NTB in Papendal; Voorbeschouwing NK RBR Spijkenisse en nog 1x terug – WTJ 608

 

 
DONDERDAG – Het is misschien voor buitenstaanders met stille trom gegaan, maar ach: als het maar functioneert. Waar gaat dit over? Welnu, de Nederlandse Triathlon Bond heeft sinds kort een nieuwe huisvesting. Niet langer in Nieuwegein, maar Papendal. Daar deelt de NTB een pand met de KNWU. Vorige week was voor genodigden de opening van beide bondsbureaus, maar wie in de buurt is van het beroemde sportcentrum is uiteraard welkom een kijkje te komen nemen.

 
Atleten ontdekken RBR steeds meer

 

 

 
De NTB deelt komende zondag de laatste NK-medailles van 2017 uit. Dat gebeurt in Spijkenisse, waar voor het tweede jaar op rij de run-bike-run titels korte afstand (10/40/5) betwist worden. Titelverdediger Nils Pennekamp is er weer bij, Sarissa de Vries niet. De kans is groot dat Miriam van Reijen haar titel over gaat nemen al zijn er genoeg kapers op de kust: Europees crossduathlonkampioene Sanne Broeksma bijvoorbeeld. Maar ook oud-kampioenes Jony Heerink en Lesley Smit zijn er net als Sophie van der Most, Deborah Schouten en Lucie van Genugten. Nils deed vorig jaar pas z’n tweede rbr in Spijkenisse, nu heeft ie er een internationaal seizoen op zitten. Hij komt opnieuw een atleet tegen, want Patrick Stitzinger debuteert. De Limburger is zevenvoudig nationaal kampioen op baan- en wegatletiek. Zijn pr op de marathon 2.15.02, dat op de tien kilometer 28.34 (!). Maar kan Patrick ook fietsen? Verder is Evert Scheltinga natuurlijk altijd een geduchte tegenstander en de lange afstandskampioen en de nummer dertien van het WK Yennick Wolthuizen zal er vast een Castricummer duel van willen maken. Verder zijn er Daan de Groot, Thijs Wiggers, Niels ie Pas, Joep Staps, Alexander Picard, Stein Posthuma, Pim de Kok, Gaby van Caulil, Edo van der Meer en Roy Lagerburg onder andere. Het speelt allemaal op en rond sportpark PRC Delta. Na het uitgebreide voorprogramma met ook de jeugd- en juniorentitels starten de mannen om 14.15 uur en de vrouwen om 14.25 uur aan het Wielrenpad. Mooiere naam voor een duathlon is niet denkbaar. Bij die junioren trouwens ook de nummer drie van de wereld Thomas Cremers, maar ook Shirin van Anrooij die zich gelukkig even vrij kan maken uit een tot nu toe zeer succesvol veldritseizoen. Davy Heijsteeg en Ian Pennekamp zijn er ook.

 
Terug naar de Wadden-diamant

 

 
Ook de Tri-Ambla werd in het drukke Almere-weekeinde in de WTJ’s enigszins ondergesneeuwd. Onterecht natuurlijk, want het blijft een topevenement. De 16e editie leverde bovendien voor het eerst een Amelander op het erepodium op. Lex Kiewied is al lang geen onbekende meer in de triathlonsport. Aanvankelijk combineerde de man uit Nes triathlon met voetbal, maar het laatste jaar pakte hij de zaken serieus aan en groeiden zijn prestaties. Voor eigen publiek was uiteindelijk alleen Mark Hamersma te sterk voor Lex. Derde werd verrassend ATB-er Marc Hulzebos uit Den Helder. Winnaar Mark kwam al met ruim vijf minuten voorsprong op Lex uit het water. Op de 12 kilometer ‘crossloop’ door het duingebied tussen Nes en Buren maakte de eilander echter veel goed. Alleen topatleet Erik Negerman liep harder, maar hij liet bij het fietsen een veer en werd negende. Sandra Wassink-Hitzert maakte tussen de vele wegwedstrijden door nu wel een uitstapje naar de crosstriathlon. In Renkum verdedigde ze haar titel niet, op Ameland bleef ze de concurrentie op alle fronten royaal de baas. Met Silvia Brouwer als tweede stond er eigenlijk nóg een eilander op het podium, al is Silvia dan al jaren Friezin van het vasteland. Daar bedreef ze nog een tijdje lokale politiek en dat brengt ons bij de nummer drie van Tri-Ambla Klaziena Politiek (flauw hè).

