Remco WK tijdrijden; straat voor Allard; grootse voorbeschouwing WTJ 573

 
VRIJDAG – Remco Grasman weet wat afzien is. Zijn karakteristieke kale hoofd staat voortdurend op pijn lijden. Het vuur in zijn ogen, de tattoos. Om bang van te worden. Toch is Remco een zachtmoedige kerel, voor wie het leven niet altijd even makkelijk is geweest. Op de fiets verandert hij in een monster, een tempobeul die geen genade kent met de tegenstanders. Eén doel had de man uit Lelystad nog: wereldkampioen worden. Het lukte donderdag in het Franse Albi. Remco was in de jaren tachtig een van de betere junioren in triathlon en daarna vooral duathlon. In Venray greep hij al de wereldtitel Powerman in zijn leeftijdsgroep. Tijdrijden was de laatste jaren zijn specialiteit. Met de wereldtitel valt een last van zijn schouders. Remco gaat een stapje terug doen. Die gouden UCI-plak is de kroon op het werk. 
 
Maarten Bezuijen uit Almere is een initiatief begonnen om de onlangs overleden Allard Veldhuis te eren met een straatnaam in de stad. Met veel stadsgenoten vindt hij dat Allard veel voor Almere heeft betekent. Om het gerealiseerd te krijgen moet de straatnamencommissie nog wel de regels aanpassen. In Almere staat namelijk dat iemand tien jaar overleden moet zijn, alvorens een straatnaam toe te kennen. Wordt vervolgd.
 
NK Veenendaal
 
 
Genoeg terug gekeken op evenementen uit de afgelopen weken. De blik vooruit op een druk, maar mooi weekeinde. Met ineens twee NK’s. Was niet de bedoeling, maar de blauwalg gooide dit seizoen eenmalig roet in het eten. Uitgerekend op Super Saturday bij het NK sprint in Rotterdam sloeg het riskante goedje toe in de roeibaan. Gelukkig was de triathlon Veenendaal bereid naast het NK Masters en de vierde ronde Eredivisie ook het NK sprint daarin te verwerken. Zo worden de sprinttitels toch uitgedeeld al zal Jorik van Egdom de zijne niet verdedigen. Kirsten Nuyes doet dat wel. Het sprint NK is altijd de strijd waar de jonkies zich ook in mengen. Naast Kirsten zijn dat zaterdag Quinty Schoens, Rani Skrabanja en Marije Dankelman om er een paar te noemen. Jony Heerink is vaste waarde op de sprint. Sione Jongstra is hersteld van Maastricht en gelukkig is ook Pien Keulstra weer van de partij. En als Sarissa de Vries erin slaagt dit drietal achter zich te laten en geen enkele landgenote voor zich, dan heeft ze een unieke hattrick bereikt: Nederlands kampioene sprint, Olympische afstand en halve in één seizoen. En daar zou dan in Almere nog de landstitel hele bij kunnen komen, al is daar ook ene Yvonne van Vlerken…
 
Sarissa en Kirsten zijn trouwens de enigen die al een titel op zak hebben, zowel M/V. Sarissa was in Groningen 2012 de sterkste, Kirsten dus vorig jaar in Veenendaal. Van de mannen top drie van toen gaat alleen bronzen medaillewinnaar Niek Heldoorn van start. Genoeg uitdagers in de vorm van Donald Hillebregt, Finn Timmermans, Devi Wolthuizen, Pim Venderbosch, Jeffrey Reijnders en Gerbert van den Biggelaar om er maar een paar te noemen. Zit Thomas Cremers na het fietsen nog goed van voren, dan moet ook met de Elstenaar rekening gehouden worden.
 
