Roze wolk Miriam; Mark in topvorm; Nederlandse zaterdagwedstrijden – WTJ 581


ZONDAG – Miriam van Reijen leeft nog wel even op een roze wolk. Ze was uberhappy, zoals ze dat zo mooi uitdrukte. O, iemand vroeg nog naar dat Amsterdamse. Komt omdat ik haar in eerste berichtgeving 010 toedichtte. Het was fysiek en mentaal een zware opgave, laat Miriam weten, maar ze is dus dolgelukkig en dankt iedereen die haar nog een tijdje op die roze wolk kan laten zweven. Tweede van de wereld zijn, het is niet iedereen gegeven. What a Powerwoman she is! Eindelijk kon John Raadschelders ook eens een landgenote prominent binnenhalen, na al die wedstrijden in verre oorden zonder sterke Europeanen. Naast Thomas Bruins (17e en net binnen de 7 uur) maakte Pim de Kok een sterk debuut: 33e in 7.21 uur.

 

  

Ervaren Limburger Jack Niessen was 58e en daarmee eerste M55. Op de sprint afstand in Zofingen was Niels-Peter Foppen goed voor een vijftiende plaats en Judit van den Brule werd 21e. De winst ging naar de Zwitsers Valentin Fridelance en Sabine Hauswirth. De open race was voor de sterke Belg Jan Debie.

 
Carlsbad remembered

 

 
Verder oostwaarts komen we in Karlovy Vary terecht. Het jaar na Stein 2000 waren we ook meegereisd naar Carlsbad – zoals we de Tsjechische stad ook kennen – strijdtoneel van het EK toen. Eric van der Linden haalde toen brons op de kinderkopjes in de prachtige stad. Zo hoog kwamen onze twee Nederlandse vertegenwoordigers zondag niet toen Karlovy Vary voor het eerst een World Cup-race in huis haalde. Donald Hillebregt en Marco Akershoek moesten genoegen nemen met een klassering in de onderste regionen. Donald werd 34e en Marco sloot de rij als 48e, daarbij gezegd dat er genoeg uitvallers en gedubbelden waren. Het geeft eens te meer het ongekend hoge niveau aan waarop triathlon beoefend wordt. Dat de Noren daar trouwens een hoofdrol in vervullen, is voor zo’n wintersportland best opmerkelijk. Gustav Iden won de World Cup, Gillian Backhouse uit Australië was beste vrouw voor thuisfavoriete Vendula Frintova.

 
Joost doet stapje terug

 

 

 
Van een WK Powerman naar een EK XTerra. Toegegeven, er zijn veel (inter-)nationale kampioenschappen. Maar daar hebben we het al vaker over gehad. Een week na zijn NK crosstitel toog Mark Hamersma naar het Deense Mons Klint. Hij verkeert in topvorm getuige zijn zesde plaats in ijzersterk gezelschap. Omdat de nummers één en twee, Bradley Weiss (RSA) en Sam Osborne (NZ) van buiten Europa komen was de Veenendaler zelfs vierde op het EK. De Spanjaarden Roger Serrano, Ruben Ruzafa en de Belg Yeray Luxem gingen hem nog vooraf. Maar hij ruikt de internationale top al bijna. Joost Christiaans had duidelijk moeite met zijn twintigste positie. Na afloop van de prachtige wedstrijd maakt Joost voor zichzelf de balans op. Hij trok de conclusie dat ie even een stapje terug wil doen na Tri-Ambla. ,,Op dit niveau kan ik momenteel niet mee.’’ Dat gold misschien ook voor debutant Caimin Stevens, maar dan ligt dat volkomen aan zijn beperkte zwemcapaciteiten. Caimin verloor minuten op de rest en voerde een eenzame strijd achterin: 23e. Europees kampioene werd de Hongaarsde Brigitta Poor voor de Britse Nicole Walter en de Oostenrijkse Carina Wasle. Op de sprint afstand werd Sander Verkade vijftiende.

