Ironmans Kopenhagen, Mont Tremblant; Wassenaarse; Deinze en Luxemburg – WTJ 568

 
MAANDAG – Registration is now Open for 2018 IRONMAN Maastricht-Limburg. Enjoy the best post-race party in Europe!, zo valt te lezen op de mainpage van Ironman.com. Wees er op tijd bij, want we gaan ervan uit dat met de vernieuwde parcoursen en de enorme publieke belangstelling een paar weken geleden, het Ironman-virus bij nóg meer Nederlanders toeslaat. Ik zou zeggen: ‘be there on august 5th 2018’.
 
Bas Mertens
 
De crash van Sebastiaan in Kopenhagen
 
Terug naar het weekend. Want we waren nog lang niet langs alle wedstrijdvelden gereden. Eerst de twee Ironmans van zondag maar. Was Kalmar op zaterdag een agegroup only voor de vrouwen, in de Deense hoofdstad Kopenhagen was het precies andersom. Een topveld dus bij de ladies, waarbij ‘ons aller buurvrouw’ Sofie Goos opnieuw haar veerkracht demonstreerde met een prachtige derde plaats bij de pro’s. De winst ging Michelle Vesterby, die voor duizenden uitzinnige Denen net niet onder de negen uur-grens dook. Maar daar deed de immer goedlachse 33-jarige atlete uit Odense al feestvierend ook geen enkele moeite voor. Acht minuten later was de Britse Corinne Abraham haar ‘runner-up’ en qua eindtijd was agegrouper Christina Svejstrup nog net even sneller dan Sofie. Maar die straalde evengoed op het profpodium.
 
 
Goed debuut van de Groningse Fransiska Schutter: 38e overall in 10.40. Een sterke prestatie van Willem de Vos, die zijn persoonlijk record flink omlaag haalt en achtste bij de M35 wordt. Roosendaler Bas Mertens is de tweede Nederlander in de top honderd. Mannenwinnaar was de Spanjaard Pedro-José Bastida Andujar (tweede Spaanse zege in het Scandinavische IM-weekend)  in 8.33. Best snel voor een agegrouper. Hij klopte twee Denen, twee Larsen ook: Lars Peter Bloch en Lars Dyrholm. Sebastiaan Bleekemolen finishte in stijl. Toen hij z’n familie langs de kant zag, maakte hij nog een slipper, zoals soms in zijn racebolide.
 

Ruud heeft een in zijn RTJ’s steeds alle Nederlandse finishers op een hele triathlon vernoemd. Dat initiatief zet ik graag voort in de wetenschap dat het soms lange lijsten zullen worden. Maar da’s alleen maar goed en een hele doe je nog steeds niet zo maar even tussen de soep en aardappelen door. Hier komen ze van Kopenhagen van zondag 20 augustus:
 
