Voorbeschouwing weekend met Alphen/Groningen en kruimel-uitslagen – WTJ 598

 
VRIJDAG – Er zijn nog wel wat uitslagen blijven liggen van de afgelopen twee weken, maar laten we eerst maar voorbeschouwen. Want het seizoen is niet voorbij, ook niet na het WK triathlon Rotterdam. De Super League hadden we het gisteren al over. Naast de twee Nederlanders Rachel Klamer en Jorik van Egdom voor het eerst ook Belgische deelname met Claire Michel. De formule is iets bondiger dan op Hamilton. Zaterdag doen de triatleten de Triple Mix, zondag de Eliminator.

 

 

  
Wie niet naar Jersey is, is naar Huelva in Spanje. Een betere temperatuur dan in Rotterdam is gegarandeerd, al ziet het er voor de Nederlandse wedstrijden komende dagen ook goed uit. Huelva heeft voor het eerst een World Cup race en dus is het circus grotendeels vanuit de Maasstad naar Andalusië afgezakt. Onder hen Marco van der Stel, Menno Koolhaas en ook Donald Hillebregt (niet in actie op het WK) is er weer bij. Gemist werd vorige week ook Maaike Caelers, maar ze voelde zich niet goed genoeg voor WK-deelname. In Huelva is de Weertse er wel bij. Oranjekwarter: veel succes!

 

 
Zondag kan in Zuid-Holland weer aan triathlon worden gedaan. De Kroes en Partners Triathlon Alphen aan den Rijn staat op het menu. Een kwart en een 1/8e triathlon zowel individueel als estafette. Vanaf 9.30 uur beginnen de wedstrijden van gastorganisatie TC Alphen. De start ligt bij de T-steiger aan de Zegerplas, waarvan de watertemperatuur een veilige 17,7 graden bedraagt. De andere onderdelen concentreren zich eveneens in park Zegersloot. Het is de laatste wedstrijd in de Pioneer 4e Divisie Zuid-competitie. Na zondag zijn alle Teamcompetities 2017 weer afgelopen. Het is de derde editie van de in ere herstelde Zegerplas triathlon. In voorgaande jaren waren Sven Strijk, Koen de Leeuw, Tanya ten Velden en Tessa Kortekaas de winnaars.

 
In Groningen komen de duatleten in de vijfde, voorlaatste ronde van de Run-bike-run Series 2017. De Zernika Campus run-bike-run begint zondag om elf uur met een jeugdserie. De recreanten komen een uur later uit de startblokken en RBR series starten om 14.00 uur. Vertrek is bij de Energy Barn op de Campus. Zoals het een studentenvereniging (Tritanium) betaamt sluit het sportieve gedeelte af met een gezellig borrel. Bovendien is er halverwege de dag een pasta-party. Laagdrempelig is het evenement ook. Wie geen racefiets heeft, kan er eentje huren voor een tientje. Zeker niet onbelangrijk is het goede doel: het project Cancer Survivor van het UMCG Researchfonds. Doneren kan, mag, moet zelfs een beetje.

 
Armand van der Smissen won de Groningse RBR drie keer, Alexander Picard en Coen de Wit elk twee keer. Coen verdedigt zijn titel. Veel duathlons doet ze niet meer, maar in haar eigen stad is Stefanie Bouma nog regelmatig van de partij. Ze won de wedstrijd al vijf keer.
In het Belgische Lille eindigt bij onze zuiderburen de T3-series. De Grand Final van onze zuiderburen is ook een Team Relay. Op recreatiedomein de Lilse Bergen zullen zondag ook een aantal Nederlanders de eer van hun Belgische team hoog houden.

 

 
Verder over de grenzen: de nieuwe Ironman Emilia-Romagna, de eerste op Italiaans grondgebied. 35 Nederlanders doen mee, waaronder de pro’s Martijn Dekker, Remmert Wielinga en Pleuni Hooijman. Kansrijk op podia c.q. Hawaii-slot 2018 zijn Concetta Pichhieri, Dennis van de Worp, Anton Smit en Robert Prins. Opmerkelijkste debutant: Jordi Meulenberg, coach TeamNL. De wedstrijd bestond al langer, was een keertje Challenge en is nu dus IM. Fietsen is overigens aan de lange kant en na het zwemmen is het lang lopen naar de wisselzone. Moeilijk te zeggen of de Italiaanse klassieker, de Elbaman, flink te lijden heeft onder deze nieuwe Ironman. Aan de aantallen te zien, valt het mee. Tim Weers is op het prachtige eiland voor de Toscaanse kust de enige Nederlandse deelnemer.

 

 

 
In Chattanooga, Tennessee hebben ze volgens mij alles nog laten staan van twee weken geleden. Want na het WK 70.3 IM is het zondag de beurt aan de Ironman. Christian Albers is de enige Nederlander in deze race.

 

 
Nieuw is de Challenge Madrid over de volledige afstand. Trouwe Challenge-gangers als Jan Raphael, Sergio Marques, Dylan McNeice en Petr Vabrousek doen mee.

 

 

Vier Nederlanders zijn er ook, waaronder Carla van Rooijen als enige professional. Ze mag het opnemen tegen Sofie Goos, Lisa Roberts en Yvette Grice.

 
Wie verder spit komt nog de IronStar 226 in Winterspelen-stad Sochi tegen of de 70.3 Ironmans in Superfrog en Augusta in Amerika en Cozumel Mexico.

 
Tot slot nog paar inhaaluitslagen. De Flanders Ieper werd gewonnen door Hannes Cool en Ine Couckuyt afgelopen zondag. Beste Nederlander was Ruben Martens op een dertiende plaats. Tom Mets en Heleen Adams toonden zich de snelsten in Mechelen. De halve van Damme (combinatie van duathlon en triathlon) verliep jammerlijk chaotisch. Atleten werden verkeerd gestuurd en daarna trad de Wet van Murphy in werking en was het eigenlijk niet mogelijk een fatsoenlijke uitslag op te maken. Het gebeurde toch: Geert Lauryssen en Inge Roelandt waren toch wel de terechte winnaars na afloop. Bart Colpaert volbracht gelukkig ook weer een wedstrijd: hij finishte knap als vijfde. Culemborger Bram van der Wal was op een zevende plaats beste Nederlander.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.