September starts: Zwolle, Rutbeek; 024; Binnenmaas; Weesp en meer – WTJ 579

 
VRIJDAG – De weken vliegen voorbij. Het is september. Op voorhand al een historische maand voor de Nederlandse triathlonsport met binnen een week het Europees kampioenschap Almere en het WK Grand Final in Rotterdam. Het beloven legendarische sportevenementen te worden, die onze sport naar een nóg hoger niveau zullen tillen.

  
Maar eerst het komende weekeinde nog. Het WK Powerman Zofingen hebben we al genoemd. En 600 deelnemers trekken naar de snelgroeiende triathlon van Zwolle, waar om 12.15 uur zaterdagmiddag het hoofdprogramma begint. Het NK paratriathlon, voor het tweede jaar op rij. De favorieten namen we donderdag al door, maar ik wil nog een paratriatleet niet onvermeld laten: Jacco Middelveldt, zoon van de ons helaas te vroeg ontvallen superkampioen Arend. Aan de Milligerplas begint het allemaal, fietsend trekt de meute naar Hasselt en in het noordwesten van Zwolle ligt ook de finishlijn. In de ochtenduren komen de kwart-atleten in actie. De winnaars van vorig jaar Matthijs Künzel, Jeanet van den Berg, Klaas-Jan Arkema en Marije Dankelman behoren weer tot de favorieten.

 
Kippenboertje

 

 
Weer een dubbel NK-weekend trouwens, want op zondag komen ’s lands talenten van de toekomst naar de Rutbeek in Enschede voor het van 010 Rotterdam overgenomen NK jeugd en junioren. Op het middaguur gaan ze te water op het zuidelijk gedeelte van het grote recreatieterrein. Alle toppers bijeen. Van Rani Skrabanja tot Quinty Schoens en van Rianne de Croock tot Sam Wennink. Bij de jongens is het de vraag wie het gouden trio Niek Heldoorn-Finn Timmermans-Youri Keulen weet te doorbreken. Joost Friderichs en Dirkje Lebouille willen het brons van vorig jaar graag inruilen voor goud op het NK jeugd. Op de Visions Sport Rutbeektriathlon verder ook de 4e Divisie Noord-finales en zelfs de landelijke RBR Series. Vanaf het NK mag in de middagseries gestayerd worden. Wie er een weekend van wil maken, kampeert uiteraard op triathloncamping ’t Kippenboertje.

 
Goed gesubsidieerd

 

 
In navolging van 010 en 020 gaat Sportvibes nu ook 024 op de kaart zetten. De commerciële organisatie heeft binnen nu en tien jaar misschien in alle netnummers wel een triathlon. En ze worden met open armen onthaald, want Nijmegen heeft een behoorlijke subsidie van 24.200 euro per jaar toegezegd. In de Spiegelwaal wordt gezwommen. Het evenement wil groeien tot 2000 deelnemers over twee dagen. Het NK sprint 2019 komt ook naar Nijmegen, kortom allemaal ingrediënten voor iets groots. Nu maar hopen dat omwonenden, die eerder dit jaar op het eiland Veur-Lent het fietsparcours barricadeerden iets toleranter geworden zijn. De Perskindol Triathlon 024 kent vier waves. De eerste om 11 uur en elk vol uur daarna een volgende.

 
De 32e Rabobank Binnenmaas-triathlon staat zaterdag op het gelijknamige recreatie-oord op de kalender. De achtste om 11.30 uur en de kwart om 13.30 uur, zwemmen uiteraard in de Binnenmaas. Gerbert van den Biggelaar, Carlo van den Bergh, Niels Persoon en Autilia Stapper zijn enkele aansprekende namen. Gerbert won vorig jaar en wil dat kort voor zijn wittebroodsweken vast herhalen.
In Ten Boer, het hoge noorden maakt de triathlon (eveneens Rabobank hoofdsponsor) zaterdag onderdeel van de Sportrecreade, twee maanden vol sport en spel. Erik Schröder en Nienke Vlak zijn de grootste kanshebbers. De vorige winnaar Daniel Nagel en Hanneke Rus ontbreken. Het speelt zich allemaal af bij zwembad De Blinkerd en inschrijven doen de triatleten in kantine Tiggelhal. Vanaf 9.00  uur worden de baantjes getrokken.

