Klein maar fijn in Nederlandse races: Oosterhout, Bathmen, Almen enzovoorts – WTJ 576

DINSDAG – Voordat we de Nederlanders uit de buitenlandse wedstrijden aan bod laten komen, zijn er nog enkele wedstrijden binnen de landsgrenzen die uw aandacht verdienen. Wie het kleine niet deert, zeggen we dan. Te beginnen met de TriExperience in het Brabantse Oosterhout, waar TV Ironmanagers zondag een geslaagd evenement neerzetten. Hoofdmoot vormde de finale van de 3e Divisie, waarin TV De Langstraat al aan de leiding stond. Die koppositie werd onderstreept met de zege in deze team-sprint. In het winnende team uit Waalwijk zaten Thomas van der Kolk, Milou Janssen, Stefan de Laat en de even later als vierde finishende Reinier Vos. De Midden-Brabanders bleven het TTL uit Leidschendam in een spannende apotheose veertien seconden voor. Fusion Team Den Haag tekende voor de derde plaats. Ook zij lagen maar een halve minuut achter. De mannen van TOGA uit mijn Gastelse land sloten de rij, maar zijn hiermee toch een keer vernoemd. Al moeten ze voortaan wel op tijd inschrijven, want zo dichtbij huis nog een strafpunt krijgen is onnodig mannen.

 
Vlag uit in Langstraat

 
Promotie van TV De Langstraat naar de 2e Divisie is dus een feit, waarschijnlijk degradeert het team van BAA/Punderman uit Asten naar de 4e Divisie. Ergens in oktober maken we van alle Teamcompetities de definitieve balans op. Op de individuele sprint ging de zege naar Guido Jonkers van het onlangs naar de Eredivisie gepromoveerde TV Breda. Patrick Dekkers uit Nuland ging hem op de fiets weliswaar voorbij, maar voormalig atleet Jonkers trok de zaken op de vijf kilometer weer recht. Izar van Gool, ook TV Breda/Eredivisie – eindigde als derde. Beste vrouw was de Zeeuwse Nelleke Baldé, rapste op de fiets ook.  Beste zwemster Maartje van Gestel werd tweede, beste loopster Mieke van Kollenburg derde.  Lars Kammers, zoon Jan-Julius en vader Francois van Dijke vormden het beste trio. Een zonovergoten editie onder de strakke leiding van David Smitz, Vlaams tandarts van dienst in Oosterhout.
Van Bathmen naar Almen in een paar minuten

 

 

 
Waren Veenendaal en Renkum al niet ver uit elkaar, de dorpjes Bathmen (vlakbij Holten) en Almen (net over de Gelderse/Overijsselse grens) liggen maar 13 kilometer uiteen. Daar zat echter een dag tussen beide zwembadtriathlon. Het motto ‘klein, maar fijn’ is beslist van toepassing bij deze evenementen. In Bathmen was de Looermark triathlon over de kwart afstand. Edwin Ophof was in de eerst startgroep maar liefst een half uur sneller dan de rest. Beter had de man uit Raalte in de tweede serie gestart, want daarin raakte Hinke van Wezep tot op drie minuten. Ernst Kolkman volgde op gepaste afstand als tweede in de serie, derde dus totaal. Al even overtuigend was de overwinning van Aafke Willemsen: zestien minuten sneller dan Ellen Heuven. Weer vier minuten later volgde Ilona de Meer. De meeste deelnemers deden de 1/8e met daar Pim Bakker en Laura Drewes als winnaars. Het trio van Yannick Mijsters was op deze afstand ook in totaal het best. En dat mag ook wel ’s een keer.

 

 

 
Tim Zoetbier bleef als enige onder het uur en won daarmee de 1/8e triathlon van Almen. Bas van Brugge en Gerben Pinkert eindigen jaarlijks in de top tien, nu zelfs op het podium. Karin Komdeur, winnares van de eerste editie was ook bij de zesde uitgave de snelste triatlete. Ditmaal klopte ze de Almense zusjes Annelien en Marieke Lenderink. Team De Badeendjes wonnen bij de trio’s. In het Almens kampioenschap trokken de broers Sander en Rutger Diepeveen de sprint triathlon naar zich toe. Gerwin Huurnink kreeg brons. Emiel Lakerveld was de beste junior op de aquarun (zwemloop). Duo’s kwamen daar ook in uit: Tycho en Renz Heijink wonnen ‘m.

 
Uitslagenkrabbels op een briefje

 

  
Tot slot uit NL-triathlonland, de op een notitieblokje gelezen uitslag van de 1/8e triathlon in Geemsterambacht, Noord-Holland. Emiel van Tongerlo wint met tien seconden voorsprong op Mathijs Künzel. Terwijl de heren de douche opzoeken, komt Koos Zut zeven minuten later als derde binnen. Niet alles in deze eerste uitgave verliep even vlekkeloos. De groene skippybal, keerpunt van het zwemmen lag veel te ver, het fietsparcours kreeg nogal wat terugkerende vakantiegangers te verwerken en die uitslagen hebben tot dusverre een primitief karakter. Maar ach, stel je voor dat elke organisatie meteen het ITU/ETU/Ironman/Challenge-niveau haalt, daar zou je ook bang van worden. Mathijs opperde de club wat feedback van de atleten mee te geven. Een nobel streven van de kersverse ‘papa met baard’.

 
Pim knap zesde op WK lang

 

 

 
Nu dan het buitenland? Een beetje dan. Het WK lange afstand in Penticton. Twee Nederlanders kwamen zondag nog in de ring van dit Multisport Festival. Pim Veeger scoorde een mooie zesde plaats bij de M55, twaalf minuten van de wereldtitel verwijderd. Die ging naar de Canadees David Percy. Pim scoorde de derde fietstijd, verloor iets te veel bij het zwemmen en liep een degelijke halve marathon. Henrietta Brouwer was bij de F25 goed voor een veertiende positie. Zij had juist met fietsen niet de snelle benen.  Elite-wereldkampioen werd thuisfavoriet Lionel Sanders (mooie dubbel met The Championships Samorin) voor de Ozzies Josh Amberger en Joe Gambles. Het vrouwengoud ging wel naar Australië: Sarah Crowley. Danish dynamtie Helle Freriksen kreeg zilver, het brons ging naar Canada met Heather Wurtele.

Morgen gaan we vrolijk verder. Frans en Yvonne, nog even geduld…

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.