 

 

Op Ameland is hebben de afstanden Romeinse cijfers. XL is de lange afstand, M de midden, S de korte en XS de mini. De trio’s draaien op XXX, MMM. De M-afstand werd op de Waddendiamant gewonnen door Ruben Slot (puik seizoen hoor) en Dagmar Krijnen, die haar echtgenoot Michael later vijfde zag worden op de XL. De S-afstand ging naar de oppermachtige Olaf Jan Bosscher (zondag ook in Spijkenisse) en naar Colet de Ruiter. De XS-race tenslotte ging naar Matteo Schouwstra-Atsma en Britt van den Hoven. De laatste is in de noordelijke provincies goed bezig trouwens.

 
Laatste inhaalslag: Almere voor en na

 

 

 
Tenslotte – en dan zijn we echt helemaal bij – de wedstrijden naast Challenge Almere. Want op vrijdag deden honderden leerlingen van scholen uit Almere e.o. mee aan de Junior Challenge. Doodzonde dat het juist toen met bakken uit de lucht kwam. Daags tevoren besloot de organisatie vanwege de zware wind het fietsen al uit het programma te halen. De swim-run bleef over. Alle grote namen uit Almere deden mee. De winst ging echter naar Niels van Lanen uit Elst voor Brabandere Tobias Martinot en Joost Friderich redde de Almeerse eer. De meisjes trokken dat snel recht met Dirkje Lebouille, Tamar Veltman en Selina Franken. De groep boven de 16 jaar was zelfs internationaal bezet met Nieuw-Zeelander Daniel Whitburn als winnaar en Ian Pennekamp op een knappe tweede plaats. Jelle van Lanen nam met glans voorlopig afscheid van de wedstrijdsport met een derde plaats. Jelle kiest voor een sabbatical zodat studie en andere zaken niet in de knel komen. We hopen Snelle Jelle uiteraard over enige tijd weer terug te zien. Broers Niels neemt alvast het stokje over. Nog even over die Whitburn. Een week later werd ie in Rotterdam toch mooi wereldkampioen bij de M18. Sterk optreden van Silke de Wolde, overall zelfs vijfde. Ze bleef Marit van den Berg en stad- en teamgenote Romy Spoelder voor. Beste docenten waren Joël de Bruijn en Anne Buczynski. Het Oostvaarders College won het scholenklassement.

 
Kijani schreef historie

 

 

 
Op zondag dan de altijd spetterende finale van de Teamcompetitie Eredivisie. Dagzege en Nederlandse titel ging naar Squadra, die deze zondag Neal Vanvaerenbergh, Devi Wolthuizen, Tim van Hemel en Jonathan Wayaffe opstelden. Een minuut later volgde Triteam Rotterdam als tweede en halve minuut daarna Davilex op drie. Spectaculair was de vrouwenzege van Kijani. Niet eerder wonnen de ‘Beesd-meisjes’ op het hoogste niveau. Het kwartet bestaande uit Inge Heus, Rieneke Terink, jarige Andrea Jochems en Trudy Veenstra flikten het wel. Ook de Dolfijn bleef topfavorieten Hellas nog voor. Ferro Mosae stelde (noodgedwongen, Sarissa bijvoorbeeld was nog wat stijfjes…) een zeer jonge formatie op en werd zevende. Toch kon de Maastrichtse formatie niet meer bedreigd worden na vier eerdere overwinningen. Kijani passeerde Hellas nog in de strijd om de tweede plaats. Het waren mooie finales. Die werden voorafgegaan door de Family Relay, waarin De Dolfijn met Leander van Diggelen, Erik Brandsma en Tjebbe Venema superieur waren. De business-relay ging naar EPFC met Siem-Jan Stam, Rick Marissen en Jean Paul Jansen. De jeugd team relay was een kolfje naar de hand van ’s lands beste jeugdafdeling: TV Almere.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.