Terug naar de kleintjes, van Eibergen tot Onderdendam – WTJ 588

 

WOENSDAG – Niet grappig. De weerman, die vandaag 13 september 2016 voor de geest haalde. Temperatuur in ons Kikkerlandje toen: 33 graden. De ene nazomer is de andere niet. Het is zoals het is al kan het altijd meevallen. Ook in Almere vreesden we aanvankelijk met grote vrezen voor een kletsnatte 37e editie. We spraken die dag trouwens over de 35e uitgave, maar Challenge zelf rekent er de twee keer Kijkduin ook bij: making it the second oldest long distance triathlon in the world.  De oudste kennen we ook, maar daar heeft Challenge weer niet zo veel mee op.

Wie het kleine niet deert, is het grote niet weerd. Voordat we weer in superlatieven schieten over alles wat er in Rotterdam gebeurt, gaan we terug naar het voorbije weekeinde. Want daar lagen nog enkele resultaten open.

Chez Henri

Op zaterdag de race in de achtertuin van Henri Kiens bijvoorbeeld. Eibergen is sinds enkele jaren weer terug op de kalender. Hartstikke gezellig race, met bij het fietsen Henri als trouw supporter met kop koffie in de hand. Zijn opvolger is er ook al. Eibergenaar Joost Somsen won de 1/8e triathlon. Hij haalde het voor routinier Eddy Lamers en Danny Boom. Beste vrouw op The Chariot triathlon was Wesselien te Raa met Denise van der Donk op een tweede en Gerjo Wensink op een derde plaats. Trio Anytri was het beste team.

Na de Tri-Ambla op zaterdag was er zondag nog een Friese triathlon. Witmarsum is de tweede in het rijtje Friese W-wedstrijden. De beste van de ruim 150 deelnemers was Hans Hiemstra, die Thomas Wobma en Alex Bergsma achter zich liet. Bij de vrouwen won Yvonna Tinga na Workum opnieuw. De voormalig landelijk topper bleef Rosalie Torensma en Marijke Abma voor. Dat we in Friesland zaten is duidelijk: tien van de vijftien achternamen in de top eindigen hier op een A. En ook het winnende trio klinkt zo: Moai Fuort. Aanstaand weekend is de derde W aan de beurt: in Wommels. Voor wie Rotterdam te druk vindt…

Wie is Sven?

Nieuwkomer op de kalender was zondag Castricum. Goed georganiseerd overigens en uitermate mooie sfeer, aldus ook NTB-bestuurslid en deelnemer Patrick Kingma (8e). Van de winnaar hadden wij nog nooit gehoord, maar Sven Zeegers klopte toch wel degelijk Dennis Looze en Richard de Boer. Sven komt uit Utrecht, liep dit voorjaar de marathon van Parijs en deed wat voor Alpe d’Huzes. De winnares is iets bekender. Diëtiste Danielle van der Meulen was al vaker in de top vijf bij wedstrijden te vinden, debuteerde in Geraardsbergen op de halve en reed in Castricum op haar gloednieuwe Canyon-fiets. Ilona Duin en Nina Derriks behaalden de overige ereplaatsen. Meteen ook hier 150 starters.

De negende triathlon van Vroomshoop was voor een master 50. Edwin Ophof verloor bij het lopen nog wel wat terrein op ‘Zwolle-winnaar’ Han Peter Lucas maar bleef buiten schot. Martijn Schutteman volgde op 3,5 minuut als derde. Amsterdamse Anne-Wil Veldman was in Overijssel twee minuten rapper dan Hilde Pape en Roelien de Wolf. Het kampioenschap Twenterand ging naar Jorn Ekkel en Hilde Pape. De tweede divisie kende haar finalewedstrijden in Vroomshoop. Lex Bruggink, Mark Kauw, Jeroen Gijzen en Arie Nimberg bezorgden Hellas (in dit geval het 3e team) de zoveelste zege. Triade werd tweede, De Dolfijn 3 derde. Bij de vrouwen werd Hellas nipt geklopt door Triteam Groningen met Lydwien Wilbers, Nienke Kienstra, Karla Schipper en Jorinde van der Laan. De laatste twee moesten trouwens zondags weer opdraven, maar dan in de Eredivisie finale te Almere. En zo hadden heel veel atleten een dubbel weekend. De achtste triathlon ging naar ‘Studio Sport-commentator’ Guido Gosselink. Beste vrouw was Rachel, maar dan Sanderman van achteren. Maquirho Vorst – vrijdags nog in Almere actief – won de jeugdtriathlon. Holtense Nienke Ensink het beste meisje. De teams VolGas, Innofeet en Bam wonnen de estafette-races.

Adieu Onderdendam, bedankt!

Terug naar een kleinere wedstrijd, want wie het kleine niet…. Helaas is de triathlon in Onderdendam te klein geworden. De eerste lustrumuitgave zaterdag was meteen de laatste. Ingeschreven hadden 150 deelnemers. Maar blessures, privé-omstandigheden en het superslechte weer zaterdagmorgen zorgden voor veel afzeggingen. Maar dat was niet de reden voor deze epiloog. ‘Helaas zijn er geen enthousiastelingen te vinden, die met dit prachtige concept doorwilden’, aldus de organisatie. Harm-Jan Stuut was veel te sterk voor de rest, waarvan Matijs van Ark op zes minuten als tweede volgde. Jos Wilbrink eindigde weer drie minuten later als derde. De vrouwen maakten er wel een spannende strijd van. Franciska Schutter zwom een halve minuut sneller dan Janien Lubben, verloor tien seconden bij het fietsen maar moest zich bij het lopen gewonnen geven. Na dit sterke duo moest het Groningse publiek liefst 22 minuten wachten op nummer drie: Suzanne Mol. Het zag er alleszins mooi uit. Bekijk hier de foto’s van Frits Keller

Er is nog veel meer uit dat weekeinde, maar wellicht komt dat pas volgende week aan bod. Vanavond wacht immers het bruiloftsfeest van Gerbert en Elsemieke. Dat kan er in deze hectische triweekjes ook nog best bij.

O ja, gisteren kwam 589 te vroeg. Daarom heet deze aflevering WTJ 588. Om confuus van te raken!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.