Overigens zal het heel lastig worden om ook overall een Nederlandse winnaar te krijgen. Daartoe is de strijd in de Teamcompetities Eredivisie te spannend. In het spannende duel tussen de teams Squadra Eindhoven en TriTeam Rotterdam – 1 puntje verschil maar – komen beide formaties op oorlogssterkte naar de Utrechtse heuvelrug en daarin is slechts plaats voor drie Nederlanders: Sven Strijk, Tom Havekes en Devi Wolthuizen. Grote favorieten voor de eindoverwinning zijn de Brit Jimmy Kershaw, de Belgen Tim van Hemel, Lander Dircken en Jonathan Wayaffe , Thomas Jurgens en de Duitser Jan Stratmann. De dameswedstrijd is vooral nationaaal. Ferro Mosae is dit seizoen superieur, het boekte winst in de eerste drie races. Hellas staat tweede, Kijani derde. 
 
Rob Kwaaitaal en Sandra Wassink-Hitzert zijn favoriet voor de sprinttitels bij de masters. In de categorie Meet The Masters komen oud-winnaars als Lucienne Groenendijk en Casper van den Burgh in actie. Verder was het nog niet zo eenvoudig om de oude garde weer aan de start te krijgen. Evengoed is Nannie van Toorenburg er wel bij. En zij is toch de allereerste winnares van Veenendaal. In 1984, want in het eerste jaar stonden er nog geen vrouwen aan de start. Anno 2017 zijn er dat zo’n 500!
 
NK Crosstriathlon Renkum 
 
 Dat de Renkumse Zwem- en Waterpoloclub plots geconfronteerd werd met nóg een NK op dezelfde dag is vervelend. Toch krijg ik niet het idee dat er veel triatleten zijn overgestapt of dat het NK crosstriathlon gedevalueerd is. In de oneven jaren is het voortaan NK crosstriathlon, in de even jaar crossduathlon. Jorik van Egdom verliest op één dag twee titels, omdat hij in Stockholm uitkomt in de voorlaatste World Triathlon Series. Sandra Wassink kiest voor het NK masters in Veenendaal, dus de titels zijn vacant. Er staan genoeg toppers tegenover: allrounders als Mark Hamersma, Christiaan Solleveld en Ferdinand Oldeman bijvoorbeeld. Runner-up van 2014 Glenn Wesseling is favoriet evenals de broers Diederik en Cornelis Scheltinga. Bij de vrouwen mag XTerra Noorwegen winnares zich als groot kanshebber voor haar derde titel scharen. Ingrid van Lubek staat daar met zes nog een stevig eindje boven. Linda van Vliet kan het haar best lastig maken. Dieuwertje Poort, Silvia Brouwer (hoewel Inferno in de benen), Dagmar Krijnen en Simone Hakenberg zijn er ook. Bij de mannen komt er sowieso een nieuwe titelhouder. Spectaculair is de start: per veerboot worden de triatleten de Rijn opgevaren, waar die dag ook de beroemde Rijntocht wordt gehouden als onderdeel van de grote sportdag. Toch blijft volgens organisator/deelnemer Joost Christiaans (maakt ie kans?) de gezelligheid voorop staan. ,,Het terras is daarom wat groter!’’ Het ATB-en is door de prachtige bossen van Oranje Nassau’s Oord, lopen door de Jufferswaard met als klimmetje de Noordberg. Start om 10.15 uur dus hier komen de eerste zaterdagkampioenen uit voort. In Veenendaal klinkt het startschot voor het NK aan de surfvijver van sportpark De Groene Velden pas om 15.10 uur, de mannen gaan om 16.20 uur te water. Hoewel er slechts 19,3 kilometer tussen Renkum en Veenendaal ligt, geloof ik niet dat iemand ‘de dubbel’ gaat doen. Zo ja, dan horen wij dat graag.
 
Stockholm en meer
  
Jorik dus in Stockholm. Hij is daar niet de enige, want ook Marco van der Stel, Menno Koolhaas en Maaike Caelers geven logischerwijs voorrang aan de internationale belangen. De Zweedse hoofdstad is de laatste halte op weg naar de Grand Final in Rotterdam en uiteraard is het Oranje-kwartet er alles aan gelegen in beide wedstrijden optimaal te presteren met een grote voorkeur voor de laatste. Maaike start zaterdagmiddag om 12.00 uur, de drie mannen staan zondag om 15.00 uur op het blauwe ponton aan het Ridderfjärden.  
 
