Thomas derde in Cologne; Spartacus triathlont en Sluis-Knokke vandaag – WTJ 584

 
 
DINSDAG – Om de grote hoeveelheid tri/du-nieuws te verwerken is een extra WTJ hier en daar nodig. Zo hebben we bijvoorbeeld het debuut van Fabian Cancellara in de triathlon nog niet meegenomen. Waar de ene wielrenner (Lieuwe Westra) afgelopen weekeind in de Omloop van Trynwâlden afscheid nam van Nederland om zijn toekomst en geluk in Australië te beproeven, begon de andere wielrenner juist aan een hopelijk nog mooie tweede sportcarrière. Was die van Lance Armstrong van korte, Fabian is vast van plan er iets moois van te maken. Hij deed mee aan de door hemzelf in ere herstelde TriStar Triathlon Series in het Zwitserse Rorschach. Zijn nieuwe sportieve uitdaging leverde hem een veertiende plaats op van de 109 deelnemers. Voormalig Olympisch kampioene Nicola Spirig had hem in de maanden voorafgaand aan zijn debuut tips mee gegeven. Opvallend: Spartacus zwom best aardig, drie minuten na de snelste kwam hij aan de kant. Maar bij het fietsen bleef z’n opmars uit. Hij verloor zelfs terrein  op de toppers. Met een gemiddelde snelheid van 30 in het uur (waar hij voorheen de 50 overschreed) scoorde Fabian de dertiende fietstijd. Na 2.23.50 uur kwam hij over de streep in deze 500/50/5-combinatie (55 dus in plaats van 111). ,,Het was een geweldige ervaring’’, aldus Fabian, die naar verluid met het Zwitserse team  meekomt naar Rotterdam. De winst op de 55 ging naar Michel Stalder en Sandrine Benz. De 111-Tristar ging naar de Ier Bryan McCrystal en de Zwitserse Barbara Bracher. Ronnie Schildknecht werd trouwens tweede. Veel uitvallers trouwens, waaronder de enige Nederlander Gijs van Doorn.
 
Wie scout Eva?
 
 
In het Belgische Balen waren Ruben Geys en Ines van Troyen zondag de winnaars van de kwart afstand. Maarten Vermeulen eindigde tiende, Tamara Kuijlen werd vijfde. De Duitse Bundesliga-wedstrijden naderen ook hun ontknoping. In Hannover kwam de 2e Liga Süd in actie. Leon Chevalier won, het Team van Tri Power Rhein Sieg werd negende en dat dankzij de 22e plaats van Jardy van den Heuvel, de 24e van Pim Lebouille en de 37e van Remco de Veen. Overigens won Eva Daniels de vrouwenwedstrijd. Hoewel woonachtig in Luxemburg heeft dit jonge talent ook de Nederlandse nationaliteit. Vorig jaar nog tweede op het NK jeugd achter Shirin van Anrooy en nu de snelste in deze Bundesliga-race. Wordt Eva gevolgd door de NTB-keuzeheren, zo vraag ik me af.
 
Thomas en Tim scoren in Keulen
 
???????????
 
Nog in Duitsland, maar dan Keulen. De Cologne 226 biedt een breed palet aan wedstrijden. Almeerder Thomas Naasz besloot zijn 22e hele nu eens niet in eigen woonplaats af te werken, maar een week eerder in Keulen. Het leverde hem een prachtige derde plaats op in 9.02.22 (let op die secondes!). De Duitser Peter Keriv en de Pool Robert Karas kwamen gezamenlijk als winnaars over de streep in 8.54.15 uur. Sport verbroederd. Tim Hezemans debuteerde op de hele met een prachtige vijfde plaats. Tim, die vorig jaar al verraste op het NK halve triathlon traint onder Frank Heldoorn. We gaan nog veel van hem horen. Drie Duitse vrouwen op het podium van Cologne 226 van wie Daphne Schuhmachers-Grosch de beste in 10.35. Hieronder de vier gefinishte Nederlanders:
3.Thomas Naasz 9.02.22
5.Tim Hezemans 9.27.56
76.Martien Dupont 12.46.28
87.Nana Domken 13.19.17
Op de halve afstand werd Sjoerd Algera 26e. Julian Fritzenschaft won. Doorzetster Nicole Loeve uit Helmond werd 23e bij de vrouwen en tweede in de masters klasse. Linda Bloem kwam als 33e binnen en Anne Reintjes waagde zich aan het lange werk met een 49e plaats als resultaat. Profatlete Mareen Hufe was op die afstand de snelste. In Walchsee-Kaiserwinkel was de laatste Challenge race vóór Almere. Erwin Kwakernaat was er op een 115e plaats toch maar mooi beste Nederlander. Nog even en ook Erwin wordt opgenomen in het profteam van pa: Team4Talent! Teun van Uffelen werd 123e. Thomas Steger en de opnieuw ijzersterke Laura Siddall waren de winnaars in deze Duitse Challenge.
 
Cascais, Gerardmer en Livigno
 
 
 
Cascais was nieuw op de 70.3 IM-kalender, al was er in 1989 al wel het EK kwart triathlon (Rob Barel tweede) en later nog eens ETU-Cup. Nu dus die halve. Gewonnen door de Fransman Denis Chevrot en die geweldige Vanessa Fernandes.
 
 
Formidabele prestaties van Kevin Sleegers, die een heel jaar naar deze wedstrijd toeleefde en vierde werd tussen de profs, maar ook Ilona Eversdijk is sterk op halves. Hier werd ze negende , allebei agegroup-winnaar. Kersvers veteranenkampioen Auke Geurts werd derde M40 en 26e totaal en Michel Topper deed zijn achternaam ook eer aan op een 47e plaats (9e M35). En dat zelfs oud-plaatsgenoot Koen van Hees (die vroeger nooit aan sport deed!) hier finishte maakt uitslagen kijken zo leuk.
 
Oud-wereldkampioen Cyril Viennot won de Gerardmer XL triathlon, een pittige halve in de Vogezen. Good-old Eimert Venderbosch was in de buurt op vakantie, deed mee en werd prompt beste Nederlander op een 97e plaats. Twee plaatsen verderop volgde Emiel Pieterse. De Chileense Barbara Riveros richt zich ook al op het langere werk. Met succes, want ze won Gerardmer XL. Bernardette Lohman werd 40e, Ankie Romme 45e.
 
Last but not least de extreem zware Icon XTreme Livigno, vorig jaar nog zo schitterend gewonnen door Hidde Bekhuis. Die gaat zaterdag een heel andere hele doen, zijn parcoursrecord in Livigno (13.13) is wel overeind gebleven, maar door sneeuw en kou was het in ‘Klein Tibet’ zoals het wel genoemd wordt, loodzwaar. Toch al 76 deelnemers waaronder twee Nederlanders. Kees Winkelhorst finishte op de Alpentop een uitstekende veertiende plaats in 15.49 uur. Dat was twee uur na de Italiaanse winnaar Cristiano Tara (13.46). Hans Schoonen haald jammer genoeg de finish niet. Cristina Cominardi was de Italiaanse vrouwenwinnaar in 15.24 uur. De Belgische Marieke Blomme werd derde. Het prijzengeld wordt ten volle uitgekeerd: Livigno is belastingvrij gebied.
 
Vanavond nog een report van Sluis-Knokke, de razendpopulaire woensdagmiddagwedstrijd begin september.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.