Rotterdam raakt in de ban van het WK; NK Almere revisited – WTJ 589

 
DINSDAG – Een groepje Japanse triatleten joggend door de Koopgoot, twee Brazilianen die over de Willemsbrug fietsen, een groep Zuidafrikanen op Kop van Zuid het zwemparcours bekijkend en Britten, heel veel Britten. Was het enkele weken terug tijdens een parcoursverkenning van collega Hans Cleemput nog stil in Rotterdam, deze week wijst alles op de Grand Final van de ITU. Het Executive Board van de wereldtriathlonbond streek afgelopen weekeinde al neer in de Maasstad. Op de vraag of niemand naar een herdenking van Les McDonald in Canada moest, antwoordde vice-president en landgenote Loreen Barnett dat Canadese uitvaarten niet zo’n karakter hebben.

 

 
De ITU-EB is vanaf maandag tot en met woensdag in vergadering bijeen. Daar wordt gesproken over nieuwe regels in de competitiestructuur, over de kandidaat-steden voor de WTS en World Cups en over de manier hoe zowel individuele atleten als teams zich kunnen kwalificeren  voor de Olympische Spelen in Tokyo, waar immers de Mixed Relay aan toegevoegd gaat worden. ITU-boardmember Debra Alexander is in het Paralympisch comité benoemd en dat draagt hopelijk bij tot meer klassen in de paratriathlon. Donderdag wordt de kalender op het ITU-Congres bekend gemaakt, zijn er diverse persconferenties waaronder de Nederlandse met Rachel Klamer, Jorik van Egdom en Jetze Plat. ’s Avonds is dan de openingsceremonie.

 

 
Vrijdag gaat het spektakel van start met om 9 uur met het WK paratriathlon. Zondagavond 18.50 uur zijn ruim 4000 triatleten in de Veerstraat gefinisht. Groter dan dit kan in Nederland niet. Hoogtepunten voor Nederland zijn dus om 9 uur de paratriatleten met Jetze Plat, Geert Schfipper, Marget Ijdema en Daniel Knegt. Om 15 uur de juniores met Rani Skrabanja, Quinty Schoens en Rianne de Croock. Om 17 uur wordt het echt spannend. Dan verdedigt Jorik van Egdom zijn in Cozumel behaalde wereldtitel bij de beloften, hij krijgt daarbij steun van Menno Koolhaas. Zaterdagmorgen gaat het om 8 uur verder met de junioren jongens met onze troeven Niek Heldoorn  en Finn Timmermans. De beloftes met Kirsten Nuyes en Marije Dankelman komen om 10 uur in actie en ’s middags begint dan de ITU Grand Final met Marco van der Stel. Nog spannender wordt het om 15.51 als Rachel Klamer zich voor eigen publiek met de wereldtop gaat meten. In totaal doen aan deze eerste twee wedstrijddagen 404 triatleten en 163 paratriatleten mee.

 

 

Zondag moet het gros van de deelnemers pas het parcours op. Eerst 2000 atleten voor de standard distance en vanaf het middaguur 1600 voor de sprint. Met een aantal deelnemers onder de ITU vlag gaan in totaal 78 nationaliteiten van start. Team GB brengt 770 atleten naar Rotterdam. USA heeft er 594 en Nederland staat op een prachtige derde plaats met 405 triatleten. Mexico en Canada tellen met respectievelijk 331 en 313 ook mee. Bill Ziering (87) en Mary Anstey (81) zijn de oudste deelnemers, de 15-jarige Annabelle Waterworth de jongste.

 
 De mediabelangstelling is enorm. Ruim 150 mensen van de pers en fotografen hebben zich aangemeld. Vooral vrijdagmorgen als prinses Margriet het WK paratriathlon bijwoont, wordt veel pers verwacht, maar uiteraard ook bij de finalewedstrijden zaterdagmiddag. Die twee races zijn live te volgen bij de NOS via radio, televisie en internet in een extra uitzending op NPO1 en via NOS.nl Het commentaar is van Herbert Dijkstra. Hij krijgt daarbij assistentie van Guido Gosselink.

 

 

 
In deeltjes blikken we terug op het EK Challenge Almere-Amsterdam. Vandaag de medaillewinnaars op het NK. Elite: 1.Evert Scheltinga; 2.Erik-Simon Strijk; 3.Dirk Wijnalda. 1.Yvonne van Vlerken; 2.Sarissa de Vries; 3.Corine Nelen. M40: 1.Guido Kwakkel (dolgelukkig); 2.Koen Overmars; 3.Jeroen Schinkel; M45: 1.Corné Klein (terug); 2.Leon Lankaster (die een felicitatie van Max Verstappen kreeg!); 3.Randy Hendriks; M50: 1.Nico Verkade (inclusief lekke band!) 2.Tonny Blom; 3.Jasper Wattjes; M55: 1.Gerard Terwisscha van Scheltinga (jammer dat hij nu geen bondsbladredacteur meer is); 2.Leo van Egmond; 3.Ruud Sweep; M60: 1.Wilfried de Kort (terug van weggeweest); 2.Ben Schell; 3.Rob Oosterbaan (zelden zo’n verbaasde Almeerder gezien); M65: 1.Pieter Cremer (samen met echtgenote/vrijwilligster Joke over de meet); M70: 1.Hugo Boschker (vader van Gea); 2.Hans Hendriks; D40: 1.Priscilla Moorman; 2.Krista Heije; 3.Petra Alards; D45: 1.Marian van Hilst; 2.Gea Boschker; 3.Patricia van Dun; D50: 1.Geke Venema (feitelijk vijfde Nederlandse, beste van alle masters!); 2.Francis van der Schoot; 3.Lida Deen; D55: 1.Gerda Sollie (moeder van zes kinderen!); 2.Anja Verduijn.

 
De bijzondere vermelding verdient Tjardo Visser dubbel en dwars. De Almeerder leverde een topprestatie door vierde Nederlander te worden in 8.43.34 uur, amper negen minuten van het Almeers record van Dennis van Hinte, die zaterdag in zijn stad terugkeerde op de halve afstand.

 

 

Het leverde een emotioneel weerzien op met Dennis, zijn gezin en ook met zijn trouwste supporter, zijn pa!

 

 

Maar de meest ontroerende finish, die ik ooit in alle jaren Almere zag was die van Piet van Tol. De Lissenaar heeft Parkinson en in de laatste ronde was hij daarom de controle over zijn bovenlichaam enigszins kwijt geraakt. Begeleid door clubgenoten van TV De Bollenstreek, waar Piet voorzitter van is, legde hij de laatste meters van de halve af. Zijn laatste triathlon in een prachtige sportcarrière. Piet (Pietje voor intimi), mag ik je namens de voltallige triathlonfamilie bijzonder hartelijk danken voor de bijzonder fijne sportmomenten, die je ons hebt bezorgd. Ik hoop dat je nog een lang, aanvaardbaar sportpensioen mag krijgen.

 
Morgen weer een flardje Rotterdam en nog wel wat uit het afgelopen weekeinde.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.