Maaike vierde, Jorik zesde in World Cup; Kirsten 10e in ETU en meer NK RBR – WTJ 611

MAANDAG – Wie dacht dat het bij het NK run-bike-run in Spijkenisse rustig langs de kant was, moet voor de gein eens even naar de ITU beelden van de World Cup in Sarasota kijken. De Amerikanen liepen niet bepaald warm voor de terugkeer van het wereldbekercircuit in eigen land. Buiten vrijwilligers en officials staat er eigenlijk niemand te kijken. Zo slecht deden we het dan toch niet op het WK in Rotterdam. Eens te meer het bewijs dat tri- en duathlon toch vooral doesporten zijn, uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

 
Hittebestendig

 

 
We brachten al de prachtige vierde plaats van Maaike Caelers op zaterdag. Zondagavond lieten de uitslagen van de mannenwedstrijd lang op zich wachten. Beelden zagen we wel. Van een thermometer, die 29 graden aangaf. Geen spatje wind. Het was na de blauwalg de tweede tegenslag voor de organisatoren van Sarasota. Konden de vrouwen zaterdag nog de 5/40/10 combi doen, bij de mannen moest vanwege de verlammende hitte de halve RBR worden afgewerkt. In de wedstrijd lag Jorik van Egdom – sinds Cozumel hittebestendig – tot in de tweede run op podiumkoers. In het gedrang bij het lopen werd hij toch nog licht terug geslagen, overigens uitstekende, zesde plaats. Joriks beste World Cup-prestatie ooit en dan telt achteraf niet of het nu een tri- of RBR is geworden. Ook Marten van Riel steeg weer boven zichzelf uit met de tweede plek. En dat terwijl zwemmen toch zijn sterkste onderdeel is. In het wat sfeerloze Nathan Benderson Park deed de Mexicaan Rodrigo Gonzalez voor de tweede maal met succes een gooi naar de macht in een World Cup. Zeven seconden later sprintte Marten de Amerikaan Kevin McDowell eruit in de strijd om het zilver. 21 tellen was Jorik van Egdom slechts verwijderd van de winst. Ook Maaike bleef maar 18 seconden van het erepodium vandaan, al was de Japanse Juri Ide dit keer oppersterk.

 
Rani’s lange reis

 

 

 
Warm was het ook in Melilla voor de laatste twee Europa-Cup wedstrijden. De finale werd bij de mannen gewonnen door een ijzersterke Jelle Geens, zich daarmee revancherend voor de lelijke valpartij in Rotterdam. Jelle achterhaalde de beloftewereldkampioen van Rotterdam Raphael Montoya bij het lopen. Derde werd Uxio Abuin Ares, een week eerder nog World Cup winnaar in het Chinese Weihai. Met ook Noah Servais (6e) en Jonathan Wayaffe (8e) konden de Belgen ook in Spanje het Belgian Beer House openen. Een feest wat eerder al was ingezet met de derde plaats van Claire Michel in een spannende race waarin ‘good-old’ Vendula Frintova aan het langste eind trok met Anastasia Abrosimova op een tweede plaats. Kirsten Nuyes scoorde een top tien klassering: 10e mede dankzij de snelste fietstijd van de dag. Rani Skrabanja had er al een lange reis zuidwaarts opzitten alvorens in Melilla te arriveren. En passant nam ze voor haar Franse team Autun Triathlon deel aan de Grand Prix-finale in Nice, waar ze 35e werd. Die finale werd gewonnen door Grand Final winnaar Vincent Luis en door de Britse Georgia Taylor Brown. In Andalusië kwam ook voor Rani een eind aan een pittig seizoen met als absolute hoogtepunt de 14e plaats op het WK. In Spanje eindigde ze 19e na wederom een goed zwemnummer. En zoals gemeld deed ook Finn Timmermans op een 15e plaats lekker mee.

 
Vreemde tijdstraf Dave

 

 
Geen Nederlanders op de Ironman Maryland (die zijn immers allemaal al in Kona), maar toch even meennemen dat de Amerikaan DJ Snyder in 8.51 uur deze laatste IM voor het WK won. Vier weinig bekend Europeanen volgden hem op de finishlijn.De Amerikaanse Molly Smith was de beste vrouw in 9.54 uur. In de sterk bezette Natureman-Var tegen een prachtig decor was het Dave Rost die zich weer eens van voren liet zien. Dave werd veertiende in totaal en winnaar M45 op deze zware halve triathlon. En dat dan inclusief een tijdstraf van vijf minuten, die Dave opliep tijdens de beklimming van het fietsen. Alsof er enig voordeel te halen valt bij klimmend stayeren. Een tiende plaats was realistisch geweest. Natureman 2017 is Arnaud Guilloux geworden. Aan de race deden 1100 deelnemers mee.

