Yvonne is terug; winst Frans, Janet en Andrea op de 70.3 IM’s; RIP Eddy – WTJ 577


WOENSDAG – Terwijl ze inmiddels heerlijk bij paps en mams in Krimpen aan de Lek is aangekomen, kijken wij nog terug op de laatste overwinning van Yvonne van Vlerken in haar tweede vaderland Oostenrijk. De Trans Vorarlberg Triathlon is een klassieker uit de jaren negentig, die na een onderbreking van vijftien jaar in 2012 weer terugkeerde op de kalender. Meteen dat eerste jaar won Yvonne de slijtageslag tussen de Bodensee en Lech, het beroemde wintersportoord van de Oranjes. Onderweg komen de triatleten de Hochtannbergpass (1673 meter) tegen. Zo hoog zullen de viaducten in de Flevopolder niet zijn. Met nog twee weken te gaan tot het EK Almere was de winst in Vorarlberg een mooie opsteker, acht minuten later kwam titelverdedigster Bianca Steurer als tweede binnen. Marleen Stroomer deed ook mee. Ze werd 37e in totaal en vijfde masters 40. Bij de mannen was Oostenrijker Thomas Stegere het sterkst. Roland Hufnagel was beste van de Nederlandse mannen op een 101e plaats.

 
Drop

 
Thuis in het Rijnmond is het eerste wat Yvonne deed naar de pot dropjes rennen. ,,Mama’s dropjespot weet ik blindelings te vinden. Zo lekker en nergens in Oostenrijk of het buitenland te krijgen.’’ Donderdag woont Yvonne de persconferentie in Almere bij. Daar zijn ook andere Nederlandse toppers zoals Evert en Diederik Scheltinga, Tjardo Visser en Youri Severin. Vanuit het buitenland komen er enkele videoboodschappen, onder meer van Belinda Granger. De voormalig toptriatlete uit Australië verzorgt het commentaar bij de livestream van Challenge Almere-Amsterdam.  En dat is een verademing, kan ik u verzekeren.
Nog even oostwaarts met de triathlon van Riesenbeck. Thomas van der Wal is de zoveelste Heintje Davids in onze sport. Na Hawaii vorig jaar vond ie het welletjes, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In de Duitse wedstrijd werd Thomas vierde. Winnaar was de bekende lange afstands triatleet Johann Ackerman. Janneke Wijnhoven werd veertiende bij de vrouwen, een race gewonnen door Nadine Madeira de Miranda. Jawel, gewoon Duitse.

 
Bianca

 


Bij onze zuiderburen was het bal in Viersel. Tom Suetens klopte Ruben Geys, die daags na Veenendaal nog wat energie over had. Adam Lambrechts, voorgaande jaren in onze Eredivisie, werd derde. Bij de maters deed Bart van Linder mee: 37e. Joke Coysman is de laatste weken weer in de vorm van haar troetelnaampje ‘Madam 19’ (het aantal zeges van Joke in 2015). Bianca van de Kieboom stond gelukkig ook weer eens aan de start. Ooit op het podium in Viersel, nu 25e. Meedoen is belangrijker dan winnen. Op de sprint afstand was Tamara Kuijlen tiende.

 
Geen poeha voor Frans

 

 
We komen terecht bij de Ironmans. Liefst 89 Nederlandse triatleten brengen de 70.3 Ironman in Zell am See-Kaprun tot een goed einde. Boris Stein is van de 2500 deelnemers de allerbeste. Milan Brons is onze topper op een 14e plaats bij de profs en 25e van alle mannen. Zwemmen in de tweede groep, erg goed gefietst maar helaas maagproblemen op de halve marathon. Geen paniek, Milan komt er wel.

De twee prof Remmert Wielinga finishte als 67e, maar daar tussen zat nog superveteraan Frans van Heteren. Met z’n 60e plaats was hij wel mooi de beste master 50. Mede dankzij de verzorgingstool Fuel2Endure, die Frans op de triathlonbeurs in het voorjaar besloot te gaan gebruiken. Het is de Amstelvener banketbakker ten voeten uit. Niks geen poeha over zijn doen en later op Social Media, maar nog altijd wel leergierig naar verbeterpunten. Met dit prachtige internationale resultaat. Ook Jorrit Vulker, Frank van der Burgt, Lex Kiewied, Rob Doornbos en André Gieling bleven binnen het uur van winnaar Boris Stein.


