Race naar Kona ’17 afgerond; brons Marcia op WK; allerlaatste nabranders – WTJ 572

 

 

 

 
WTJ 572DONDERDAG – Wat de profs betreft, is er nu duidelijkheid wie aan de start staan op het WK Iornman in Kona. Het gaat om 61 mannen en 45 vrouwen. Alle grote namen present, behalve de Nederlandse toppers. Van Yvonne van Vlerken is dat een bewuste keuze, anderen behaalden helaas te weinig punten. De Belgen kunnen met vier: Alexandra Tondeur, Frederik van Lierde, Bart Aernouts en Marino Vanhoenacker. Maar de laatste heeft eigenlijk aangegeven Kona voortaan links te laten liggen. Afwachten wat Bink doet na zijn imponerende zestiende IM-winst. Bij de mannen zijn de Duitsers, Amerikanen en Australiërs alledrie met acht profs vertegenwoordigd, GB volgt met vier en behalve België staan ook Zwitserland, Italië, Brazilië en Spanje met drie man op de prof-startlijst. De meeste punten zijn vergaard door Sebastian Kienle (14.985), Jan Frodeno (10.750) en Benjamin Hoffman (10.695).

 

 
Bij de vrouwen voert Daniela Ryf de lijst aan (14935) gevolgd door Sarah Crowley (10875) en de Finse  Kaisa Sali (10275). Negen Amerikaanse vrouwen, zeven Duitse en ook Britse triatletes, waarna Australië volgt met vijf. De Denen hebben bij de mannen niemand, maar in het vrouwenveld starten vier sterke profs. Kwantitatief hebben de Amerikanen met 17 atleten de grootste kans op de titels, de Duitsers sturen vijftien profs.  Over de agegroupers later veel meer, want laten we wel wezen: het is pas augustus. Er zit nog zoveel moois tussen nu en Kona 2017.

 
Thuis-WK voor Marcia

 

 

 
In Penticton hebben ook de crosstriatleten de wereldtitels verdeeld. Opvallend veel atleten uit het commerciële XTerra-circuit waren in Canada present, maar jammer genoeg dus geen Nederlandse pro’s. De Mexicaan Francisco Serrano schreef geschiedenis door de eerste Mexicaanse titel ooit bij de elites (aquathlon even niet meegerekend) te behalen. Serrano klopte drievoudig wereldkampioen Ruben Ruzafa en de verrassende Kiwi Kyle Smith. Bij de vrouwen was er een thuiszege voor Melanie McQuaid, die de Britse Jaqui Slack en de nauwelijks bekende Zwitserse Ladina Buss klopte. Tweevoudig wereldkampioene Flora Duffy moest – met Stockholm en Rotterdam in het vooruitzicht – dit WK laten schieten.  De andere belangrijkste wereldkampioenen:  Kyle Smith (NZ) en Penny Slater (AUS) bij de beloftes, Alec Davison (AUS) en Holly Henry (CAN) bij de juniores. Daar was Bridget Theunissen tweede. Klinkt als…maar nee: zij is volbloed Zuidafrikaanse. Gelukkig komen even later ook de uitslagen van de agegroupers binnen en jawel hoor: brons voor Marcia Jansen bij de F45. De journaliste woont en werkt al jaren in Canada en sloeg dit ‘thuis-WK’ niet af. Met voorsprong kwam ze uit het water, bij mountainbiken en lopen kwam ze tekort op twee Canadese vrouwen, waarvan Sarah McMillan won. Zestien minuten na haar lag het brons voor Marcia klaar. Zondag doen Pim Veeger en Henriëtte Brouwer nog mee aan het WK lange afstand, alles in prachtig Penticton.

 

Foto Delly Carr

 

Volledigheidshalve noemen we ook nog de wereldkampioenen duathlon bij de beloftes, die we in de euforie rondom Thomas Cremers vergeten waren. De Brit Richard Allen en de Française Lucie Picard zijn nochtans twee sterke kampioenen. Thomas is overigens zaterdag in Veenendaal te zien en een week later het NK in de Rutbeek. Het verhaal van de gewezen baanatleet klopt niet helemaal, zegt ie. ,,Ik loop wel eens op de baan, maar feitelijk was ik tien jaar voetballer. Toen deed ik eens een loopwedstrijdje en daar rolde 17.17 uit op mijn eerste vijf kilometer. Via de talentendag NOC*NSF in aanraking met triathlon en coach Evert Scheltinga. En dan amper anderhalf jaar later al brons op een WK!

