Dubbele Kolen voor Corné alles over NK Renkum; andere Nedtri’s – WTJ 575

MAANDAG – Veel triatleten beleefden een dubbel triathlonweekend. Dan deden ze bijvoorbeeld op zaterdag in Bodegraven of Veenendaal mee en zondag in de Noordoostpolder of Doetinchem. Gerda Sollie maakte het al bont in Veenendaal door eerst de Olympische afstand D50 te winnen en daarna op het NK sprint voor masters zilver te halen. Sandra Wassink maakte het nog bonter door direct na haar zilveren plak terug te rennen naar de surfvijver voor de Eredivisie.
En Corné Kool is volgens ons de enige, die zowel in Renkum als in Veenendaal aan het NK meedeed. De VZC-er uit Rhenen sprong ’s ochtends om 10.15 uur de Rijn in voor het NK crosstriathlon, waarop hij tweede M40 werd in 2.12 uur. Om 12.15 uur klaar, om 13 uur prijsuitreiking en snel de 20 kilometer naar Veenendaal overbrugt om daar om 14.15 uur aan het NK sprint voor masters te beginnen. Corné legde zijn spullen klaar en had nog 1 minuut om bij de zwemstart te komen. Tijd om zijn wetsuit aan te trekken had hij niet meer. Snel achterhaalde hij de langzamee zwemmers en kwam daarbij ook nog eens mete zijn arm verstrikt in de eerste boei. En toch werd Corné ‘Techniek’ Kool (zo stond ie op de startlijst, beetje reclame makend voor z’n eigen bedrijfje) op die afstand dertiende M40 in 1.07 uur. Twee NK’s op één dag, tamelijk uniek.

 
Arie fietst weer onbeschoft hard


Jammer dat het niet voor iedereen was weggelegd om beide evenementen ten volle bij te wonen. Renkum is een bijzondere wedstrijd en zeker NK-waardig. Mede-organisator/deelnemer Joost Christiaans heeft natuurlijk veel ervaring op kunnen doen in wedstrijden en dat vertaalt zich in een prachtevenement, waar de Renkumse Rijntocht gekoppeld is aan de crosstriathlon. Zoals vroeger in Ammerstol, worden ook hier de deelnemers 1,5 kilometer stroomopwaarts de Rijn op gevaren. Daar springt iedereen overboord en wordt terug gezwommen over de brede Rijn. Glenn Wesseling was daar het meest bedreven in. Ook de ATB- en loopparcoursen zijn ronduit schitterend. Mark Hamersma en Diederik Scheltinga genoten daar niet al te lang van. Het tweetal raakte verwikkeld in een boeiende strijd, die uiteindelijk in het voordeel van Mark werd beslecht. De Squadra-atleet en Veenendaler volgde zodoende zijn stadsgenoot Jorik van Egdom op als nationaal kampioen. Michael Krijnen was ‘best of the rest’. Zijn derde plaats leverde hem tevens de titel M45 op. Zilver in die categorie ging naar Arie de Jong, die na twee jaar blessureleed eindelijk weer eens kon starten. De krêftiche Fries is het crossen beslist niet verleerd. Na Ferdinand Oldeman volgde ‘kale Arie’ reeds als vijfde. Jan Stehouwer was blij dat Arie terug in de ring was. ,,Maar wat ging hij toch onbeschoft hard op de fiets.’’


Maud Golsteyn was dan wel de grote favoriete bij de dames, zelf wist ze wel dat Linda van Vliet een lastige tegenstander zou worden. Dat bleek. De Nijmeegse verloor in de Rijn even het contact met Maud, maar sloeg daarna een mooi gaatje bij het fietsen en lopen. Drie jaar terug op Ameland waren de rollen nog omgekeerd. Debutante Lynn Peters zwom het rapst, maar zakte daarna nog ver terug. Dieuwertje Poort lag na het fietsen op brons, maar toen mocht Mireille Baart nog aan haar specialiteit beginnen. Niet in de eigen VZC-triathlon, maar wel brons op dit NK. Ook hier weer een mooi gevuld podium vol kampioenen. Hier volgen ze. M40: 1.Lars van der Eerden; 2.Corné Kool; 3.Michel van Schie; M45: 1.Michael Krijnen; 2.Arie de Jong; 3.Jan Stehouwer; M50: 1.Marcel Molendijk; 2.Ron Band; 3.Jos Broeren; M55: 1.Frank Hamelink (verbaasd over z’n allereerste titel); 2.Jac Derix; 3.Kees Rekelhof; M60: 1.Rob van Zanten; 2.Tom Berkouwer; M65: 1.Ben Kok; 2.Hans van Wijk; M70: 1.Leo Meeuwisse; M75: 1.Jan Stoop. D40: 1.Dagmar Krijnen; D45: 1.Simone Hakenberg; 2.Thea Segeren; D50: 1.Jacoline Zilverentant; 2.Ricky Stolk.

