Het WK in Weesp; meer Rutbeek; Michael wint na 14 jaar weer Abbekerk WTJ 582

 
 
 
DINSDAG – De zondagwedstrijden vandaag wat nader onder de loep. Voor velen de laatste test voor Almere komende zaterdag. Voor Stefan Overmars bijvoorbeeld. Hij kwam, zag en overwon op het open WK, de enige wedstrijd in Nederland die elk jaar dat predikaat mag dragen. Het Weesps kampioenschap dus, want daar gaat ’t hier over was zondag weer in een heerlijke ambiance. Mooi weer, goede sfeer: de WeesperNieuws triathlon kan niet stuk. En staat hoog op de bucketlist van menig topper. Weesp bracht Stefan de zegetocht in een supersnelle 1.42. ,,Het ging boven verwachting goed.’’ Een smetje op de verder prachtige dag was de Weesper titelstrijd, waarin Ricardo Scholten weliswaar als tweede binnenkwam, maar uiteindelijk werd gediskwalificeerd. Ricardo sneed in de tweede wisselzone een stukje af en kwam zo bij de iets eerder wisselende concurrent en plaatsgenoot Robert Parinussa terecht. Ricardo erkende na afloop zijn fout: ‘een impulsieve reactie’. Het was voor Robert de tweede keer dat ie WK werd en dat betekent in Weesp: voorrang bij de bakker en slager en nog veel meer. Martijn Boot werd derde waarna Frans van Heteren al volgde, nog lang niet uitgeblust na Zell am See. Gastelaar Rob Musters debuteerde in Weesp op een vijfde plaats en Barry Dooper eindigde voor het 17e (!) opeenvolgende jaar in de top tien. Nu als negende. Barry is een fenomeen in Weesp en niet alleen omdat ie ooit achter het ‘mooiste meisje van de klas’ aan zat. Het WK was een spannende strijd tussen Robert, Ricardo, Barry en ook Daan Jacobs. Daar hoorde tweelingbroer Tim ook bij, maar die werd een paar weken eerder vreselijk mishandeld door een agressieve automobilist en was daarvan onvoldoende hersteld. Het moet niet gekker worden.
 
Weeps feestje
 

Deborah Schouten voerde de feestvreugde bij het thuispubliek op door voor het derde jaar op rij te winnen. Zilver op het WK was voor clubgenote/trainingsmaatje Paula van der Pouw-Kuiper, maar daartussen eindigde plots Eva Janssen weer. Niet te gek veel wedstrijdjes voor mama Eva, maar als ze er is: berg je dan maar. Met Veenendaal-winnares Julia de Leeuw op vier was Weesp in haar nopjes.
 
Tweede generatie toppers
 
 
We gaan naar de Rutbeek, dat fraaie recreatieterrein bij Enschede. De nieuwe Nederlandse kampioenen bij J/M12, J/M14 en J/M16 hadden we al genoemd. Opvallend trouwens de vele ‘tweede-generatie-triatleten’, die net als pa of ma uitblinken in onze sport. Niek Heldoorn, Finn Timmermans, Rani Skrabanja, Rens Gosselink, Gjalt Panjer, Syb de Jong, Dirkje Lebouille van respectievelijk Frank, Frank, Arno, Guido, Hilly, Gerrit en Paul/Jeannette. De ‘gewone’ kwart werd gewonnen door Enschedese student Bouke Scheltinga. Zijn broers wonnen al heel wat, nu is ook Bouke aan de beurt. Hij klopte Peter Bakker en Ramon Mensink. De Britse Hailey Mason was ‘outstanding’ bij de vrouwen. Margreet van Marle en Jessica Geltink volgden op meer dan gepaste afstand. De Engelse atlete, ook al hier vanwege het aanstaande WK Rotterdam was overall ook goed voor een vijfde plaats.
 
