Een nog vluchtige terugblik op 7/8 oktober met NK RBR, World en ETU-Cup -WTJ 610

ZONDAG – De wil om zondagavond nog een WTJ gereed te zetten was er wel, maar de techniek liet ons in de steek. Toen ik de pc laat op de avond toch nog aangeslingerd kreeg, was de proza in het hoofd weg. Daarom de bewerking van de uitslagenservice van zondag met de belofte dat er meer komt van alles uit het 7/8 oktober-weekend.

 
Als telt niet in de sport. Als Nils Pennekamp niet in de file van een zwaar auto-ongeval bij Amsterdam was beland, had hij zijn titel run-bike-run normaal kunnen verdedigen in Spijkenisse. De kettingbotsing op de A9 gebeurde kort voor de atleet uit Castricum, die vervolgens twee uur lang niet voor of achteruit kon op. Gedesillusioneerd keerde Pennekamp onverrichterzake huiswaarts. Het blijft de vraag in hoeverre hij Yennick Wolthuizen vandaag had kunnen bedreigen. De oud-baanatleet was heer en meester in de aantrekkelijke titelstrijd. Op de eerste tien kilometer lopen trok ouyd-marathonkampioen Patrick Stitzinger er tussenuit. De Limburger debuteerde in de duathlon en eindigde niet onverdienstelijk op een vijfde plaats. Na de eerste wissel kwam Wolthuizen snel dichterbij. Stitzinger viel terug naar een achtste plek, Wolthuizen kreeg Alexander Picard achter zich aan. De Brabander reed echter lek en verloor veel tijd. Intussen kwamen triatleet Evert Scheltinga en Daan de Groot opzetten, maar Yennick Wolthuizen was toen al niet meer te achterhalen. Met een voorsprong van 2,5 minuut begon hij aan het lopen om souverein zijn eerste titel te pakken. Eerder dit jaar was hij op het WK ook voor Nils Pennekamp op een dertiende plaats geeindigd. Na De Groot, verraste de pas 22-jarige wielrenner Daan Schouten met een vierde plaats, Stitzinger volgde daarna.

 

 

Bij de vrouwen was het Lesley Smit, die alleen in de eerste kilometergezelschap had van Jony Heerink en Sophie van der Most. Lange afstands specialiste en favoriete Miriam van Reijen moest veel toegeven op de eerste run. Smit had een topdag. Ze liep al in de eerste tien kilometer weg bij haar twee tegenstandsters, nam genoeg voorsprong bij het fietsen en consolideerde dat op de tweede vijf kilometer run. Hoewel Sophie van der Most nog aardig terugkwam, bleef Smit buiten schot. Het was de tweede titel voor de duatlete uit Twente.

 

In het Amerikaanse Sarasota moest vanwege de aanwezigheid van blauwalg de World Cup triathlon eveneens omgezet worden in een duathlon. Dat leek in het voordeel van Maaike Caelers en ze bewees dat ook met een uitstekende vierde plaats. Samen met de Japanse latere winnares Juri Ide, de Amerikaanse Sodaro en de Oostenrijkse Hauser maakte Caelers de dienst uit in de aangepaste wedstrijd. De mannen kregen naast de blauwalg ook nog eens met snelstijgende temperaturen te maken. De organisatie besloot het parcours te halveren. De Mexicaan Rodrigo Gonzalez was daarbij de sterkste. Hij versloeg de ijzersterke Marten van Riel, nummer zes van de Spelen in Rio vorig jaar. Derde was de Australier McDowell.

 

Kirsten Nuyes eindigde tiende in de laatste Europa cup wedstrijd in het Spaanse Melilla. Daar ging de winst naar de Tjechische Vendula Frintova. Jelle Geens zorgde voor het zoveelste Belgische succes met de overwinning bij de senioren. Finn Timmermans finishte bij de junioren als vijftiende. Daar won de Hongaar Csongor Lehmann, zoon van Tibor. Oud-triatleet en organisator in Tiszaujvaros. De Oostenrijkse Therese Feuersinger, dochter van Monika, was beste juniore.
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.