Drievoudig winnaar Alexander Picard is zaterdag de te kloppen man in de 27e Ocon-Run-bike-run van Borne. Hij krijgt te maken met Stein Posthuma en streekfavorieten Niels te Pas, Thijs en Koen Wiggers. Parcoursrecordhoudster Lesley Smit, Laura Gorter en Marije te Raa zullen er een mooie vrouwenwedstrijd van maken. De start is om 16.00 uur in het altijd drukbevolkte centrum van Borne. Vooral de vele duo’s maken het een speciale duathlon. Fietsend gaan de 200 deelnemers (maximale aantal was al lang bereikt) richting Weerselo en terug. De finish ligt op het Dorsetplein. Borne is een must voor elke zichzelf respecterende duatleet.
 
Zaterdag is ook de Najaarstriathlon van Bodegraven, deel uitmakend van het Zuid-Hollands  Fusion-circuit. De wedstrijd heet zo, omdat er eerst ook een Voorjaarswedstrijd was bij TTB in Bodegraven. Start en finish liggen in/bij zwembad De Kuil. De kwart begint al vroeg: 9 uur. Emil Hoogstad, Jan van der Meijs en Annemiek Willemze zijn kansrijk voor de overwinning. De winnaars van vorig jaar Stef Overmars en Tessa Kortekaas ontbreken op het appel. Tenslotte is op zaterdag ook de nieuwe 1//8e triathlon van Geestmerambacht, Noord-Holland.
 
Zondag nog eens vier Nederlandse wedstrijden. 456 triatleten togen naar de Noordoostpolder voor de 6e Fit Fun triathlon. Goede namen aan de start zoals oud-winnaars Omar Brons en Tjardo Visser. Ook Martijn Boot, Ilona Eversdijk, Ingrid Eelkema, Marjan Andringa en Petra Sloots doen mee. De oude garde is met Tiedo Tinga, Dennis van Hinte en René Poppe goed vertegenwoordigd. En Team Fleur heeft lekker dichtbij huis een leuke wedstrijd. Zwemmen geschiedt in de Zwolse Vaart, vanaf de Nagelerbrug wordt een heen- en weerparcours gefietst en lopen is in hartje Emmeloord.  Kerst Beuckens en zijn mensen staan klaar om iedereen te ontvangen. En er is Miss Noordoostpolder voor de prijsuitreiking!
 
Even leek het klaar met de Stroombroek triathlon bij Doetinchem. Maar oud-triatleet Mark Pessink zorgt voor een doorstart. Zondag dus de 34e editie. Hamvraag is: kan Guido Gosselink er nog eens winnen? Pelle Biesmeijer is wellicht zijn voornaamste tegenstander. Karin Neutel en Dorothé Vrieze zijn aan elkaar gewaagd. De kwart begint om 10.20 uur op recreatiepark Stroombroek.
Twintig minuten eerder begint in het Brabantse Oosterhout de TriExperience. Op sportpark De Warande komen de teams uit de 3e Divisie Zuid bijeen voor hun finale. TV Ironmanagers van Hawaii-ganger David Smitz tekent voor de organisatie. Zwemmen in De Warande, heen- en weerparcours fietsen, rondje bosrijk Oosterhout lopen. In de tussenstand staat TV De Langstraat slechts 1 puntje voor op TTL Leidschendam. Tenslotte is er zondag de zwembadtriathlon in Almen: sprintafstand vanaf zwembad De Berkel.
 
Een hele lijst en dan is er nog het buitenland: 70.3 IM Zell am See met Pleuni Hooijman, Carla van Rooijen en Remmert Wielinga als profs en liefst 109 agegroupers. 70.3 en Ironman Vichy met exact 70 Nederlandse deelnemers onder wie Andrea Jochems. Het WK lange afstand in Penticton met Pim Veeger en Henriette Brouwer dus. In het laatste vakantieweekeinde zal de verveling niet toeslaan.
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.