Dierendag; Vlees; Beer Mile; Terug naar Rügen, Apeldoorn en Spijkenisse – WTJ 607

  
 
WOENSDAG – Haaien, meervallen, rode rivierkreeften of reuzensnoeken in triathlon zwemwateren, een dolle stier, berggeit of grizzlybeer op fietsparcoursen, loslopende honden en katten op de marathon. O ja en Schotse Hooglanders in Vlaardingen en loeiende koeien in Etten-Leur. Eigenlijk is het best vaak dierendag in onze sport. In mijn West-Brabant maak ik ieder jaar de hondenbiathlon op vliegbasis Woensdrecht mee. Een bijzonder evenement, waar overigens uitsluitend militairen aan mee kunnen doen. Maar misschien moet er buiten defensie om ook maar eens zo’n hondenbiathlon georganiseerd worden.
 
foto Amanda Kruithof Kremer
 
Morgen is op TV Oost de documentaire Obstakels te zien. Het gaat over de military Boekelo, ook wel de triathlon voor paarden genoemd.
En Delphin Kruithof Kremer staat wat ons betreft symbool voor 4 oktober. Hij post regelmatig foto’s en filmpjes waarop hij samen met zijn hond Iron gaat zwemmen, fietsen of lopen.
 

Met toestemming van Delphin (vernoemd naar de dolfijnen?) plaatsen we een paar leuke foto’s en een filmpje van sportieve hond en baasje. Happy dierendag.
 
 
 
Geen dierenvlees gegeten vandaag? Dat deed vast ook Nico Buelens niet veel. De 40-jarige Belg heeft ook van zichzelf steeds minder vlees op de botten. Het verhaal van Leuvenaar Nico na zijn Ironman-finish in Barcelona haalde vele kranten. Niet vanwege zijn eindtijd (12.25 uur), wel omdat hij vijf jaar terug nog 130 kilo woog en intussen 45 kilo afviel. ,,Bewegen deed ik toch al wel, maar het was door mijn slaapapneu dat ik serieus ben gaan afvallen. Dat is gelukt en behalve vermoeide benen is de eerste Ironman me meegevallen.’’
 
Nieuwe evenementen
 
Er komen ook in de wintermaanden nieuwe evenementen aan, die de moeite waard zijn. Zo organiseren vijf Deventer sportverenigingen op 29 oktober de Deventer Omnisport bokaal, een combinatiewedstrijd van schaatsen, wielrennen, hardlopen en roeien op de ergometer. Het schaatsen is op ijsbaan De Scheg, het fietsen op sportpark Keizerslanden, het lopen op de atletiekbaan van Daventria en roeien in het botenhuis. De mini-triathlon is bedoeld voor sporters uit elke disicipline om te kijken hoe allround zij zijn.
 
Nog zo’n vermakelijk evenement komt uit de koker van Olaf Brouwers (what’s in a name!) van Team Unltd. In navolging van een in België razendpopulair evenement wordt nu ook in Delft een Beer Mile gehouden. De duathlon bestaat uit twee onderdelen: rennen en drinken. Het is op de atletiekbaan van Delft te doen vanaf 16.00 uur. Tot hoe laat het duurt vermeldt ‘kastelein’ Brouwers niet.
 
Rachel week voor Rotterdam nog derde in Bundesliga
 
 
 
Terug weer naar het serieuze, want wat hebben we toch veel races laten liggen in de septemberdagen.. Vandaag weer een paar. In het Noord-Duitse Rügen was op de negende de vijfde Bundesliga-wedstrijd. De Zwitserse Jolanda Annen won, zeven seconden later gevolgd door Andrea Hewitt en onze Rachel Klamer maakte het podium 19 seconden later compleet. Maaike Caelers eindigde 12e, Neiske Becks 45e en Pien Keulstra stapte uit. Geen superseizoen voor Pien, maar die komt vast en zeker sterk terug volgend jaar. Richard Murray was de snelste bij de mannen. Het speelde dus allemaal exact 1 week voor de Grand Final.
 
