WTS en World Cup-kalender; Zutphen en Wommels; Pula en golden Tom WTJ 595

 
WOENSDAG – Toch een gek gevoel als dan tijdens het ITU-Congres in Rotterdam vorige week donderdag in grote lijnen de internationale ITU Kalender bekend gemaakt wordt en er geen enkele Nederlandse wedstrijd op staat. Adieu Rotterdam en ook Holten houdt het de laatste jaren liever bij een ETU- dan een World Cup. Het is niet anders. De wereldtoppers openen op 2/3 maart in Abu Dhabi, gaan voor het eerst naar Bermuda (om Flora Duffy te plezieren) en trekken naar vaste etappeplaatsen Leeds, Hamburg, Edmonton en Montreal. De Grand Final is meestal wel op een andere plaats, volgend seizoen wordt dat Gold Coast, Australië van 12 t/m 16 september. Zullen er weer veel Nederlanders bijeen zijn?

 
Fietsen of verder zwemmen?

 
De World Cups beginnen vroeg: op 10 februari in Cape Town. Mooloolaba en New Plymouth zijn er weer bij.  Nieuw is New Orleans en Astana Kazakhstan (we spraken er Dimitri Gaag zaterdagavond nog over) met tussendoor nog het Chinese Chengdu.  Via Cagliari en Huatulco reist het circus naar Antwerpen op 16 en 17 juni. Aangezien dat een week na WTS Leeds is kan de Sinjorenstad best een sterk veld bijeen krijgen. Het is 19 jaar geleden dat onze Zuiderburen in wereldbeker wedstrijd in huis hadden. Dat gebeurde toen in Kapelle op den Bos met Simon Lessin nog als winnaar. Het water aan het Museum aan de Stoom en het Eilandje in Antwerpen vormen het decor voor deze World Cup over de sprint afstand. Tiszaujvaros, Lausanne, Karlovy Vary, Weihai, Madrid, Sarasota, Salinas, Tongyeong en Miyazaki maken de rij van 18 World Cups compleet. Slechts twee WTS-races in Europa en ook maar zes World Cups. Dat wordt dus iets verder reizen in 2018. Dat geldt eveneens voor de paratriatleten, die toch twee jaar mooie races in Rotterdam mochten meemaken. Daarover gesproken. De open serie para’s hadden we hier nog niet vermeld. Toch haalde Maurits Morsink een fraaie eerste plaats, werd Sjaak van den Berg tweede en Jeroen van Waardenberg met pa René als guide een keurige derde plek. Saskia van den Ouden deed ook mee, maar voor haar kwam Rotterdam te vroeg. Na een nieuwe beenamputatie dit voorjaar, is de Willemstadtse nog niet klaar voor het grote werk. Maar ze genoot met volle teugen van het zwemmen en fietsen. Genieten deed ook toernooidirecteur Erben Wennemars, zo vertelde hij vandaag op NPO1-radio tegen Patrick Lodiers. Ook al werkte het weer niet mee. ,,Het regende zo hard dat de jury moest overleggen of de deelnemers nu aan het fietsen waren of aan het zwemmen’’, aldus Erben, die volgend jaar wel eens op een halve of hele zou kunnen opduiken.

 
Ijskoud water

 

 
Je zou het haast vergeten, maar er waren ook nog andere triathlons in Nederland afgelopen weekeinde. In Zutphen bijvoorbeeld was de sfeervolle wedstrijd dwars door het Hanzestadje. Jammer van het ijskoude water van de Vispoortgracht, waardoor dat onderdeel werd gehalveerd. Joey Damen had er het minste last van: hij won vóór Eddy Lamers en Bart Cooymans. Het vrouwenpodium bevatte Maurien Reesing, Janneke Logtenberg en Welmoed Meindertsma in die volgorde. De estafette ging naar Kubbsmowen en de 1/16e ging naar Kai van den Brink en Nienke Ensink. Fietsen langs de IJssel, lopen door Zutphen, het was ook bij de derde editie weer prima voor elkaar.

 
Dan de vijfde triathlon van Wommels, Friesland. Het was na Workum en Witmarsum de derde Friese W-triathlon in drie weken tijd. De kwart afstand ging naar Jort van Zutphen, die kan terugzien op een geslaagd seizoen. Hij klopte routinier Tiedo Tinga en Marco Kamstra. Titelverdediger en topatleet Erik Negerman zwom en liep weer goed, maar laat veel tijd liggen op het fietsen. Erik, die graag in het noorden wedstrijden doet, werd nu vijfde met achter hem ook weer een brok ervaring in de vorm van Samme Steenstra en Jacob van der Ploeg. Berber Bergsma zagen we dit jaar wat minder vaak in triathlons. Als stewardess bij Transavia is deze sport soms ook wat lastig te combineren. Ze had tevoren nog twaalf uur in een vliegtuig gestaan. In Wommels kwam de BB van de triathlonsport tot een klinkende overwinning. Susan van Milligen en Saskia Verijzer-Sleking stonden naast haar op het podium. In Wommels kunnen de deelnemers aan de sprintafstand kiezen uit beginnen in open water of het zwembad. Thomas Wobma en Yvonna Tinga wonnen de ene variant, Hanno Zomermaand en Leonie Lubach de chloor versie.

 
Leonie in mooi Pula

 
Over de grenzen kijkend was er de 70.3 van Pula in het prachtige Kroatië. Veertien Nederlanders deden mee. Leonie Rijk was eigenlijk de beste. De Vlaardingse liet Rotterdam voor wat het was en klasseerde zich als 93e bij de vrouwen. Het lid van Team Unltd had anderhalf uur achterstand op winnares Anna Przybilla uit Oostenrijk. Beste Nederlandse man: Mathijs Munnink op de 299e plaats exact een uur na de Duitse winnaar Stefan Haubner. Ook een 70.3 IM in het Britse Weymouth met (ondanks de vele Britten in Rotterdam) gewoon 2400 deelnemers. Winnaar was de Zuidafrikaanse veelvraat James Cunnama voor Fransman Tom Lecomte en de Belg Kenneth Vandendriessche. Frank van de Werff was als 258e beste van de zeven Nederlanders. Nog meer Belgisch succes, want Katrien Verstuyft won de vrouwenrace met een minuutje voorsprong op de Britse Natalie Seymour.

 

 
Morgen meer, nog even nagenieten van die prachtige wielerprestaties dezer dagen in Bergen. Annemiek van Vleuten goud, ex-wintertriatlete Anna van der Breggen zilver en vandaag golden boy (roze wordt goud) Tom Dumoulin. Die tijdrit krijgt trouwens steeds meer weg van onze sport, want ook hier gingen veel sporters van de fiets, echter niet om lopend verder te gaan maar op een lichtere fiets de Noorse klim te beginnen. Tom deed dat niet, de juiste beslissing!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.