Hamburg; groen licht WK; Triathlons Gent, Allgau, Bintan; Yvonne wint Jannersee; Inferno – WTJ 569


DINSDAG – Daags na Maastricht stelt de World Triathlon Corporation ook de inschrijving voor Ironman Hamburg 2018 open. Die valt volgend jaar trouwens een week vóór in plaats van ná Maastricht. Benieuwd wat dat betekent voor het tempo van de voorinschrijvingen. Hamburg zat vorig jaar snel vol, zoals we weten. Maastricht liep beetje terug, maar herpakt zich ongetwijfeld. Hopelijk wordt er ook beetje gelobbyed om goede profs aan de start te krijgen. Bovenaan mijn verlanglijstje staat Marino Vanhoenacker. Op wat Zeeuwse zwemloopjes na is Bink zelden in ons land gestart. En Maastricht ontbreekt nog op zijn imposante lijst.
Op 11 augustus maakte de gemeente Rotterdam bekend dat het aan TIG Sports BV een vergunning verleend voor de organisatie van ‘een meerdaags sportevenement genaamd WK triathlon’. Het heeft even geduurd, maar burgemeester Ahmed Aboutaleb en zijn college  geven dan toch groen  licht. Tja, het is ook nog maar over vier weken…

 
Zo moeder, zo dochter 

 
De Mr. T. Sporta triathlon van Gent staat ook al heel wat jaartjes op de kalender. Niet meer met de toppers van weleer, maar nog altijd een race die zo’n 1000 deelnemers trekt op de sprint afstand. Dennis van Damme won, Amber Rombaut deed dat al voor de vierde keer. Ze ligt daarmee overigens nog twee zeges achter op haar moeder Françoise Wellekens, die het tot zes keer Mr. T Sporta-winst bracht. Dochter Amber klopte ditmaal veelvuldig winnares en Gentse Mieke Suys. Voor Nederland kwamen twee Zeeuwse knapen in actie: Chris Steenbakker eindigde 18e, Marcel Traas 35e.

 

  

 
Zoals Veenendaal aanstaand weekeinde haar 35e editie luister bijzet met een NK’s masters, het overgenomen NK sprint en een reünie-race van golden oldies, zo tastte de Allgau triathlon van Immenstadt diep in de buidel voor de komst van Jan Frodeno en Daniela Ryf. De wereldkampioenen maakten hun sterrenstatus waar. De klassieker met de Klavierenberg in het parcours werd ooit gewonnen door Bert Flier en Yvonne van Vlerken. Nu komen ook Frodo en Angry Bird op de lange erelijst. Beste Nederlander was Bert Wallet op een 101e plaats, een klein uurtje na der Jan. Ook een uur achterstand had Jorien Delhez op Daniela. Ze was daarmee onze beste landgenote op een 15e plaats. Roelien de Wolf werd 26e en Marleen Stroomer 51e tevens derde F40. NTB-medewerkster Emilie Papenburg trekt al jaren naar deze wedstrijd. Zij finishte als 76e.

 
Overzee; RIP Ben 

 

 
Ook in voormalige Overzeese gebiedsdelen worden grote triathlons gehouden. In het Indonesische Bintan bijvoorveeld stonden zondag bijna duizend atleten klaar voor een 70.3 Ironman. De Kiwi’s hadden een mooie dag met de dubbele victorie voor Mike Philips en Amalia Rose Watkinson. Voor de laatste was het na de 70.3 IM Phillipijnen de tweede winst in twee weken. Philips is na de aardbeving in zijn stad Christchurch, waar toen ook de Nederlandse selectie verbleef, als ingenieur de wederopbouw gaan begeleiden. Beste Nederlander in Bintan was net als vorig jaar Dave Lommen, nu op een 24e plaats tevens vierde M40. Bianca Nijhof was enige Nederlandse vrouw: 47e totaal en vierde F45. Beste Indonesiër was Abdoullah Mitiche op een sterke 21e plaats.
Vijf Nederlanders in Bintan, twee in de 70.3 IM van Dublin waarvan Colm McLean op de 742e plaats de beste. De fraaie race in en rond de Ierse hoofdstad werd een Britse dubbelslag met David McNamee en Sarah Lewis als kampioenen. Dat de laatste Susie Cheetham klopte was wel een verrassing. Verder stond met name de Ironman-wereld stil bij de plotse dood van de Canadese proftriatleet Ben Cotter, die op 38-jarige leeftijd in zijn slaap overleed. Ben stond op het punt een come back te maken nadat hij zo’n vijf jaar terug in races als Nieuw-Zeeland, West-Australië en Zurich al eens in de top tien eindigde.