 
 
Enschede was ook het strijdtoneel van de finale van de 4e Divisie. In de Relay was het tweede team van Kijani met Henry Piek, Peter van Liempt, Anton Theo Borger en Geert Lantink te sterk voor Tri4Friends en TTvW Hof van Twente2. Voor de eindstand betekent dat Kijani2 alles gewonnen heeft. Pikeur Makelaars/EBS uit Borculo promoveert als tweede ook mee naar de 3e Divisie. Derde eindigt het team van Tri4Friends uit Amsterdam. Onderaan de lijst en dus de rij van alle teams in de Teamcompetitie sluitend staat Triteam Holten2. Verder in het volle Rutbeek programma de sprint-race met mooie winnaars Pim Venderbosch en Trudy Veenstra en de kids met Mik Lamers en Evelien Gosselink (jawel ook beiden…) als laureaten.
 
 
Zelfs de duatleten kwamen aan hun trekken, want de run-bike-run series hadden er hun relay. Team Hellas boekte dubbel succes zowel bij de mannen als vrouwen. Hellas schakelde Yennick Wolhuizen, Daan de Groot, Coen Smiers en Luuk Vermunt in en bij de vrouwen kwam de formatie met Jony Heerink, Ann Schoot Uiterkamp en debutante Marlou Bijlsma op de proppen. Ook Unltd werd in beide gevallen tweede. Derde bij de mannen was EDO Sports, bij de vrouwen RTC Regio Zuid-West Nederland2. Deze competitie gaat nog verder in Groningen en het NK Spijkenisse.
 
Daniel van Ten Boer naar Amersfoort
 
 
Daniel Nagel verdedigde zijn overwinning in Ten Boer niet, maar ging zondag in de Keistad triathlon van Amersfoort van start. Die wist de man uit Naarden prompt ook te winnen. Na het zwemmen en fietsen had Daniel al een mooie voorsprong opgebouwd. Hellas-man Marco Glastra was snelste loper en keerde als tweede terug aan de meet voor een twee andere masters Cees Colijn en Jan Stehouwer.  Minder bekende namen in het vrouwenveld wellicht. De Moordrechtse Anouk Faas zat echter zo kort overall (14e) dat we ze in de gaten gaan houden. Esther van Eijk en Germijn Heijnen volgden een klein kwartiertje later. De sprint afstand was voor Roy Lagerburg en Belle de Gast, bij de jeugd wonnen Lucas Broekroelofs en Charlotte van den Boog.
  
Abbekerk vervolgens. Mooie 34-jarige traditie daar. En dan kun je, zoals Michael Krijnen dit jaar bijvoorbeeld meemaken dat je veertien jaar na je laatste overwinning nog eens triomfeert. De Spanbroeker triatleet won Abbekerk in 2003 en 2017 dus. Dit jaar was ie Michael Emmerik en Joris de Boer te vlug af. Marieke Monsma klopte bij de vrouwen Esther Veldhuis en Ivonne Kramer. De sprint ging naar Gijs Molenaar en Audrey Breur, de mini-afstand naar Jim Mettes en Liset Holla en om enigerlei redenen legden Anja Stroet en Connie Vertegaal deze dag een halve afstand af. Ze finishten beiden in 5.38 uur.  Details ontbreken.
 
 
In Workum tenslotte begon de eerste van de drie Friese W-triathlons. David van Oosten schoof ten opzichte van vorig jaar één plaatsje naar voren en greep de volle winst. Dyan Hendriks en Donald van Lier kwamen ook op het podium terecht. Bij de dames een ‘oude bekende’: Yvonna Tinga won, Vera Keidel werd tweede Susan van Milligen derde. Tiedo werd trouwens vijfde en ook Syb van der Ploeg deed mee. Hij kwam als 34e binnen.
 
Overigens nog even vermelden dat Esther Vergeer vanwege ziekte ontbrak op het NK paratriathlon. In Rotterdam is ze er in de open serie wel bij, net als Saskia van den Ouden overigens. En het mysterie May Kerstens is opgelost. May is eerder dit jaar moeder geworden, maar volgens Jony traint ze al weer mee op de baan.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.