VoornaamAchternaam
Arthurvan den Aarssen
NaranAdema
MarcvanAlst
ErikAndela
DavevanBalkum
MikevanBeek
Bramvan denBergh
MichelBesseling
BartBlaas
PieterBloemberg
MarkdeBoer
Henkvan denBoogaard
JeroenBoon
RonaldBos
HansBosman
IvoBracco Gartner
NicoCoelen
CarlConinx
PaulCoolegem
JoëlCox
TobiasDansen
MarcellinoDarcangelo
KoenDerks
MarcovanDijk
DanielvanDijk
HansEekhof
H.J.A.M.Elbers
ChristophFalkenroth
DavidFranciolus
HansFrieling
RobertGardien
ErikGerrits
Reinder JandeGroot
LeodeGroot
MachelHaag
FrankvanHaren
HannekevanHaren-Meijer
PaulHeijligers
RichellevanHelten
SjoerdHermsen
AnouschkaHof
RobbyHoltkamp
AdwinHoogeveen
ErikvanHouten
EmmaHouterman
FrankJacobs
LeoJansen
DavidJanssen
StefanJanssen
GuusJanssen
WilfredJansz
AlcodeJong
MattyJutte
Petervan derKnokke
CasparKramers
WilfreddeKruijf
YouriLentjes
RogierLieshout
SuzannedeLijser
HeideLindemann
HuubLomans
DirkLondema
JohnnyManders
LievenvanMeel
EdwardMeeuwisse
MarkMeuwsen
FredMeyboom
HenkMichiels
ChristelMuis
Jan-JoukeMulder
WouterNeijenhuis
DiegoNoriega
markOvertoom
ErnstPaar
NielsPersoon
MaartenPeters
RoyPolman
VincentPraster
TomPrins
AndreasRessing
CarlavanRooijen
AnnekeRuizendaal
KoenRutjes
KevindeSaegher
Tomvan de Sande
MarkSchoonhoven
DavidSchreuder
AakonSchussel
PeterSimons
Theovan derStaak
MartineStam
marcelStegers
KlaasStielstra
HansStrating
MarcoSuman
ErikTheunissen
WimTimmermans
YvonneTroost
SanderTuijn
PetertenTuijnte
GerritVerbeek
PeterVerwaaijen
ReneVisser
BenvanVliet
CécileVliex
WalterVorsselmans
RicharddeVroome
NielsVunderink
BrianWeeda
Frankvan deWeerd
JensWijnants
RonWillemsen
RichardvanWissen
BartWithagen
Willekevan deZand
GerZeegers
 
 
 
Nog geen Kona-go voor Brooke na Mont Tremblant
 
Spannend was het voor Brooke de Boer-Brown uit Dordrecht. In haar vaderland Canada kon ze zich na een reeks topprestaties nog altijd kwalificeren als prof voor Hawaii. En omdat we het dit jaar in Kona zonder Nederlandse profs moeten stellen, adopteren we Brooke meteen. In de vorm van haar leven begon ze aan de Ironman van Mont Tremblant met als doel een top drie-klassering en twee belangrijke concurrentes uitspelen. Na haar vierde plaats in Bolton, haar tweede in Maastricht rolde er nu een zesde plaats uit, nota bene een minuutje sneller dan twee weken eerder in Limburg! Vooralsnog is het net niet genoeg om als prof in actie te komen, maar er kunnen altijd nog elite-atletes zijn, die uiteindelijk afhaken in The Race to Kona. Rachel Joyce won de tweede Canadese Ironman. De drievoudig podiumwinnaar op Hawaii was te sterk voor de Amerikaansen Kim Schwabenbauer en Jennie Hansen. Voor Rachel al weer haar vijfde Ironman-winst. Maar da’s natuurlijk nog niks bij de mannenwinnaar, waar alle aandacht naar uit gaat.
 
 
Bink is een fenomeen: 16 x Your Ironmanchampion
 
Marino Vanhoenacker is een levende triathlonlegende. Even zag het er naar uit dat een zestiende (!) Ironmanwinst op de lange baan geschoven werd, maar wat Bink presteerde in Mont Tremblant overschrijdt het ongelofelijke. Zestien IM-titels, meer dan welke mannelijke triatleet ook. De zware val in het voorjaar verhinderde Marino niet om alsnog toe te slaan. Niet meer op Hawaii, daar ligt zijn doel niet langer. Het is de beproefde Bink-methode. Meegaan met de betere zwemmers, snoeihard wegrijden van het laatste restje tegenstand en vervolgens een rappe marathon eruit rollen. Dat laatste lukte niet altijd, maar zestien keer ging het meer dan voortreffelijk. Wat een carrière, wat een triatleet! Geen woorden voor. Chris McDonald volgde op twintig minuten, geen moment vormde de Amerikaan een bedreiging voor oersterke Bink. De Canadees Jordan Monnink was de verrassende nummer drie. Ook hier het Nederlands blokje met voornamelijk in Amerika verblijvende ‘dutchies’.
M:
594.Marc Zeepvat                           12.24.57
645.Robert Zeepvat                        12.34.50
V:
6.Brooke Brown   (CAN/NED)    09.47.32
127.Caroline Folmer                      12.36.28
 