 
TV Breda en NSTV Trion naar Eredivisie

 

 
De allerlaatste nabranders uit deze zomervakantie zijn het mannenpodium in Deil. Ruud had de eerste drie vrouwen onder aanvoering van titelverdedigster Inge Heus wel op een rij en ook winnaar Roland de Haan. Die werd op het podium vergezeld door Tom de Visser en Jeroen Velders. Van Leiderdorp hadden we de halve met ijzersterke Steff Overmars en dito Hanneke de Boer goed in beeld en ook de finales van de 1e Divisie, die Vincent Bohm, Coen Smiers, Peter Res en Marco Glastra namens Hellas 2 de dag- én eindzege opleverden. Omdat TC Twente 2 en De Dolfijn 2 niet kunnen promoveren komt TV Breda volgend jaar voor het eerst uit in de Eredivisie. Een opsteker voor de triathlonsport in West-Brabant. Zelfde situatie bij de dames waar de dagwinst naar Natascha van der Vis, Gonny Rosendaal, Nicole Voet en Rieneke Terink namens Kijani2 ging. Hellas 2 won het eindklassement met Triteam Groningen 2 erna. De nummer drie echter, het Nijmeegse NSTV Trion, mag promoveren. Degradatie lijkt er voor TV Krimpenerwaard bij de mannen en Triathliem bij de vrouwen, die een vrije val maken. De kwart afstand in Leiderdorp leverde gelukkig weer eens winst op voor Martijn Boot. Petra Sloots was snelste vrouw. De sprint tenslotte ging naar Rinse van de Ouweelen en Mandy Verbakel.

 
Strijd om de Sukerbiet-trofee

 

 

 
Eén Nederlandse triathlon in het tweede augustusweekend, misschien omdat het nog buiten de bond om gaat. Toch is de Sukerbietentriathlon (die eigenlijk in Stampersgat met Europa’s grootste suikerfabriek ook niet zou misstaan) in Lemelerveld al aan haar vierde editie toe. Junior Ruben Slot, vorig jaar nog derde, zette de race nu naar zijn hand. Rutger op den Dries en Werner Wessels werden tweede en derde.  Sarah-Lynn Reuver won voor de tweede keer de Sukerbiet-trofee. Nelleke Bosch en Lieke Hegeman wist ze daarvoor te verslaan.

  
Marcel vijfde in The States

 

 
Dat het in de Finse stad Turku vorige week zo gruwelijk mis zou gaan met een steekpartij, daar hadden de triatleten aan de Challenge van 13 augustus gelukkig geen weet van. Yvonne van Vlerken werd, zoals gemeld, geklopt door Kaisa Sali. Een Finse om rekening mee te houden, eerder al genoemd in deze WTJ. Dylan McNeice is Challenge-specialist en mannenwinnaar. Hans Doolaar was op een 81e plaats beste Nederlandse man. Alida Hagen debuteerde prima op de halve met een 26e plaats en zesde F30. En dat na een lange ziekteperiode afgelopen winter. De aller-allerlaatste die we nog konden vinden was de Pocono Mountains triathlon uit de Amerikaanse Rev3-series. De Zeeuw Marcel Suurmond werd er namelijk vijfde in, op twintig minuten van winnaar Chris Nocera. En Alisa van Zelst (uit het triathlongeslacht) was 64e vrouw in deze wedstrijd, gewonnen door Nicole Falcaro.
Dank nog Indra Bimmel voor het oplossen van het mysterie rondom Eric Severins. Bij zijn tiende deelname aan de Inferno triathlon brak zijn derailleur af. Hij mocht van de organisatie en officials alsnog beginnen aan het mountainbiken en lopen en finishte dus buiten mededinging. Reuze knap Eric: tien keer dit loodzware klusje volbrengen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.