3Logica (8) – Frank Heldoorn ; Interland Nederland – België

 

IM Hawaii: Nederland-België

“Waarom leveren de Belgen zoveel meer atleten af op Hawaii?” ; was de vraag aan mij van de redactie. Hierbij mijn visie op de mogelijke oorzaken. Hoewel er tegenwoordig -vooral dankzij de IM in eigen land-  weer meer Nederlanders afreizen naar Kona winnen de Belgen de laatste jaren steeds weer. Aanstaande zaterdag 56 Belgen tegen 36 Nederlanders. En 3 profs tegen 0. Overwinningen op Hawaii: ook al 3-0. Bij het Groot Dictee der -NB- Nederlandse Taal wint er vaak een Belg. Terug naar onze sport. Ook al zijn het onze Zuiderburen, het klimaat valt af. Waarom dan toch die scheefstand? Want “vroeger” was het anders.

 

Veel zal te maken hebben met het jaar 1996. Met de winst van Luc van Lierde ontstond er een tsunami aan publiciteit voor met name de lange afstand. Er zit een groot verschil in de manier waarop de media verslag doet van topprestaties in Hawaii. De destijds nog valide Marc Herremans werd in 2001 met zijn 6e plek als ware held onthaald in België. De topklasseringen van Thea Sybesma, Rob Barel, Henri Kiens, Yvonne van Vlerken e.d. kregen veel minder waardering. Hawaii leek te ver van ons bed show. En dat komt misschien wel door het hebben van een topwedstrijd in eigen land: Almere. Door Almere is jarenlang de focus van de media niet of nauwelijk  over de grenzen gegaan.  Ook veroorzaakt door de atleten zelf: Axel Koenders liet Hawaii links liggen. Hij had “Almere” tenslotte  en ook Jan van der Marel startte er maar 1 keer. De Belgen zijn Middelkerke al even kwijt en de Belman is een lekker knus wedstrijdje. De Belgen zijn al afgereisd naar Hawaii met eigen TV ploegen. De AVRO deed dat in de beginjaren twee keer als ik mij niet vergis: de eerste keer met de allereerste daar neergestreken Hollanders en later nog een keer met ADIA/Keser als hoofdsponsor. 

De mediasituatie later:  Ik verbleef in 1999 in een appartementencomplex op Hawaii met daarin ook enkele Belgen. Ze lagen dubbel toen ze mij mijn eigen verslag zagen schrijven voor de Triathlon Sport. Ik was er 7e geworden.  Maar dat waait gewoon over in Nederland. Met het organiseren van “De Nacht van de Triathlon” kreeg ik ook in beeld wat ik vermoedde: Hawaii leeft onvoldoende binnen de triathlon populatie. Gelukkig is er met de komst van IM Maastricht een verbetering zichtbaar en wordt Hawaii weer de heilige graal die het al lang had moeten zijn.

Met het uitblijven van de rolmodellen in Nederland en het – terecht – op een voetstuk plaatsen van Luc en Frederik van Lierde kunnen we waarschijnlijk vaststellen dat voor meer deelname en toewijding aan de lange afstand rolmodellen nodig zijn. In de toewijding kan een groot verschil zitten. Je plaatsen voor deelname op Hawaii betekent offers brengen. Altijd zin hebben om te trainen. Bij een ervaren coach aankloppen om die zin te kanaliseren. Niet zeuren maar doen. Er bestaat geen Nederlands woord voor Flandrien denk ik.

Gelukkig lopen we met korfbal al wel jaren in de pas met België. Én wij hebben Tom Dumoulin! 3 keer raden waar die woont…

 

Het voetbalelftal van België staat bovenaan in de WK kwalificatie poule.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.