Marcel tweede in Belman; Andrea derde in Zwin en dan is daar Almere! – WTJ 585

DONDERDAG – Een paar serieuze wedstrijden voorbereiden en ook nog de dagelijkse WTJ? Dat gaat niet helemaal goed samen. Bovendien zijn er op mijn pc wat uitslagenbestandjes overschreven, hetgeen tot lichte paniek leidt. Maar ach, het is het einde van de wereld niet en een mens moet in de winter ook wat te doen hebben, nietwaar?

 

 

 
We waren de Belman uit het weekeinde nog misgelopen. Beetje vreemde eend, zelfs in de Belgische bijt. Want de race in Robertville heeft een prachtig parcours, maar spreekt op de een of andere manier niet echt tot de verbeelding. Na een paar jaar een hele en een halve te hebben gedraaid, blijft de laatste afstand over aangevuld met Olympic distance. Op de halve was de Zeeuwse Hawaii-ganger Marcel Suurmond goed voor een tweede plaats. Hij hoefde maar een minuutje toe te geven op Mathieu Terwagne. Jochen Monbach werd derde. Jorit Bijl was goed voor een zesde plaats. Beste vrouw werd Christine Neef. Met 73 deelnemers op de halve wil het evenement nog niet echt groeien. Belman klinkt goed, het was enkele jaren Belgisch enige hele. Maar de vele Belgische Ironmannen en –vrouwen slaan er niet op aan.

 

 
Dat doen ze wel op de Zwintriathlon tussen het Nederlandse Sluis en de Belgische badplaats Knokke. De 19e editie was afgelopen woensdag. Doordeweeks of niet, het evenement scoort enorm. Zo’n duizend deelnemers en toppodia met ook weer Nederlands succes. Daar zorgde Andrea Jochems voor, die met de nationale militaire ploeg onder leiding van Rik van Trigt uitkwam op de Zwin. De Harderwijkse werd derde op vijf minuten van winnares Katrien Verstuyft. Daartussen finishte Sara van de Vel.

 

 

Bij de mannen kwam Jelle Geens als eerste binnen in 1.51. Bart Aernouts volop in voorbereiding voor Hawaii, werd op amper 27 seconden tweede. Hij won de Zwin al twee keer eerder. De sterke Duitser Steffen Justus (ooit Europees juniorenkampioen in Stein!) werd derde. De Battle of the Sexes werd ook gewonnen door Jelle. Beste Nederlander bij de mannen was de Zeeuw Ruben Martens op een veertiende plaats. Sander de Bart van TVB, maar feitelijk ook Zeeuw werd 16e, Dennis Florussen 36e en Henk Elbertsen ‘eerste-niet-Zeeuw’ op een 46e plaats vlak achter Andrea. Ook oud-veldrijder en Belgisch bondscoach veldrijden Sven Vanthourenhout deed mee. Hij eindigde op een knappe 29e plaats.

 
Challenge; EK: het wordt heroïsch

 

 
Goed, klaar met terugkijken. De Flevopolder lonkt. Alle records wordt gebroken bij de Challenge Almere-Amsterdam. Het worden fabelachtig mooie wedstrijden, waarin de heroïek zal terugkeren. Vanwege het weer in eerste instantie, want na een prima zomer slaat de herfst vanaf vrijdag toe. Voor de Junior Challenge betekent dat helaas geen fietsen. De triathlon, die vrijdag om 11 uur begint is omgezet in een zwemloop vanwege de verwachte harde wind.  
Daar zal op zaterdag geen sprake van zijn, maar dat het een zwaar EK wordt is duidelijk. Toch hopen we voor Yvonne van Vlerken dat ze heel dichtbij het parcoursrecord komt. Hopen we dat Youri Severin het stokoude Almeers record van Dennis van Hinte kan breken, maar ook dat Dennis zelf een mooie wedstrijd doet. 

 

Bij de mannen houden we rekening met oud-winnaars Jan Raphael en Dirk Wijnalda. Evert Scheltinga debuteert, broer Diederik is er al wat langer bij. Erik-Simon Strijk is gebrand op een goed resultaat na zijn vroege lekke band in Limburg. Stefan Overmars, Hidde Bekhuis, Jacob Veenstra (!), Tjardo Visser, Marijn de Jonge en Peter Res maken TeamNL compleet.
Let verder op de Brit Joe Skipper (2e in Roth), Portugees Sergio Marques (altijd goed) maar ook op de latere inschrijvers de Sloveen Denis Sketako (Europees kampioen Poznan vorig  jaar!) en golden oldie Viktor Zyemtsev uit de Oekraïne.  
Wie moet Yvonne het meest vrezen? Misschien toch weer kampioenstijger Sarissa de Vries, zoals dat bij de eerste IM Maastricht ook de volgorde van aankomst was. Of gaat Lucie Zelenkova nog eens stunten of Kathrin Walter, die vorig jaar ziek was? Onderschat Simona Krivankova niet en als Anne Zijderveld het zwemmen en fietsen goed doorstaat, kan ook zij een goed debuut maken. Corine Nelen is de derde inwoner uit Almere, die uitkomt bij de profs. We hebben nog veel meer feitjes, info, aantallen. Maar zullen we die voor zaterdag bewaren? Daar heeft het speakerteam immers zo’n 15 uur de tijd voor.
 
En natuurlijk volgen we vanuit Almere ook de rest van de triathlonscène. Onze Nederlanders op het WK 70.3 IM in Chattanooga bijvoorbeeld. Maar ook de Tri-Ambla op het mooie Ameland (zooo jammer elk  jaar weer deze dubbel) en de wegwedstrijden in Spijkenisse, Vroomshoop, Apeldoorn, Onderdendam en Witmarsum.
 
En op zondag verzamelt alles zich toch weer in Almere voor de ultieme Team Relay. Daar waar wij Nederlanders goed in zijn. Het vormt meteen de altijd spetterende finale van de Eredivisie Teamcompetities. Lange adempauze is er daarna niet, want prinses Margriet herinnerde ons deze week al aan nog een ‘wedstrijdje’ in Rotterdam. Maar daarover pas na het herfstachtige weekeinde van onze schitterende zomersport!
 
See you in Almere!
 
p.s. geen garanties dat alle WTJ’s bijtijds de lucht in gaan, waarvoor begrip svp.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.