 
De Wassenaarse Slag
 
Andere wedstrijden nog. Eerst in eigen land de zilte en pittige Wassenaarse zwemloop. Zwemmen in de Noordzee, lopen over strand en duin. Kolfje naar de hand van Ferdinand Oldeman, die voor de tweede keer op rij met een brede smile de enorme beker mee naar huis mocht nemen. De RTC-atleet deed er wel zeven minuten langer over dan vorig jaar, hetgeen de grilligheid van de Noordzee verraadt. Oud-winnaar Bart van der Kruk werd tweede, Jeroen Bergmans derde. Bij de vrouwen vooral haalde Laura Oudenhoven het voor Helen Steingroever en Nancy de Kok. De korte afstand ging naar Bas van den Nouwelant en Annemarie Lodder. Het was al weer de 23e editie van dit evenement, altijd in het laatste weekend van de zomervakantie. Prachtig gebied trouwens, de Wassenaarse Slag, de deelnemers komen door een uniek stukje duingebied. Bevoorrechte mensen zijn het toch, die atleten.
 
Jort en Anja
 
Frysman Jort: van shorttracker naar triatleet
 
Een aantal Nederlanders vond in de Benelux nog een geschikte wedstrijd. Zo was daags na de T3-Series de halve van Deinze. Stenn Goetstouwers ging er met de winst vandoor, hij bleef als enige onder de vier uur. Arne Devliegher en Kasper Lagae, volgden op zes minute. Beste Nederlander was ‘Frysman’ Jort van Zutphen op een 20e plaats op een half uurtje van Stenn. Jort is een voormalig shorttracker/inline-skater (ijsgevoel heeft elke Fries wel) en kiest – anders dan veel beginnende triatleten de weg van de geleidelijkheid. Volgend jaar pas een hele, eerst een paar goede halves. Johan Ulijn finishte als 47e, maar wel als derde M50. De grootste successen worden bij de vrouwen gehaald. Stefanie Adam was een klasse apart (kwestie van even hard doorfietsen, zegt mevrouw Adam altijd), Nederland had met Concetta Pichierri en Esther Brakenhoff de nummers één en twee in het masters-klassement. Concetta werd prachtig zesde, twee minuten later volgde Esther als zevende overall. Anja van Zutphen (triathlonvrouw van Jort) deed het op een 16e plaats ook niet gek.
 
 
Weer anderen trokken naar Luxemburg, voor een triathlonweekend in Weisswampach. Dat het Groothertogdom ook stevige heuvels herbergt, ervaarden de Nederlanders terdege. De hoofdwedstrijd werd gewonnen door de Fransen Dylan Magnien en Jeanne Lehair. Succesvol waren Haitske Overbeek en Deborah Schouten met respectievelijk een vierde en zesde plaats. Paula van der Pouw ging mee met haar Weespse vriendin en eindigde twaalfde. Op de promo-triathlon finishte Jeffrey Reijnders als tweede achter de Belg Gianni Nauwelaers. In de jeugdcategorie was er een derde plaats voor Lizzy Langen en een vierde voor Kyra Kerckhofs.
 
We hebben nog meer, maar morgen weer een dag. Tot slot wel deze: omdat we het aangekondigd hebben toch ook maar even de winnaars van de eerste XTerra Nordic op het spraakmakende Deense Slettestrand: Thomas Mortensen en Tanja Hultengren Larsson.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Ironmans Kopenhagen, Mont Tremblant; Wassenaarse; Deinze en Luxemburg – WTJ 568

  • 28/08/2018 om 10:45
    Permalink

    Hoi, ik had gehoopt alle nederlandse finishers van Kopenhagen te kunnen zien, maar zie alleen [table “84” not found /] ???

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.