Ook Peter naar Kona 2018; Chrissie in Hall of Fame; Goud voor team Knegt – WTJ 602

 
DONDERDAG – De prestatie van Hellas-atleet Rik Linssen was bijzonder. Twee jaar achtereen kwalificeren Hawaii in dezelfde Ironman (Tenby, Wales). Maar daarbij gingen we voorbij aan het minstens zo speciale optreden van Peter Vocking. De master 50 uit Amerongen – clubgenoot van Rik – was vijf weken eerder in de gelegenheid een Hawaii-slot in ontvangst te nemen, dankzij zijn tweede plaats in Maastricht. Hij liet hem aan zich voorbij gaan, zoals ook teamgenote Angelina van der Linden dat deed. Want, zo zeiden ze, Hawaii doe je niet ieder jaar. Angelina hebben we toen trouwens in de paspoortjes verward met Angelique van der Linden, die ook al eens naar Kona mocht. Bij de cv’s dit jaar trekken we dat nog wel recht. Goed Peter Vocking dus niet naar Hawaii dit jaar, maar wel volgend jaar oktober. Want 35 dagen na Maastricht was ook hij in Tenby, werd er vierde M50 en dat gaf recht op een Hawaii-slot voor (variantje op Frans van Heteren) de ‘snelste meubelmaker van Nederland’. Proficiat, gaat lekker zo met misschien nog meer dan 36 Nederlanders in de Pacific-archipel 2018.
 
 
De deelnemers dit jaar worden in de week voorafgaand aan het WK Ironman weer in een aantal WTJ’s nader voorgesteld. Voor zover dat nog nodig is natuurlijk. Heeft u nog leuke feitjes/weetjes van ‘de groep van 36’? Stuur het ons toe via ruuddehaan@hotmail.com of messenger.
 
Van Dave Scott tot Chrissie Wellington
 
 
 
Op Hawaii dit jaar wordt alvast Chrissie Wellington geïntroduceerd in de Ironman Hall of Fame. Zoals de ITU dat in Rotterdam met onder meer Rob Barel en Joop van Zanten deed, zo heeft ook IM dit fenomeen. Eerder zelfs al ingsteld want met Dave Scott in 1993, Julie Moss in ’94 en Scott Tinley in ’95 was dit eerbetoon er al snel bij. Andere illustere namen zijn Paula Newby Fraser, Mark Allen, John en Judy Collins, Greg Welch (in 2004), Team Hoyt, Mike Reilly en Peter Reid.
 
 
Het is nog niet in alle uitslagen bijgesteld, maar zoals we hebben begrepen is de uitslag van de 4e Divisie Zuid in Alphen aan den Rijn nog bijgsteld. Wat was er aan de hand? De winnaars EdoSports 3 waren opnieuw superieur en te sterk voor Triotters 2 en RTC Den Haag 2. De domper kwam na de zonnige huldiging. Het winnende team bleek na afloop een niet startgerechtigde (Patrick Dekkers?) triatleet te hebben opgesteld, bijgevolg werd het team alsnog gediskwalificeerd. Een enorme domper, want in de eindrangschikking keldert de Maastrichtse formatie van een zekere eerste plaats naar de vijfde. Een zeer ongelukkige afloop van deze finaledag en weg dus superpromotie! 
 
Prins Harry groet Koen en Daniël
 
 
In Toronto zijn de Invictus Games begonnen. De Spelen zijn een initiatief van prins Harry van Groot-Brittannië, die het idee in 2013 bedacht om een sportevenement voor (oud-)militairen te houden die tijdens missies/werk invalide zijn geraakt. Na Londen 2014, Orlando 2016 is nu de Canadese stad aan de beurt. Er doen meer dan 550 soldaten en veteranen uit 17 landen mee aan het achtdaagse sportevenement. Prins Harry is er uiteraard van begin tot eind bij. De prins zag als veteraan met eigen ogen wat een oorlog voor impact kan hebben. Triatleet Daniël Knegt doet ook mee, maar dan aan de wielerwedstrijden. Triathlon is nog geen onderdeel van de Invictus Games. Korporaal Daniël werd blind door een ontploffing van een bom. Het gebeurde in 2005 met een Light Strike Vehicle tijdens de voorbereidingsoefening French Falcon op de ISAF-missie. Na een schedeltrauma zag hij niets meer. Daniël deed in Orlando ook al mee maar toen nog niet met Koen als ‘piloot’ op de tandem. In Toronto haalde het Oranje-duo schitterend goud op de tandem.
 
 
 
 
Wat zet Jetze tegenover Thomas?
 
 
Bizar trouwens hoe paratriatleet Thomas Frühwirth de records aan flarden rijdt. De berichten zijn wat tegenstrijdig maar op 2 september is de 36-jarige Oostenrijker die zijn handicap opliep na een motorongeval, de allerbeste in de Austria Triathlon van Podersdorf. Hij verpulvert daar zijn eigen wereldrecord gevestigd in 2012 (8.44) en brengt het op de ongelofelijke 7.48.36. Kort daarna staat er DSQ achter zijn naam, al kunnen we nergens achterhalen wat er aan de hand is. Zijn marathon in de wheelchair in 1.56 uur spreekt boekdelen. Hoe dan ook, een week later duikt diezelfde Frühwirth, zilver achter onze Jetze Plat op het EK in Kitzbühl, op in de Koreaanse Ironman te Gurye. En jawel, ook hier ligt hij mijlenver voor op de rest. Na 8.36.57 uur is hij klaar en ook hier dankzij slechts 2.02 uur wheelen. Interessante tijden, waar Jetze zich wellicht op Hawaii op kan richten, hoewel hij dan wel als overall winnaar begroet gaat worden. En ik weet niet hoe Ironman daar tegenaan kijkt. Van de valide triatleten waren de Amerikanen Joshua Randall (9.21) en Jessica Jacobs (10.23) de besten.
 
Morgen beginnen voor de scholieren de Bosbaan Najaarstriathlons. Vanaf 15.00 beginnen de sprint wedstrijden met 400 scholieren, de estafettes en de dappere helden van Strongerthanever Challenge gaan om 18.00 uur. Zaterdag gaat het boordevolle programma verder, maar daar komen we vrijdag op terug.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.