 
Rondje Nederland met Zwolle, Binnenmaas, Ten Boer en 024

 

 
We doen een rondje langs de Nederlandse wedstrijden op zaterdag. In Zwolle was Geert Schipper op het NK paratriathlon dus een paar maten te groot voor de concurrentie. Er deden nog wat Belgen en een Braziliaan mee, maar ook die hadden geen schijn van kans tegen de Noord-Hollandse krachtpatser. Margret Ijdema veroverde haar eerste nationale titel als overall-winnares volgde ze Joleen Hakker op, die topsport inruilde voor het moederschap.

 

 

De kwart in Zwolle werd gewonnen door Zwollenaar Han Peter Lucas, die daar erg blij mee was. Titelverdediger Matthijs Kunzel voerde de plotse ernstige ziekte van zijn schoonvader niet op als excuus. De Alkmaarder werd tweede voor master Peter van Grootheest. Sarah-Lynn Reuver pikt jaarlijks haar wedstrijdzeges wel mee. Nu in Zwolle, waar ze de juist uit Canada teruggekeerde Marijke Zeekant (D60 hè) net voorbleef. Renate Post finishte derde. De korte afstand ging naar Ruben Slot (nam geen rust voor het NK junioren) en Marije Dankelman. Leuk dat voor het eerst een paratrio-team meedeed: Vogellanden met Charmain Abma, Michelle Kragt en Julia Balster.

 

 
Binnenmaas ging voor de derde keer naar Gerbert van den Biggelaar. Tien dagen voor zijn huwelijk klopte hij Niels Persoon. De stand is nu gelijk, want ook Niels was al drie keer de beste in Mijnsherenland (Binnenmaas is het zwemwater). Zonder een spoortje van sleet werd Carlo van den Bergh (winnaar 2008) derde in totaal.

Bij de dames was de op één na nestore van het gezelschap toch mooi de allersterkste: Autilia Stapper was sterker dan haar veel jongere clubgenote (TVHW) Amber Hulleman. Chantal Koole bezette de derde plaats. De sprint-afstand ging naar Jim Doornbosch en Loena Bank. ‘De 525 deelnemers boften met het weer.’, schreef de regionale krant Het Kompas.

 


Hoog en droog. Dat was de triathlon Ten Boer in het noorden. Erik Schröder was favoriet, maar toen wisten we nog niet van de deelname van Jacob Veenstra. De Fries nam wat meer tijd om te herstellen van zijn fabelachtige Frysman en stond in Ten Boer weer topfit aan het vertrek. Erik had dus het nakijken, Drent Theo Fuhler maakte er een drie-provinciën podium van.  Gerard Terwisscha werd in de aanloop naar Almere keurig zesde. Nienke Vlak had weinig moeite met Jantje van der Werff en Petra Bus. De sprinters zagen Bjorn Weijts en Judith Berhuis-Vermaat als eersten door het lint rennen. Haar dochter Sarah Berghuis was snelste op de juniorenafstand samen met Bas Willems. De mini-afstand ging naar Lisanne Keur uit Assen, die alle jongetjes de baas bleef. Lennart Bosch was daarvan de beste/slimste.

 

 

De laatste voor vandaag is de sterke nieuwkomer 024 Nijmegen. Sportvibes weet wel hoe je een evenement kunt neerzetten zelfs in de stad, waar het eerder dit jaar nog niet helemaal vlekkeloos verliep en buurtbewoners even tabak hadden van wegafzettingen. Dat was zaterdag allemaal dik voor elkaar. Nog geen topveld, maar dat komt in de toekomst wel. 

 

 

De Zuidafrikaaan Travis McGrath – in 010 nog vijfde – trok  de wedstrijd naar zich toe. McGrath komt voor zijn land uit op het WK Rotterdam. Hij bleef thuisfavorieten en ouwe-rotten-in-het-vak Rob Kwaaitaal en Rob Woestenenk voor.  Een Nijmeegse triple bij de vrouwen. Lucie van Genugten, Danielle Riem en Manon Goosen, alledrie NSTV Trion-leden verdeelden in die volgorde de prijzen. Ik ben benieuwd wanneer Tibor Springer c.s. aan de 0165-triathlon toekomen trouwens.

 
Morgen de zondagraces, nog wat buitenlands spul en de voorbeschouwing op weer zo’n klassieker Sluis-Knokke. Grensoverschrijdend. zoals Ironman Maastricht.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.