vast in deze strijd. Na Roth-Frankfurt nu dus deze combi, maar goed: er zit nog altijd zo’n 700 kilometer Duits asfalt tussen. Zes Nederlanders namen het vliegtuig naar Finland voor de Challenge Turku. Onder hen de kampioene van vorig jaar Yvonne van Vlerken en ook onze VZC-favoriete Alida Hagen. Iedereen komend weekend veel succes.

In de week erna is het op 15 augustus Maria-Tenhemelopneming en dus vrij in zuidelijke landen. De Embrunman staat steevast op die datum. Een flinke Nederlandse afvaardiging en ook kwalitatief goed.  Dinsdag volgen we onder andere Mark Oude Bennink, Tineke van den Berg, Martijn Keijsers en Rosalien van Elp bij hun beklimmingen van de Col d’Izoard. Kijken of Mark al wat verder staat dan een paar weken geleden op Alpe d’Huez. Het Belgisch kampioenschap kwart is die dinsdag ook in Izegem.

Vijf WK’s in een week tijd

Nog verder vooruit kijkend naar het weekend van 19/20 augustus, de datum waarop de Multisports World Championships in Penticton, Canada aanvangen. Op de eerste dag komen de duatleten in actie. TeamNL doet alleen op dat onderdeel mee. Nationaal kampioenen korte en lange afstand Nils Pennekamp en Yennick Wolthuizen zijn deelnemer evenals Thomas Cremers bij de junioren. De andere onderdelen crosstriathlon, aquathlon, lange afstand en aquabike (hier een onbekend fenomeen) zullen het bij de elites zonder vaderlandse inbreng moeten stellen. Benieuwd of deze compacte formule van vijf WK’s in een week aanslaat trouwens.

Zaterdag is de 35e editie van het Kwartje Anna Paulowna. Wat een rijke historie bij de leukste triathlon van ons land. De eerste editie werd in 1983 gewonnen door Wil van Kooten en Rob Barel. Alle Noord-Hollandse toppers komen weer bijeen, maar ook Devi Wolthuizen doet mee. De winnaars van vorig jaar waren Stefan Overmars en Eline Lute-Kuin. Zwemmen in de jachthaven, fietsen door de polders en drie keer een spoorwegovergang over. Niet stoppen bij rood licht betekent diskwalificatie. Lopen tot aan het Ceresplein. De start is om 13.15 uur. Veel publiek altijd aan de finishlijn, heerlijke ambiance.

Zondag 20 augustus staat alweer de volgende Ironman op stapel. Het is de beurt aan het Zweedse Kalmar, waar 24 Nederlanders een gooi gaan doen naar de nog beschikbare 40 slots voor Kona 2017. Onder hen Claudia Striekwold, Paul Terstegge en “toe aan zijn 48e hele”  Wim Timmermans. Half Zweed-half Nederlander. Kalmar schijnt een feest te zijn, maar geldt dat tegenwoordig niet voor heel veel wedstrijden?

In dat weekeinde is Romy Spoelder deelneemster aan de ETU Junior Cup in Lausanne, vliegt John Raadschelders naar Brazilië voor een Powerman en kunnen de XTerra-specialisten kiezen uit Zittau, Duitsland en het Deense Slettestrand.

 

 

 

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.