Triple voor Koen; winst Jacomina op The Brutal; Jersey en Pepijn – WTJ 596

DONDERDAG – De sprints en standaard afstand in Rotterdam, de hele in Almere: het is niets vergeleken bij de inspanning die Koen van Meeuwen afgelopen weekeinde moesten leveren op The Triple Brutal Extreme Triathlon in Wales. Oude tijden van Martin Feijen komen weer bovendrijven als je leest dat Koen 12,5 kilometer zwommen (502 baantjes in een 25 meter bad), 561 kilometer fietsten en 124 kilometer renden. Hij deed er 66 uur, 33 minuten en 16 seconden over. Inclusief twee uur slapen gedurende de wissels (da’s toch iets langer dan Bill Ziering in Rotterdam).

 

 

 

 ,,Het was vooral nieuwsgierigheid wat me naar The Brutal trok’’, vertelt Koen bij terugkeer in Nederland. ,,Ik had moeite gemotiveerd te blijven trainen voor een hele, want ik wist toch wel dat ik de eindstreep kon halen en sneller eindtijden vind ik niet zo belangrijk. Ben ooit in triathlon gerold met de vraag of ik het aan kon en op die manier ben ik de grens blijven opzoeken. Vorig jaar de Double Brutal gedaan, vond ik al bizar. En toch bleef de triple lonken. Een globale seizoensplanning gemaakt en enthousiast van alle mooie trainings-uitdagingen. Nu het klaar is, moet het nog ‘landen’, besef maar half dat het voorbij is. Mijn lichaam voelt goed ondanks een wedstrijd van 66 uur en ik durf nu te zeggen dat ik niet de ambitie hem nóg verder te gaan. Maar ja dat zei ik een jaar geleden ook.’’ Vervolgens excuseert Koen zich met de woorden: ,,Ik ga nu even op de bank in slaap vallen.’’

Nog even wat cijfertjes. Koen maakte 14.250 zwemslagen, 125.798 pedaalslagen en zette 164.830 keer zijn ene been voor het andere. Hij verloor 2,2 kilo, verbrandde 24078 calorieën, dronk 17,3 liter sportdrank, nam 66 energy bars, 8 gels, 7 koppen soep, 8 koekjes, twee pastamaaltijden, 23 tictacs en 18 langs het parcours geplukte bosbessen tot zich. Voor de echte cijferfreaks dus.

 
Jacomina derde overall

 

 

 
Koen was niet de enige Nederlander in Llanberis. Een heel team van Hellas Utrecht deed mee. De Triple werd gewonnen door Anthony TC Gerundini in een supertijd van 51.55 uur. Daan werd zesde en laatste van de negen gestarte triatleten. Maarten de Jong viel uit. Minstens zo bezeten van het spelletje is Jacomina Eijkelboom. Zij waagde zich aan de Double Brutal met ook daar die ijzingwekkende Mount Snowdon in het parcours, waar ze ook in het donker tegenop moesten. De Hellas-atlete finishte als enige vrouw in een scherpe tijd van 33.46.22 uur en tussen de mannen was ze daarmee goed voor een derde plaats op 22 deelnemers! Jacomina’s zwemtijd was zelfs de allersnelste van de dag. De Brit James Harkin won in 29.25 uur. Hellas atleet Nick Currie was de enige dutchie op de hele (Full Brutal), die gewonnen werd door Peter Doubleday (what’s in a name) na 12.37 uur. Nick kwam als 23e aan in 15.41.12 uur. Tien uur later volgde de laatste op de klassieke afstand… Daan van Meeuwen, broer van Koen deed de halve Brutal en finishte als 32e.

 
‘Revanche WK’ op Jersey

 

 

 
Veel wereldtoppers zijn vanaf havenstad Rotterdam het Kanaal op gevaren om komende dagen mee te doen aan de Super League Triathlon op het eiland Jersey. Waren in het voorjaar in Hamilton alleen nog de mannen welkom, nu doen beide sexen mee. Vrijwel alle grote namen zijn er. Nou ja, behalve dan de winnaars van de ITU Grand Final Vincent Luis en wereldkampioene Flora Duffy. Nederlandse inbreng was er in Australië al met Jorik van Egdom en half-dutchie Richard Murray, die de geweldige Super League Triathlon won.

 

Nu komt daar in het vrouwenveld ook Rachel Klamer bij en laten we ook half-Fries-half-Brit Ben Dijkstra meerekenen. Tja en verder: wereldkampioen Mario Mola met zijn landgenoten Javier Gomez en Fernando Alarza, de Brownlees, Kristian Blummenfelt, Jacob Birtwhistle, juniorenwereldkampioen Matthew Hauser, Nicola Spirig and many, many more.

 
Pepijn is erbij op zijn Jersey

 

 

  
Mooi ezelsbruggetje naar een van onze Hawaiigangers Pepijn van Overeem. Hij woont namelijk op Jersey en is komende dagen getuige van het evenement c.q. vrijwilliger. Hij stelde zich na zijn kwalificatie in de IM Bolton al wel voor, maar dat kwam nog niet aan bod in de WTJ’s. Pepijn is geboren in Utrecht, opgegroeid in Bilthoven.. Voetbal en inline skaten waren zijn eerste sporten, daarna werden gamen en uitgaan belangrijk. ,,Tot mijn 24e niets actiefs gedaan op een skivakantie na.’’ Pepijn volgde een pilotenopleiding, maar het was lastig een baan te vinden. Hij vloog een jaar op Scandinavië, waarna hij z’n tweede baan op Jersey vond. Daar wordt elk jaar een 77 kilometer lange wandeltocht gehouden. Hij besloot mee te doen, deed er 18,5 uur over. ,,De knop was om, ik begon ook te fietsen en zwemmen. Ik kon geen borstcrawl en had nooit op een racefiets gezeten. In 2015 deed ik mijn eerste triathlon in het Franse Rennes en op Jersey.’’ In de tweede helft stonden voor Pepijn al halves in Vichy en Guernsey op het menu. Ook het jaar daarna stonden twee 70.3 IM’s in Zweden en Frankrijk op zijn lijst.

 

 

En dit seizoen moest dan de trainingsarbeid opgevoerd worden voor eerst Ironman Zuid-Afrika en vervolgens Bolton. In Port Elizabeth kwam hij de man met de hamer tegen en kreeg last van blaren. Eind mei pas schreef hij in voor Bolton en daar ging het zo goed, dat hij vijfde werd in zijn leeftijdsgroep in 10.05 uur met een topmarathon van 3.18 uur. ,,Erg blij met resultaat, hoopte op Kona-slot en met een beetje geluk nog gekregen ook. Ik kijk er erg naar uit Nederland te vertegenwoordigen op Hawaii en mijn landgenoten daar te ontmoeten.’’ Pepijn heeft enkele sponsoren en een goede werkgever, die hem ruimte biedt om zich in de toekomst nog te verbeteren. Maar eerst mag hij de wereldtoppers bewonderen op zijn eiland Jersey.

 
Morgen beschouwen we ook andere wedstrijden voor. Onder meer in Nederland de Zegerplas triathlon te Alphen a/d Rijn en de RBR Groningen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.