Een dubbele Duitse zege. Laura Philipp was opnieuw ongenaakbaar. Anja Beranek kan er toch ook wat van, maar verloor twaalf minuten op haar landgenote. Schitterende zevende plaats voor Pleuni Hooijman en in een jaar waarin blessures op de loer lagen was ook de 38e positie van Carla van Rooijen netjes. Zoals Frans bij de mannen, zo won Janet ten Kate het masters-50 klassement bij de vrouwen. De hoofdverpleegkundige dialyse van het UMGC Groningen boekte misschien wel haar grootste winst ooit.

 
Andrea: Veni, vidi, Vichy

 

 
In het Franse Vichy testte Frederik van Lierde zich nog eenmaal voorafgaand aan Hawaii. Andi Boecherer en Antony Costes hadden het nakijken op de 70.3 Ironman. Frank van Vugt en Tim Geraedts waren bij de mannen de enige twee Hollandais binnen de honderd: 83e en 97e. Jocelyn McCauley klopte de Zwitserse Celine Schaerer, enkele jaren terug op dezelfde zaterdag nog winnares in Veenendaal. Superprestatie hier van Kijani-atlete Andrea Jochems, die een goed seizoen bekroonde met de elfde plaats totaal en de winst bij F35. Jorinde van der Laan eindigde 57e en Diana Smeets was 6e F50.
In Almere beide afstanden op dezelfde dag, maar in Vichy is na de halve op zaterdag, de zondag ingeruimd voor de Ironman. De agegroup only race had veel weg een ‘open Belgisch kampioenschap’ met aan de finish de unieke trilogie/hattrick: oud-prof Bruno Clerbout winnaar, Bert Verbeke op een tweede en Stijn Veldeman op een derde plaats. En alledrie dik onder de negen uur. Wat een weelde, om als noorderling jaloers van te worden.  Wij moesten het doen met een 91e plaats van Mark Eerenberg als beste landgenoot. Het kon niet op voor de zuiderburen, want Stefanie Adam fietste de concurrentie weer genadeloos hard kwijt. Candice Mizon moest de Franse eer hoog houden op een tweede plaats,  derde werd de Duitse Celia Kuch.

 

Met een derde plaats F40 deed Annelies van der Zwart het voortreffelijk al eindigde de dag in het ziekenhuis omdat ze na haar glorieuze finish plots erg last van haar darmen kreeg. Gelukkig is alles goed afgelopen en stond ze daags erna op het podium met de IM-trofee, helaas niet aangevuld met een startbewijs voor Hawaii. De in Frankrijk woonachtige Margareth van den Boogert – van origine marathonloopster – finishte 29e en daarmee snelste F50.
De 10 Nederlanders op de Ironman Vichy:
M:
91.Mark Eerenberg    10.05.04
107.Tom Janssen     10.09.56
186.Remco de Rooij    10.41.17
252.Hans van Delft    11.02.42
322.Jaap Morgenstern    11.20.38
396.Edwin Boonstoppel    11.38.58
465.Ysbrand de Boer    11.50.50
569.Jan-Jurre Mordang    12.14.45
V: 16.Annelies van der Zwart   10.51.58 (3e F40)
29.Margareth van den Boogert   11.31.40 (1e F50) 

 
Adieu Eddy, meer dan dank 

 

 
De vreugde over de vele topsportprestaties van onze Belgen wordt echter deze week overschaduwd door de dood van Eddy Senecaut. Bestuurslid van de Belgische Triathlon Federatie, begeleider van de vele Belgische jeugdtoppers in internationale wedstrijden, maar bovenal hartstochtelijk triathlonfan en geweldig causeur. Morgen staan we uitgebreid stil bij de dood van Eddy, die ongelofelijk veel betekent heeft voor de triathlon en duathlonsport. Zijn familie wensen we vanaf deze plaats veel sterkte.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.