Miriam zilver op WK Powerman; toppers in Cascais en Lanza; NK’s WTJ 580


ZONDAG – In Amsterdam. Daar woont uiteraard Miriam van Reijen, topatlete die zondag zilver haalde op het WK Powerman. Maar in de haast worden zulke foutjes nog wel eens gemaakt. Bovendien – maar ik voer nooit excuses op – hakt een weekendje dahlia’s tikken en corsowagens duwen in Zundert er ook altijd wel in. Bon. Terug naar Zofingen, het mekka van Powerman, het Hawaii van de duatleten. Twintig minuten sneller was ze, drie klasseringen hoger. Miriam begon bijna drie jaar geleden met duathlons en haar ster rees snel. Vandaag is daar een nieuw hoogtepunt aan toegevoegd. Emma Pooley was voor de vierde keer te sterk voor de concurrentie. De Britse heeft een faam hoog te houden op het gebied van hardfietsen. Miriam opende rustig, kwam als vijfde na de eerste tien kilometer lopen terug, zakte nog wat weg om vanuit de achtste positie op de 30 slotkilometers naar zilver te snellen. Het was al weer vijf jaar geleden dat May Kerstens (waar is May gebleven trouwens?) brons haalde. En Miriam evenaart Irma Heeren, die 21 jaar geleden ook zilver haalde. Katrin Esefeld haalde brons. Thomas Bruins werd zeventiende bij de mannen. Vorig jaar was hij nog zevende, maar Zofingen blijft grillig. Evengoed was de Russische overwinning van Maxim Kuzmin best verrassend al was hij vorig jaar al wel vijfde. Titelhouder Seppe Odeyn verkeek zich er op al waren de onderlinge verschillen klein. Kuzmin haalde wel enkele wintertriathlontitels, maar dit mag toch zijn grote doorbraak heten.  

 
Kevin en Ilona sterk in Cascais

 


Internationaal waren er ook topprestaties van Kevin Sleegers en Ilona Eversdijk, respectievelijk vierde en negende op de 70.3 Ironman in Cascais. Kevin gaf het vorige week al aan in Veenendaal. Hij wilde zich kwalificeren voor het WK in Zuid-Afrika volgend jaar. Als agegroupwinnaars zijn zowel hij als Ilona daar van harte welkom. Mooie winnaars op  deze eerste Portugese IM-race ooit: de Fransman Denis Chevrot (twee keer in Almere gestart, goede kennis van Heleen bij de Vaate) en Vanessa Fernandes. In haar tweede triathlonleven is deze thuiswinst een mooie opsteker. Wat kan de recordhoudster World Cups-zeges (20) op de langere afstanden de komende jaren uitrichten?  De tijd zal het leren.

 
Martijn herstelt zich op Lanza

  

 
Ook Anne Haug is overgestapt naar het langere werk. De Duitse debuteerde op de halve tijdens de 70.3 IM van Club la Santa, Lanzarote. Dat moest haar wel goed af gaan, want ook in stayerwedstrijden wist ze vaak te ontsnappen op de fiets. Dat gebeurde ook in het zoveelste evenement van Mister Lanza Kenneth Gasque. Ze hield aan de streep een voorsprong van acht minuten over op Lucy Charles, toch ook niet de eerste de beste. Michi Herlbauer werd derde, dus ook hier een sterk podium. Dat Tessa Kortekaas tussen alle profs op haar eigen eiland toch weer negende werd, is veelzeggend. In deze vorm kan ze ver komen op Hawaii, hopelijk loopt de crowdfunding-actie nog lekker door.

 

 
Bij de mannen een bemoedigend optreden van Martijn Dekker, die na een dsq van de Duitser Markus Rolli nog een plaatsje opschoof en zesde wed. De Zuidafrikaan James Cunnama, onlangs winnaar van de eerste Ironman Hamburg won op het Vulkaaneiland. De Spanjaar Emilie Aguayo Munoz werd drie minuten later tweede en de winnaar van vorig jaar Kenneth Vandendriessche moest nu genoegen nemen met een derde plaats. Op een kwartiertje van de winnaar kwam Martijn over de finish op het eiland waar zijn ITZU-team veel traint en vertoeft. Ruben van Zeijl was de volgende van de tien Nederlanders op een 67e plaats. Hij deed er vijf uur over.

 
Weer 13 nieuwe Nederlandse kampioenen

 


Morgen veel uitgebreider het weekend. Wel even de Nederlandse kampioensmedailles op een rijtje. Zaterdag in Zwolle het NK paratriathlon. PTHC-1: 1.Geert Schipper; 2.Gerrit Dijkstra; PTS2: 1.Maurits Morsink; PTS4: 1.Jacco Middelveldt; PTS5: 1.Sjaak van den Berg; 2.Dirk de Wit; PTVI: 1.Daniel Knegt; 2.Jeroen van Waardenburg; PTHC: 1.Margret Ijdema; 2.Maaike Smit PTVI: 1.Loes Bloo.

 
En het NK junioren in Rutbeek gaf een soortgelijk beeld te zien van vorige week NK sprint in Veenendaal. Bij de jongens: 1.Niek Heldoorn; 2.Finn Timmermans; 3.Youri Keulen met daartussen op een tweede plaats nog de Belg Tom van Capellen. De juniores: 1.Rani Skrabanja; 2.Quinty Schoens; 3.Rianne de Croock. Verder J12: 1.Rick van der Knaap; 2.Rens Gosselink; 3.Kay van Sleen; M12: 1.Iza de Waal; 2.Aniek Mars; 3.Sonja de Koning; J14: 1.Gjalt Panjer; 2.Jesse Cuijpers; 3.Syb de Jong; M14: 1.Barbara de Koninbg; 2.Dirkje Lebouille; 3.Luna de Bruin.

 
Morgen veel meer over 2/3 september.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.