Mijmeren over Alanya; Bosbaan najaar; Bas en Yvonne in Barça enzovoorts – WTJ 603

  
VRIJDAG – Ik had hier nog mijn memoires over de triathlon van Alanya willen optekenen, de wedstrijd die oorspronkelijk de 30e september op de kalender stond maar ter ziele is. Jammer, want van de ruim 25 edities heb ik er 16 mee mogen maken en dat waren stuk voor stuk bijzondere momenten. Wellicht later dit jaar nog eens op een winterse dag.
  
 
 
Want we zitten nog steeds in de ‘flow’ van veel wedstrijden al is het landelijk met de triathlons na z aterdag gedaan. Vroeger was Spijkenisse de sluitingswedstrijd vaak, helemaal in het begin Oisterwijk en Schiedam. Maar nu is dat toch echt de laatste in de reeks Amsterdamse triathlon, ook wel bekend als de Bosbaan Najaarstriathlon. De Bosbaan mogen we toch wel beschouwen als de wieg van onze sport in Nederland. Daar waar Rob Barel en Marijke Zeekant in 1983 (!) hun eerste successen boekte. Het lijkt een eeuwigheid geleden, maar juist omdat deze twee iconen nog steeds middenin de sport staan, lijkt het ook heel dichtbij. Het was prachtig toen een paar jaar terug de draad van de Bosbaan weer werd opgepakt en inmiddels is overgenomen door het fantastisch draaiende team van Lars.
  
 
 
Vrijdag dus de scholieren in actie en daarna dat prachtige Strongerthanever Challenge, een initiatief van Alexander Strijbos en deelnemer, bij wie in het verleden lymfekanker is geconstateerd. Ga allemaal kijken want het wordt heel bijzonder en – nog beter – doneer.
Zaterdag begint in alle vroegte dag twee. Het zwemwater kan vrijdag goed opwarmen, hopelijk blijft het op de tweede dag droog. Aan de Olympische afstand doen onder meer Davy Heijsteeg, Frans van Heteren, Tanya ten Velden en Julia de Leeuw mee. Wereldkampioene Marijke Zeekant laat zich ’s middags op de sprint zien evenals Willemijn Knot, Inge Heus, Eva Cornelisse, Roy Lagerburg, Auke Geurts, Barry Dooper, Wim Korving en Ruben Slot om er eens een paar de noemen. De echte liefhebbers die  maar geen afscheid van het seizoen kunnen nemen doen OD en sprint. Eén van hen is  Eduardo Centeno Nueves. Naast een sportief slot is het vooral een gezellig slot, waar menigeen weer voor een tijdje afscheid van elkaar neemt. Hoewel het woord winterslaap niet echt meer voorkomt.
 
 
 
 
 
In Calella, vlakbij Barcelona is het zaterdag ook Ironman-tijd. Ooit een Challenge, toen nog eens gewonnen door Bas Diederen. En die is er wederom bij. De Limburger staat op de indrukwekkende startlijst met liefst 99 profs. Wie zei er ook weer dat je niet te dicht op Hawaii moet gaan zitten. Klaarblijkelijk zijn alle profs, die zich niet wisten te kwalificeren voor het WK in Kona naar de Catalaanse hoofdstad afgereisd. Bas heeft startnummer tien gekregen. Lagere nummers onder meer naar de Spanjaard Clemente Alonso, Europees kampioen Joe Skipper, de Zwitserse dubbele bronzen medaillewinnaar van de Spelen Sven Riederer en good-old Viktor Zyemtsev, de voornaamste uitdager van Joe in Almere. Remmert Wielinga begeeft zich ook weer tussen de profs.
 
Yvonne van Vlerken was dit jaar meer into Challenge dan into Ironman, maar voor Barcelona maakt ze graag een uitzondering. Ze moet haar tomeloze energie toch ergens kwijt. De Europees kampioene van Almere heeft prompt het startnummer 71 gekregen, het laagste van alle vrouwen. Lisa Hutthaler, Kate Comber, Katja Konschak en Camille Deligny zijn zo maar een paar uitdagers van allure.
Veertig Nederlandse agegroupers storten zich ook op het avontuur.
 
 
Meest bekende daarbij zijn Jan Blokland en Ruud Kuipers, beiden M50 en beiden ‘slot-waardig’ voor Hawaii 2018. Voor Bas begint de road naar Kona ook in Spanje. Yvonne laat dat nog beetje in het midden.
 
Zondag verder nog de Memorial Benny Vansteelant, de bekende duathlon in Torhout. Ook in Taiwan wordt nog een Ironman gehouden. Rio de Janeiro houdt het op de 70.3 en de Toughman in Puerto Rico is eveneens een geinige wedstrijd. De Chinezen mogen zich laten zien op de World Cup in Weihai en dan zijn we ver rond.
 
Triatleten, die zwembroek en fiets al in de kast hebben staan, kiezen wellicht zondag voor de Singelloop in Breda. Wie weet tot daar! Zondagavond melden we ons weer met aflevering 604.
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.