 
Tessa en Yvonne

 

 

 
In Ciudad de Arrecife waren afgelopen vrijdag de Canarian Series. Tessa Kortekaas was in de buurt en deed mee aan de sprint afstand, waarop ze knap vijfde werd tussen vrouwen, die alleen maar sprintjes doen. En Tessa zet straks toch echt koers naar Kona (met wat crowdfunding). Yvonne van Vlerken bolde een week na 70.3 IM Türku nog even uit in de Skinfit Jannersee Triathlon te Dornbirn Oostenrijk. Ze won de sprint-afstand met een minuut voorsprong op de Oostenrijkse Bianca Steurer. Lukas Pertl was mannenwinnaar voor Per Bittner, de lief van Yvonne. Overigens deed bij de mannen ook Cees Frikkee mee, triathlonpionier in de jaren tachtig. Cees werd 55e en vierde M50 in een triathlon, die vanuit z’n vakantie-adres goed te doen was.

 
Toe aan nieuwe uitdaging? Doe de Inferno

 

Silvia Brouwer

 

 
Echt vakantie houden is er gedurende de Zwitserse Inferno Triathlon niet bij. Ga er maar aanstaan: 3 kilometer zwemmen, 97 kilometer fietsen met de Beatenberg (1150 m), de Grosse Scheidegg (1960 m), daarna 30 kilometer op de ATB met de Kleine Scheidegg (2060 m) en tenslotte 25 kilometer lopen met aankomt op de 2970 meter hoge Schilthorn. Wie dat niet binnen de limiet haalt kan op de 1640 meter hoge Mürren finishen. Het evenement doet haar naam alle eer aan en toch wagen ieder jaar ruim 300 atleten zich aan de megaklus. En dan hebben we de weersomstandigheden nog buiten beschouwing gelaten. Duursport in optima forma met voor de vierde keer de overwinning voor de Zwitser Samuel Hurzeler, die landgenoot Ramon Krebs en oud-gediende Marc Pschebizin (bekend van Powerman Venray) royaal achter zich liet. Nina Brenn kwam zelfs al voor de vijfde keer als prima donna op de top aan. Ze deed er iets meer dan 10 uur over. Oud-Holten winnares Ricarda Lisk kwam als derde boven. De Alpenlanden hebben wellicht een streepje voor, maar de elf Nederlanders mochten er toch ook wezen. De Noorderlingen gaven dit keer de toon aan met Sam Kamminga en Samme Steenstra beste mannen en bij de vrouwen debutante Silvia Brouwer op een 34e plaats. Van oud-NTB voorzitter Eric Severins is niet helemaal duidelijk of hij is uitgestapt. Hoe dan ook, hieronder het stoere elftal Inferno-gangers:
M:
61.Sam Kamminga                             11.01.54
105.Samme Steenstra                        11.42.13
185.Elmar van Deijk                          12.53.31
193.Marcel Bezemer                          12.58.17
194.Paul van der Werff                     12.58.17
206.Menno Emmink                         13.09.00
Eric Severins                                       13.17.10 DNF
245.Richard Druppers                      13.39.06
250.Andre Stappers                          13.43.41
262.Hans Rietveld                            09.01.30 (Mürren)
V:
34.Silvia Brouwer                            13.16.56
51.Esmeralda Spek                          11.33.25 (Mürren)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.