3Logica (7) – Frank Heldoorn; Inkopen op Hawaii.

 

Jezelf inkopen op Hawaii

Na IM Maastricht kon ik het door de telefoon- of internetkabel bijna voelen: de ultieme blijdschap na het kwalificeren voor Ironman Hawaii. 3 atleten uit de “stal” haalden er het felbegeerde slot voor een fraai slotakkoord van het nu al geslaagde seizoen. A dream come true. De heilige graal. You name it.  Heel veel atleten werken zich uren in het zweet om het soms torenhoge niveau te halen dat nodig is voor kwalificatie. Maar hoe zit dat met de mensen die zich op een andere manier aan een startbewijs helpen? Moeten we dat goed vinden? Zo zijn er de BA-ers (Amerikaanse BN-ers) die in het verleden aan de start stonden. Een Baywatch actrice, een Pro Football Player zijn er twee die ik me kan herinneren. Goed voor de publiciteit van de sport geweest, ik zeg welkom. De mythe Hawaii meer en beter onder de aandacht brengen van de normale mensen is een nobel streven van IM, maar uiteraard vooral een uitkomst van de marketing strategie van IM. Je kan een hoofdsponsor vast meer vragen als er meer aandacht voor het evenement is.

Dan heeft IM nog een verdienkanaaltje: de loterij. Ik heb geen idee van de aantallen die er aan mee doen, maar de deelnemers die zich via de loterij inkopen doen vooral 1 ding: IM verder financieel in het zadel helpen en daarmee succes én  continuïteit garanderen van dit bijzondere evenement. Ik zeg welkom.

Schrijnender voor de sportief ingestelde deelnemers en de mensen die het “net”  niet halen zijn de mensen die zich inkopen. Moet je je als deelnemer laten hoereren door IM? Laten we ervan uitgaan dat het geld van deze deelnemers ook aan de sport ten goede komt. En laten we wel wezen, als je hieraan geld kunt uitgeven heb je vast iets elders zo goed gedaan dat je je toch ergens onderscheiden hebt. Omdat het aantal te verdienen startplaatsen voor Hawaii bij alle wedstrijden vast staat is het in ieder geval niet zo dat deelname van deze rijken ten koste gaat van “normale” deelnemers. Ik ben blij dat IM erin geslaagd is een supersterk merk en evenement neer te zetten dat jaarlijks een hoogtepunt in onze sport vormt. Waar de meeste sporten snakken naar dat 4-jaarlijkse evenement. Dat er dan mensen zijn die dit evenement willen sponsoren in ruil voor deelname? Ik zeg welkom. En wees gerust. Grote kans dat deze mensen achter de mensen finishen die zich hard trainend gekwalificeerd hebben. In dit geval duurt oneerlijkheid het langst. Over oneerlijkheid gesproken.

Mogen mensen die ooit prof waren dan nog wel als age grouper starten? Moet je een slot weigeren als je de enige finisher bent in je AG? Moet je een roll down slot uit een andere AG weigeren? Mag je met een dopingverleden IM Maastricht 2017 winnen? Mag je als je uit een rijk land komt eigenlijk wel meedoen aan Hawaii?

Net als bij de gehandicaptensport is de groep Nederlandse veteranensporters die richting Hawaii vliegt ook een uiting van de welvaart van een land. De inschrijfkosten, de reiskosten, die carbonvliegtuigen waarop de opa’s en oma’s rondrijden. Niet te betalen door de meeste mensen. Kortom, geniet van je deelname in Hawaii die je al trainend, mogelijk in mooie oorden, al snelheid kopend, middels een kwalificatieslot hebt verdiend. En heb je je deelname gekocht? Schaam je, maar dank je wel namens alle triatleten.

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.