Van Rotterdam terug naar Almere; Rob en Joop in ITU Hall of Fame WTJ 590

  
DONDERDAG – Rotterdam heeft even een goed feest nodig na de 0-4 nederlaag van Feyenoord tegen Manchester City. Daar kunnen de triatleten vast voor zorgen. De spanning neemt toe naarmate de eerste wedstrijden er aan komen. Parcoursen worden opgebouwd, tribunes gereed gemaakt, kortom alles staat in de steigers voor een hopelijk fantastisch WK triathlon.
Het is overigens de vijfde keer dat in Nederland een WK uit de ons bekende disciplines wordt gehouden. Eerder waren dat het WK militairen in Dronten, het WK Powerman in Venray, het WK crosstriathlon in Kijkduin en het WK lange afstand triathlon in Almere. EK’s waren er ook. Zes keer Almere, drie keer Stein, Holten, Ameland en Kijkduin.
 
 
Van dat laatste EK (in Almere dus) hadden we nog wel de Nederlandse kampioenen vermeld, maar niet meer gekeken naar de EK-staatjes. Kijken we eerst naar de profs dan springt natuurlijk de dubbelslag bij de vrouwen eruit met Yvonne van Vlerken en Sarissa de Vries. Corine Nelen scoort een tiende plaats en Anne Zijderveld debuteert op een elfde klassering, waarmee ze het rijtje profs afsluit. Bij de mannen deden Evert Scheltinga (5e), Erik-Simon Strijk (7e) en Dirk Wijnalda (8e) goed mee in de top tien. Meer dan tevreden was ook Tjardo Visser op een veertiende plaats. Jacob Veenstra volgde vier minuten later als 15e en dat inclusief valpartij. Hidde Bekhuis dook in zijn eerste Almere ook onder de negen uur. Marijn de Jonge keerde als 20e van Europa terug in het stadion en  ook de deels wandelende Diederik Scheltinga besloot toch te finishen als 22e en voorlaatste. Gaan we naar de agegroupers, die voor het EK al bij M25 beginnen. Koen Rutjes uit Huissen (waar kennen we dat dorpje van?) scoorde prachtig brons in die groep. Tijmen Smit knalde als een malle op z’n debuut resulterend in zilver bij de M30. Guido Kwakkel was de eerste Nederlander die Europees kampioen werd. De Flevolander deed dat bij de M40, waar Koen Overmars brons haalde. Nico Verkade uit Noordwijk was waarschijnlijk ook zonder lekke band tweede op het EK geworden. Zijn Zweedse tegenstander liep sterk. Niet eerder in zijn lange carrière stond Gerard Terwisscha van Scheltinga op een Europees podium. In Almere wel: zilver M55. Zilver en brons bij de M60 was er voor Zeeuw Wilfried de Kort en nog een Noordwijker Ben Schell. De pensionado’s leverden brons op voor Fries Pieter Cremer en bij de M70 was er zilver voor Hugo Boschker en brons voor Hans Hendriks. Nog meer eremetaal bij de vrouwen met goud voor Marieke Monsma uit Amsterdam op W25 en brons voor Nynke Bakering. Corinna Mocking behaalt zilver bij de W35. Vervolgens de W40 met Priscilla Moorman op brons, weer vijf jaar verder is de snelle Marian van Hilst de Europees kampioene. Geen verbazing dat Geke Venema de W50-titel pakt. Francis van der Schoot scoort daar brons. Het laatste podium betreft de W55 met Gerda Sollie op zilver en Anja Verduijn op brons.
 
 
Dat brengt ons bij het medailleklassement van het EK long distance Almere.
1.GBR 6-5-3 14
2.NED 5-8-9 22
3.DUI 3-0-0 3
4.CZE 2-0-0 2
5.BEL 1-4-2 7
6.AUT 1-0-0 1
SWE 1-0-0 1
8.DEN 0-1-0 1
9.UKR 0-1-0 1
10.SLO 0-0-1 1
11.SUI 0-0-1 1
 
Zou mooi zijn als we dezelfde klassering in de medaillespiegel van Rotterdam na zondag hebben.
De Tri-Together werd gewonnen door het team van Jonas Devos, Matthias Boetens en Tom Toye. De halve afstand ging naar de Triobricks.
 
 
Op de halve was naast de tweede Almeerse winst van Milan Brons ook het optreden van Michiel de Wilde (7e), Luc Verhamme (8e) en zeker Franck van Graas (10e) erg sterk.
 
 
Dat Hanneke de Boer het in de slotfase toch nog haalde voor de Britse was een daverende verrassing. Jorieke Casteleijn (3e) en Ingrid Eelkema (4e) deden het eveneens voortreffelijk.
 
  
 
In Rotterdam gebeurt van alles, teveel om te omschrijven. Eén moment licht ik eruit namelijk het ITU-congres woensdag waar de Hall of Fame werd uitgebreid met twee bijzondere Nederlanders: Rob Barel en Joop van Zanten. Bij de jongere lezers verdient de laatste enige introductie. Hij was een triathlonpionier, die de sport gebracht heeft wat het nu is. Joop droeg bij aan de oprichting van de NTB in 1987 en was voorzitter tot 1999. Hij was bij de eerste groep Nederlandse triatleten op Hawaii, is altijd blijven sporten maar volgt de triathlon van een afstandje. Over Rob hoeven we niet uit te wijden toch. Beide heren waren in Rotterdam om samen met Miles Stewart, Jackie Gallagher, Barb Linquist en Carl Thomas de hoge onderscheiding in ontvangst te nemen.
 
Vanmiddag tijdens de persconferentie horen we meer van de kansen van de Nederlanders onder ‘Nederlandse weersomstandigheden’. En vanavond bij de openingsceremonie is het Marijke Zeekant, die namens alle atleten de eed mag afleggen.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.