 
Twee keer rood-wit-blauw in huize Verlaat


De jeugd en junioren legden uiteraard kortere afstanden af. Broer en zus Van ’t Verlaat pakten de juniorentitels. Joost Friderichs liep later die middag vol trots met zijn rood-wit-blauwe trui in Veenendaal rond. En terecht! Die podia: M12: 1.Joost Friderichs; 2.Niels van Lanen; 3.Tom Schellekens; M16: 1.Joey van ’t Verlaat; 2.Roel Linde; D12: 1.Tamar Veltman; 2.Colet de Ruiter; 3.Fleur Beckers; D16: 1.Kim van ’t Verlaat; 2.Joelle de Ruiter; 3.Zoe van Dijk. Beste recreanten waren Noud Doeleman en Jeike Wallinga. De korte afstand recreatief ging naar Wico Hopman en Kirsten Verkooijen en bij de mini’s wonnen Willem Michiels en Manon Sterk. De 5 kilometer Rijntocht was ook bij triatleten in trek. Johan Neevel en Machiel Ittman zwommen achter winnaar Hans Roodzant naar een tweede en derde plaats. Rosalien van Elp werd achter topzwemster Femke Struik tweede. Een warme mooie dag Renkum eindigen we met de woorden van liefhebber Jan Stehouwer: ,,Voor wie nog twijfelt, cross is echt de leukste tak aan de triathlonboom.’’

 
Borne, Bodegraven, Emmeloord, Doetinchem

 

We flitsen langs de vele andere Nederlandse wedstrijden van het afgelopen weekend. In Borne legde  Alexander Picard – ondanks een lange griepperiode – de concurrentie voor de vierde keer in de luren. Daan Schouten en Jan Meysmans volgden. Niels te Pas was de beste loper van het pak, maar Niels kan vanwege een impingement aan de heup niet in de ‘tijdrithouding’ fietsen. ,,Stayerwedstrijden zijn geen probleem, maar tijdrijden is pijnlijk. Na het WK volgend jaar volgt operatie.’’ Lesley Smit was ook terug uit een blessureperiode. Met een drievoudige stressfactuur stond ze langs de zijlin, maar zaterdag brak ze het Bornes parcoursrecord. Ze won voor Lisanne Gevelaar en Ann Schoot Uiterkamp. Bij de jeugd wonnen Mats Mollink en Annemarie Gosselink. Bij de altijd talrijk aanwezige duo’s waren Casper Koelma en Joost van Weerd sterker dan de rest.


De nog niet zo bekende Bart Witzier is winnaar geworden van de Najaarstriathlon van Bodegraven.  De Gouwenaar bleef als enige binnen de twee uur. Jan van der Meijs en Ron Noordergraaf bezetten de andere ereplaatsen. De vrouwenzege ging naar Annemiek Willemze uit Leiderdorp voor Suzan Blankestijn en Babette Lansing. De sprint was wederom voor Lennart Kleinjans. Ingrid Eelkema was sneste vrouw. De Bodegraafse Liv van der Kraan had succes op de mini-afstand. Sven van der Lans won die ook.
Een dag later was Ingrid Eelkema opnieuw de snelste, nu in de Noordoostpolder kwart triathlon. Jorieke Casteleijn en Corien Wegkamp moesten hun meerdere erkennen in de Leidense. Martijn Boot had het sprint NK goed verwerkt en won voor Tjardo Visser en old-soldier René Poppe. Op de sprint in en rondom Emmeloord waren Ruben Slot en Rosalie Torensma goede winnaars en de mini ging naar Marc Aubel en Anne Stoelhorst.

 
In de Stroombroek triathlon van Doetinchem was Guido Gosselink gewaarschuwd voor de tegenstand van Pelle Biesmeijer. In die volgorde kwamen ze ook binnen. Emiel Pieters werd derde. In de tot tien liefst zeven masters. Karin Neutel, Rinske Platvoet en Saskia Bekhuis verdeelden in die volgorde de ereprijzen. De 1/8e was voor Alexander Vandervelde en Nicole Voet, daags tevoren nog in touw voor het NK van partner Joost.

 
Morgen het buitenlandse spul. Met o.m.  de overwinningen voor Frans van Heteren in Zell am See en Yvonne van Vlerken in de Trans Vorarlberg Triathlon, laatste test voor Almere.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.