Rügen was het tegenovergestelde van Almere: sprinten deden ze in Duitsland op zaterdag, het langere werk volgde zondag. De dag van 70.3 Ironman. Hawaii’s nummer drie Patrick Lange toonde zijn vorm door zes minuten voor Frans Loeschke te finishen. Anja Beranek klopte landgenote Daniela Sämmler, zaterdag nog lange tijd op kop in Barcelona. Snelste Nederlander was Mark van Schijndel op 1.10 uur van Lange. Hij finishte 272e. Een goede klassering voor Friezin Berber Bergsma: 28e in totaal en zevende F25. Het was haar tweede halve van het seizoen. Achttien dutchies gaven de voorkeur aan deze race boven Almere.
 
De 70.3 IM in Santa Cruz kende een fotofinish: Kiwi Braden Currie won met minder dan een seconde verschil van Ben Hoffman. Liz Lyles bleef eeuwige rivale Linsey Corbin een minuut voor. Beste Nederlandse was de in Amerika woonachtige ‘teacher’ Lenny Ramsey op een negende plaats. Kyle Hermans was beste Nederlander op de 252e plek. De 70.3 IM aan de Australische Sunshine Coast werd gewonnen door Dan Wilson en Katey Gibb. Ellen Meelkop was enige Nederlandse. Ze werd 175e vrouw op 1.20 uur afstand van Gibb.
 
Kluts kwijt in Apeldoorn, noodweer Spijkenisse
 
Ook enkele nationale wedstrijden zijn onderbelicht gebleven. De Boschbad triathlon van Apeldoorn bijvoorbeeld. Zevenhonderd deelnemers, een record. Vaste gast is Gert Brinkman, die vanwege een extra startserie lang moet wachten tot hij zekerheid heeft over de winst. Uit weer een andere serie komt Gersom Post Hospers als tweede en René Poppe moet net als een week later in Rotterdam ook volle bak omdat hij niet weet hoe hard ze in andere series het parcours afleggen.
 
 
De Apeldoornse speaker raakt al helemaal de kluts kwijt, maar de sfeer is gemoedelijk. Gert schuift een plekje op ten op zichte van vorig jaar. Hij prijst het immer glooiende fiets- en loopparcours. Hanneke Boon is een week voor Rotterdam al uit Zweden in Nederland. Ze wint Apeldoorn voor Charlotte Lenting en Bernadette Lohmann. Bart Hollemans en thuisfavoriete Femke Panjer winnen de sprint-afstand. De jeugdwedstrijdden gaan naar Daniel Claessen, Femke Swier, Gjalt Panjer, Mila Jonkvorst, Mathé van Noorloos en Lynn Oosterhuis.
 
 
Noodweer dwarsboomde 9 september de 32e editie van de Spijkenisse Politietriathlon. Kort na de laatste start werd de wedstrijd gestaakt. De sprint afstand was wel afgerond. Jim Doornbosch en thuisfavoriete Nathalie Visser wonnen ‘m. De 4e divisiewedstrijd werd al beïnvloed door wind en regen. Tien van de zestien teams konden maar 3,8 kilometer in plaats van de volle vijf lopen. Snelste was na 3,8 (toevallig ook de bekende zwemafstand van een hele) thuisteam van TVS’90. Maar het vlugste team dat het volledige parcours aflegde was in deze ongelukkige situatie TZC Vahalis met Tom de Visser, Bram van de Wal, Tijmen Kooij en Jeroen Velders. Tweede werd TV Hoekse Waard, derde TV Weert. Wel een rechtvaardige wedstrijd bij de vrouwen team time trail. Het Fusion Team 2 met Brenda Schuurkamp, Claudia Striekwold, Daniëlle Vermeulen en Sanne van Paassen won voor TV Rijnmond en Cerberus.
 
Morgen gaan we het NK run-bike-run te Spijkenisse voorbeschouwen. En ook dan duiken er nog ‘vergeten’ uitslagen op, zoals eigenlijk elke dag.
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.