Remember Benny; dr. Juriena; Motormuizen in triathlon; Maarssen en Boekend alsnog – WTJ 606

 
DINSDAG – Een week voor de Nederlanders hadden de Belgen hun nationale titelstrijd duathlon. Het speelde allemaal tijdens de Benny Vansteelant Memorial in Torhout mede georganiseerd door zijn broer Joerie, inmiddels topsporter af. De Belgische titelstrijd werd opnieuw gewonnen door Vincent Bierincx en Ilse Geldhof.
 
 
Die laatste  nam met haar tiende nationale titel tevens afscheid van de wedstrijdsport. Nederlandse duatleten waren er op dit BK niet, zij sparen zich voor het NK zondag in Spijkenisse. Ruben Geys, die we vaak genoeg in Nederlandse wedstrijden zien, haalde brons. Angelo Vandecasteele voor de tweede keer op rij zilver. En Benny Vansteelant? Die leeft voor altijd voort in onze sport, ook tien jaar na zijn plotse dood.
 
Ben je moe? Ga hardlopen!, zegt Juriena 
 
 
Dat tri- en duatleten ook aan hersengymnastiek doen is al langer bekend. Menig duursporter volgt een universitaire opleiding en/of vindt topbaan. Het heeft m.i. alles met discipline doorzettingsvermogen te maken, zowel in de sport als in loopbaan. Vaak gaat het ook nog gepaard aan een flinke dosis nuchter- en bescheidenheid. Niks geen op-de-borst-klopperij via social media of anderszins. Neem Juriena de Vries, afgelopen maandag gepromoveerd aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Haar onderzoek naar het verband tussen hardlopen en burn-out klachten haalde de landelijke kranten en het NOS-Journaal. Nog een reden om te blijven trimmen. De Gastelse triatlete en arbeidspsychologe raadt me aan: niet te hard, niet te veel, gewoon drie keer per week een uurtje. Gaat lukken Juriena. Dank.
 
Chicanes en Panoramabochten in triathlon
 
 
Auto- en motorbladen wijden steeds meer aandacht aan triathlons. Logisch want in navolging van Jenson Button, Nikki Rosberg, Alex Zanardi en onze eigen Sebastiaan Bleekemolen en Leon van der Heijden maken steeds meer motormuizen de overstap naar onze sport. Zo stond in het BMW Motorsport-magazine een uitgebreid verhaal over Zanardi in de Barcelona triathlon. Alex is BMW ambassadeur, hij verbeterde zijn persoonlijk record van Klagenfurt met liefst acht minuten. Van  de 3000 deelnemers werd de Italiaanse paratriatleet als 45e geklasseerd.
 
 
Reactie van Alex: ,,Ik ben in de wolken. Ik realiseerde me niet eens dat ik onder de negen uur kwam. Prachtig als je je 51e verjaardag nadert.’’ Het zwemmen moesten de para’s met de vrouwen afleggen, Alex kwam snel op kop maar denkt daarmee zeker 600 meter te veel te hebben afgelegd. Fietsen ging bij 38 km/uur en wheelen was lastig op het onverharde, hobbelige, smalle en drukbevolkte parcours. Alex en onze Jetze kwamen overigens nog niet vaak tegen elkaar uit.
 
Maarssen en Boekend gevonden!
 
 
Op de een of andere manier kwamen de uitslagen van de triathlon Maarssen maar niet door. Het evenement dateert al van 2 september, maar we wilden u niet onthouden dat Wouter Dijkshoorn en Tanya ten Velden met succes hun titels van 2016 verdedigd hebben. Wouter was daarmee de eerste man in de achtjarige geschiedenis van deze triathlon, die de sprint afstand voor de tweede keer won. Tanya werd in het verleden al eens vooraf gegaan door Sione Jongstra, die momenteel druk koffers aan het pakken is richting Hawaii en een kookschema voor de overige gezinsleden aan het schrijven.
 
  
In Maarssen was Wouter te snel voor Camiel Villa Rikkers en Rinse van de Ouweelen, die toch ook al weer heel wat jaartjes meedraait. Tanya liet Eline Koers en Kristel van Asselt achter zich. Het beste trio was Team G-Force met Boris Kock, Pieter en Martin Oostveen.
 
 
Jan de Henau

 

Ook in dat weekend maar dan in het Limburgse Boekend was de Hora run-bike-run. Gezellig evenement, beetje buiten het gezichtsveld van de meeste duatleten om. Vooral mensen uit de streek doen mee. Het mannenpodium bestond uit de Belg Jan de Henau, Erwin Bakker en Thijs Verhagen. Bij de vrouwen prolongeerde Jacquie Gough haar titel en volgden Judith Peeters en Linda Janssen daarna. Voor het vierde jaar op rij waren Jop Teepen en Stephan Muijres het sterkste duo en voor het eerst waren er ook vier handbike/wheelchair-duo’s met Holger Falk en Stefan Voormans als besten.
De Balatonman Füred in Hongarije is een kleinere hele triathlon. De Brit Matthew Smith won in 10.22 uur, de Hongaarse Monika Szikszai was de beste van drie vrouwen in 13.37 uur. Enige Nederlandse deelnemer was Robert Bosch. Hij finishte dertiende van de 41 starters en klaarde de klus in rond het beroemde Balatonmeer in 12.58.30 uur.
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.