 
Zaterdag ook nog de 8e NewStyle triathlon Maarssen over de 1/8e afstand. Gezwommen wordt in de Maarsseveense Plassen, fietsen gaat onder meer door Westbroek. Wouter Dijkshoorn en Tanya ten Velden staan als laatste laureaten op de erelijst.

 
Langstlopend en keileuk

 
Een van de langstlopende triathlons is die van Abbekerk, Noord-Holland. 34e keer alweer en groot geworden door klein te blijven. (van 70 naar 300 deelnemers). Middelpunt vormt aanstaande zondag zwembad De Spetter en dorpshuis De Nieuwe Haven. Om 7.45 uur beginnen de eersten al.  Michael Krijnen, Koos Zut en Michael Emmerik zijn favoriet. Audrey Breur is dat bij de vrouwen.
Keileuk is zondag de 2e Keistadtriathlon in Amersfoort. Cees Colijn komt zijn winst van de première verdedigen. Gezien zijn tweede plaats op het NK sprint masters maakt hij goede kans, maar Daniel Nagel en Niels Esmeijer zijn er ook. Charlotte Lenting mag opnieuw proberen de kei als trofee te winnen. Het zwemparcours in Amersfoort is werkelijk prachtig: in de Eem dwars tussen de boten door en links en rechts monumentale grachtenpanden. Fietsen gaat richting Soest en lopen blijft in de stad. Een parcours met veel potentie. De jeugd begint om 9.30 uur, de OD vanaf 12.30 uur.

 
Laat op de zondagmiddag (half vijf pas) gaat de kwart van Workum van start. Het maximale van 150 deelnemers aan het vertrek. Bij Doltewal gaan de atleten het water in om in een rechte lijn door de stad de 750 meter te zwemmen en er bij Stedspolle weer uit te komen. Workum  is de eerste van de WWW-triathlons in Friesland, die in drie opeenvolgende weekends worden gehouden. De titels zijn in handen van René Duursma en Marjan Andringa. In het Noord-Limburgse Boekend staat een mooi clubje duatleten zondag klaar voor een run-bike-run.

 
WK staat natuurlijk voor Weesps Kampioenschap

 

 

 
Maar dé klassieker van de dag is toch wel de 28e Weesper Nieuws Triathlon. Rotterdam mag dan groots worden, het echte WK is toch het open Weesps kampioenschap. Zonder motorspeaker Peter Tijnagel maar mét trouwe klanten Stefan Overmars, Ricardo Scholten, Barry Dooper, Robert Parinussa. Martijn Boot, Daan Jacobs, Omar Brons, Rob Musters enzovoorts. Deborah Schouten en Paula van der Pouw en Deborah Schouten mogen weer uitmaken wie de WK-titel pakt. Om vier over twaalf barst het spektakel los in Smal Weesp en het fameuze fiets- en loopparcours.

 


Martijn Dekker, Tessa Kortekaas en nog een tiental andere Nederlanders doet zaterdag de 70.3 Ironman Lanzarote. En in de nieuwe 70.3 Portugal in badplaats Cascais zijn zelfs 31 Nederlanders bijeen. Onder hen Veenendaal-winnaars Kevin Sleegers en Auke Geurts en bij de vrouwen Ilona Eversdijk. Donald Hillebregt en Marco Akershoek gaan het tegen menig topper opnemen in de World Cup-race in het Tsjechische Karlovy Vary oftewel Carlsbad. Een week voor de grote Challenge Almere is de Challenge-family bijeen in het Duitse Walchsee-Kaiserwinkel. Deze race trekt tien Nederlandse agegroupers. Fameuze heles, niet aangesloten bij IM of Challenge, zijn er in het Oostenrijkse Podersdorf en het Duitse Keulen. De zwaarste in zijn soort is zaterdag de Iron XTreme in het Italiaanse Livigno. Nog zwaarder nu er ook veel sneeuw (!) gevallen is. Twee Nederlandse starts, maar Hidde Bekhuis laat ‘m nu lopen ten faveure van het EK Almere.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.