RBR Series Groningen; come-back Marina; Niek en Kirsten BK Relay – WTJ 600

MAANDAG – Met het oog op het NK run-bike-run in Spijkenisse konden de duatleten hun krachten nog eens meten in de RBR Series in Groningen. Er haperde iets in de uitslagenregistratie, maar met kunst- en vliegwerk rolde er toch een juiste uitslag uit. Bij de mannen ging de winst voor de vierde keer naar Hellas, daarmee een voorschot nemend op de nationale titel in de RBR Series. De relay-formule over korte afstandjes maakte de wedstrijd uitermate boeiend. Stijn Posthuma van Team Unltd was de eerste leider, waarna Bram Smit thuisclub Triteam Groningen al fietsend aan de leiding bracht. Na de wissel was het echter weer Devi Wolthuizen die voor Squadra overnam. Pas toen Daan de Groot en Yennick Wolthuizen aan de beurt waren, kon Hellas definitief de koppositie overnemen. De Utrechtse formatie opende met Luuk Vermunt en Coen Smiers, bijna twee minuten later was het Triteam Groningen wat het publiek in vervoering bracht. De noorderlingen deden het met Bram Smit, Jesse Nijboer, Mathijs van Ark en Thijs Wiggers. Squadra bleef overeind met een derde plaats dankzij René Jaasma, Devi Wolthuizen, Youri Vaes en Mark Hamersma. Team Unltd werd vierde met als ‘afmaker’ Alexander Picard, die met 31.52 de snelste tijd van allemaal neerzette, maar daarmee nog geen garantie voor de teamzege.
 
Anderhalf jaar weg geweest
 
 
In de vrouwen teamrelay was Sam Wennink van TC Twente het snelst uit de startblokken. Ook daar stuivertje wisselen want Talisa van der Fluit van RTC Tilburg nam over, waarna de ‘Brabantse’ formatie de voorsprong veder uitbouwde. Het winnende trio bestond naast Talisa uit Marina van Dijk – terug van anderhalf jaar (!) weg geweest en prompt de snelste tijd – en Lizette van der Vegt.
 
De jonge formatie van TC Twente met Sam en ook Marleen Stoel en Deborah Wissink eindigde tweede, Triteam Groningen stond ook bij de vrouwen op het podium. Verantwoordelijk daarvoor waren Jorinde van der Laan, Margot Reinders en Fenna Heijnen. In dit veld was Marina dus de snelste, benieuwd wat haar het NK in Spijkenisse zal brengen. De come-back mag er in elk geval wezen. Welkom terug, zeg! Hellas werd vijfde en zakte in de tussenstand naar de tweede plaats. RTC Tilburg neemt de leiding over, maar de spanning met Spijkenisse nog te gaan is groot.
De recreanten deden geen relay. In een veld van 35 deelnemers werd Joost Somsen uit Eibergen winnaar. Hij duelleerde met Matijs de Vroome, die kort erna tweede werd. Derde man was Ben van Oeveren en beste vrouw was Marieke van Hunen. In de jeugdserie waren het Bas Willems en  Marijke Harsma, die ook als eerste en tweede binnen liepen.
 
Zowel NK als BK voor Kirsten en Niek
 
 
Nederlandse titels hadden ze al, maar Kirsten Nuyes en zelfs Niek Heldoorn veroverden zondag in Lille (op die dag Trille geheten) ook een zwart-geel-rood tricot als bewijs dat ze de besten in België waren. Het gebeurde allemaal op het Belgisch kampioenschap Mixed Relay waar het 185-Sportoase-Vaillant Wuustwezel kwartet aan het langste eind trok. De aflossing ontwikkelde zich tot een spannende tweestrijd tussen 185 en Atriac. De race werd al geopend met Kirsten, die Katrien Verstuyft bij zich kreeg. Kirsten tikte aan bij vriend Niek, Lander Dircken loste Katrien af. Daarna was het de beurt aan Hanne de Vet, maar die kreeg een beresterke Valerie Barthélemy tegenover zich. De in Amerika geboren Valerie ontwikkelt zich zeer snel in het triathlonwereldje, Atriac-coach Claude van den Hurk gelooft dat ze heel ver kan komen in bijvoorbeeld Tokyo. We gaan het beleven. Hoe dan ook een andere zeer succesvolle Olympiër mocht voor 185 proberen de achterstand weer teniet te doen. Deze Marten van Riel slaagde daarin en liet Atriac-slotman Tom Mets achter zich. Het brons ging naar KTT-Zamaro-Willier. Marten had snelste individuele tijd, Niek de zesde en Kirsten was snelste van alle vrouwen. Atriac 3 met Sven Strijk eindigde negende en erg goed deden de drie NL jeugd team het op een 10e, 13e en 14e plaats met onder meer Dirkje Lebouille, Gjalt Panjer, Silke de Wolde en coach Remco de Veen op de tiende plaats. Maar ook Kim, Jesse, Kim,, Syb, Luna, Olaf Jan, Romy en Joost weerden zich kranig in het geweld bij onze zuiderburen.
 
Marco voor SMO
 
 
Eerder die zondag won SMO-Specialized de relay als finale van de T3 Team Series. Tweede werd TRIGT en derde LTTD. KTT-Zamaro-Willier had een offday werd vierde, maar verloor hierdoor het eindklassement aan SMO-Specialized. Bij de vrouwen won Atriac voor de vijfde T3-race op rij en dus ook eindwinnaars. Kijkende naar de individuele tijden dan stond Marco Akershoek (SMO) op een twaalfde en Edo van der Meer op een vijftiende besttijd.
De individuele kwart triathlon ging naar de kersverse wereldkampioen M25, Ruben Geys. Hij passeerde bij het lopen ‘Halve van Damme’-winnaar Geert Lauryssen. Beste Nederlander was Zeeuw Ruben Martens op een elfde, vervolgens Limburger Lex Habraken op een vijftiende plaats. OzzieBelg Stephane Vanderbruggen deed voor het eerst in 15 jaar weer een wedstrijd in eigen land, hij finishte tiende. Marjolein Truyers was sterkste vrouw. Carla van Aert finishte twintigste, maar wel beste F50.
 
Carla zevende in zware Challenge Madrid
 
 
 
De laatste race die we even meenemen in wat dus de 600e WTJ is, betreft de Challenge Madrid. Een nieuwe wedstrijd over de volledige afstand en meteen toch bijna 400 deelnemers. Onder hen twee Nederlanders. Zij hadden niet de makkelijkste dag. Carla van Rooijen deed mee bij de profs en werd daar verdienstelijk zevende al had ze wellicht op een snellere tijd gehoopt. Op 1 uur en drie kwartier van de Amerikaanse winnares Lisa Roberts kwam Carla aan. De Spaanse Gabriella Zelinka werd tweede en Challenge-fan Sofie Goos werd wederom knap derde. De Belgen vierden toch al weer feest, want Timothy van Houtem boekte zijn eerste internationale zege. Hij legde de Challenge in en rond de Spaanse hoofdstad af in 8.33 uur. De Deen Lukas Kramer werd tweede, oudgediende Alejandro Santamaria derde. De Nederlanders plaatsen we, zoals gebruikelijk, weer onder elkaar.
M:
273.Arie Piet de Vogel 14.05.13
V:
7.Carla van Rooijen 11.19.37
 
En ook morgen hebben we nog races zat om door te nemen. Het houdt nooit op. Gelukkig maar.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.