 
Shirin is back

 

 

 
Terug naar Spijkenisse, waar het kampioenenbal ’s ochtends al werd ingezet met gelukkig weer de aanwezigheid van toptalent Shirin van Anrooy. Even een weekendje geen veldrijden en prompt verdedigde ze met succes haar landstitel. Tamar Veltman liep lekker mee op en vrijwel samen vertrokken ze op de fiets. Daarop kwam Dirkje Lebouille voorbij haar stadsgenote, waarmee de medailles verdeeld waren: Shirin, Dirkje en Tamar. Het JJC werd door Dirkje gewonnen. Maar volgend jaar zien we Shirin gelukkig vaker in actie. Ze is ingelijfd in het team 185 van coach Marc Herremans, waar Niek en Kirsten al bij zitten. Bij de jongens was zwemkanon Gjalt Panjer ook op RBR te sterk voor hardfietser Syb de Jong en Joost Friderichs. Het JJC-eindklassement gaf hetzelfde podium.
Spanning alom bij de juniores, waar Maaike Telkamp samen met Marije Hijman sterk vooruit liep, waar titelverdedigster Joyce Caro de dupe van werd. Haar inhaalrace was goed, maar Maaike bleef ook hard door fietsen. Na de twee Almeerse meisjes volgde Marit van den Berg uit Culemborg, die een sterk eindschot in de benen had. Sterk op alle fronten was Thomas Cremers. Hij was het als nummer drie van de wereld natuurlijk wel verplicht, de lange solorace van de man uit Elst was groots. Joost Somsen had zijn krachten goed verdeeld. Als achtste na de eerste run, als vierde terug na het fietsen liep de Eibergenaar (zijn tandarts is Henri Kiens) naar een prachtige zilveren plak. Joey van ’t Verlaat scoorde voor eigen publiek brons. Bij de recreanten wonnen wielrenner Maarten Bakker en atlete Dyanne Verpaalen, zoals het de hele dag leuke confrontaties opleverde tussen tri- en duatleten, wielrenners en hardlopers.

 
Medailles en titels en een dramaatje rond Bert

 

 

 
Tot slot de medaillewinnaars bij de masters. M40: 1.Matthijs de Vroome (titel met succes verdedigt); 2.Tjemme Stegenga; 3.Robert Beute; M45: 1.Marco Glastra (snelste van alle masters); 2.Gavy van Caulil; 3.Carlo van den Bergh; M50: 1.Hans Bader (sterk optreden en winst op: 2.John Aalbers; 3.Cyril Mica; M55: 1.Wout Graafmans (zijn 13e nationale titel!); 2.Edwin Aardenburg; 3.Jack Niessen; M60: 1.Her Tesselaar; 2.Jan-Hendrik Hutten; 3.Dirk Goldebeld; M65: 1.Bart Mulders; 2.Gerard van Wissen; 3.Eduard de Wit; D40: 1.Sandra de Jonge (snelste aller masters); 2.Liane van Egmond; 3.Claudia van Tellingen; D45: 1.Petra Sloots; 2.Yvette van Wegen; 3.Corina Knijnenburg (ook hier was D45 sterkst bezet); D50: 1.Nicole Loeve (net als vorig jaar); D60:1.Elly Visser (idem); D65: 1.Yvonne Hijdra (precies een uurtje na winnares Lesley Smit). En wat is er gebeurd met Bert Streumer zult u zich afvragen. De logische kampioen bij de M70 werd gediskwalificeerd. Bert kreeg een blauwe kaart wegens stayeren en moest bijgevolg de penaltybox in. Dat gebeurde niet, waarop de officials een DQ achter zijn naam plaatsten. Er is nog een gesprek geweest tussen wedstrijdleider Bert van Rossum en Bert Streumer. Maar het Berten-overleg heeft kennelijk niks uitgehaald. Heel jammer dat het zo moet lopen. Zonder nu per se een oordeel uit te spreken (regels zijn regels, ik weet ‘t), blijft het sneu dat een 70-plusser zo naar huis wordt gestuurd. En Bert is toch niet de eerste de beste. Hij gaf met John Raadschelders en Henry Dullink (waar zijn die RBR-promotoren trouwens op zo’n NK?) vorig jaar nog een soort van impuls aan de duathlonsport. Bert van Rossum betreurt het voorval net zo goed. ,,Bert is niet in de penaltybox verschenen. De enige sanctie is dan DQ.’’

 
Morgen nog wat kruimels uit het weekend en de eerste acht paspoortjes van de Hawaii-gangers uit Nederland.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.