Buiten Hawaii om was er ook veel te genieten in races all over the world – WTJ 618

Miriam negende in Turkse Ironman
 
 
Terwijl Mike Reilly na de vuurshow en het zingen van The Aloha Song nog een laatste maal tegen iedereen op Big Island roep: You are an Ironman, gaat het circus elders weer gewoon verder. In het Turkse Belek bijvoorbeeld waar de Vlaamse Sara van der Vel een royale zege boekt op de Russische Arina. Beste Nederlandse is Miriam Teeuwssen op een negende plaats en vijfde F25. Marieke de Groot wordt veertiende en dat is zevende F25. Bij de mannen wint de Zuid-Afrikaan Jeren Seegers in een veld met vele Oost-Europeanen. Beste Nederlander is Bjorn Weijts op een 63e plaats. Turkije heeft dan geen Alanya meer, Belek is het nieuwe triathlonmekka van het land.
Yvonne brons, Marco keurig tiende in Challenge
 
 
Ook Challenge deed nog een duit in het zakje dit tweede oktoberweekend. De Challenge Family streek neer op een ander eiland: Mallorca. In en rond Peguera om precies te zijn. Ruim 700 triatleten bijeen, alsof het allemaal niks is voor een van de laatste Europese wedstrijden. Justus Nieschlag besloot na een seizoen vol snelle sprints en OD-races op wereldniveau zijn geluk te beproeven op de halve. Hij won met zes minuten voorsprong op de Oostenrijker Thomas Steger en de Spanjaard Inaki Baldellou. Is Nieschlag over een paar jaar de zoveelste Duitser die op Hawaii gaat scoren? Only time will tell.
 
 
 
Marco Akershoek debuteerde vorig jaar in deze wedstrijd en deed zijn tweede halve opnieuw hier. Het ging fantastisch: zestien minuten sneller dan vorig jaar een fraaie tiende plaats. Dat ook Yvonne van Vlerken er maar zin in blijft houden, wekt misschien geen verbazing meer. Toch blijft het bijzonder. Twee weken na Barcelona werd ze nu derde. Heather Wurtele, dit jaar verslingerd aan Challenge-races won, de Belgische Olympiër Katrien Verstuyft werd tweede. Yvonne gaf zes minuten toe op Heather, maar mag het een keertje? Zeges en ereplaatsen voorts voor Michiel de Wilde, winnaar M25 en 18e totaal. Tjebbe Venema, winnaar M30 en 24e en bij de vrouwen Hellas-atlete Anne Stellaard winnares F30 en 18e en Gerda Sollie tweede F55 en 87e vrouw. Ook Monique Haans deed het op een zesde plaats F50 prima.
Auke valt net buiten de slots
 
 
 
En dan ging Ironman ook gewoon door. Toch gek, dat zo’n bedrijf – want dat is WTC toch wel – aan het jaarlijks hoogtepunt op Hawaii toe is en dat nog geen dag later de cyclus voor 2018 gewoon doorgaat met een pro-race in Louisville, Kentucky. Want ook daar staan weer 2400 triatleten te popelen om misschien ook ooit op de zaterdag ervoor in die andere Amerikaanse staat te mogen acteren. Andrew Starykowicz was dit jaar niet in Kona. Dan Louisville maar. De man, die tot Cameron Wurf kwam, haast onverslaanbaar leek bij het fietsen, hield het nu tot de finishlijn vol. Andy won in 8.10 uur, Ozzie Callum Milward volgde acht minuten later en de Duitser Markus Thomschke genoot nog na van de Hawaii winst van z’n landgenoot en finishte zelf als derde. Een compleet Amerikaans vrouwenpodium met Lisa Roberts in 9.06 en, op enige afstand, Lesley Smith en Nicole Valentine als tweede en derde. Drie Nederlanders waren van de partij. Masters kampioen van Nederland Auke Geurts zat goed in de top tien van zijn leeftijdsgroep, maar met een achtste plaats aan de finish is een slot Hawaii nog twijfelachtig. Auke werd 62e in totaal. Goede vriend/sponsor Marnix Cornelisse haalde de eindstreep helaas niet. De drie Nederlanders op een rijtje:
62.Auke Geurts 9.38.08 (8e M40)
136.Sergey Alleko 10.14.16 (26e M40)
Marnix Cornelisse DNF
 
Mooi weer wielrenner Beau wint crossduathlon Harderwijk
 
En dan is het dezer dagen zulk mooi weer en dan staat er geen enkele triathlon meer op het menu. Gelukkig nog wel de crossduathlon van AV Athlos in Harderwijk. De wedstrijd werd gewonnen door wielrenner Beau Duvigneau uit Zutphen, de nummer veertig van ons land op de weg. En ook in Olympia’s Tour reed Beau lekker mee. Hij klopte plaatselijk favoriet Casper van Dam. Johan Christen werd derde net voor snelste master Corné Kool. Een mooie overwinning voor Kim Boterenbrood, inderdaad de zus van. Ze versloeg Annika Heijnen en Roos Anneveldt. De nummer vijf kennen we nog uit haar juniorentijd: Marieke Stuiver, toen vooral fameus zwemster. Misschien keert ze dus terug.
 
Mireille is landskampioene op marathon
 
 
En ook de TCS Marathon Amsterdam werd onder stralende weersomstandigheden gelopen. Voor sommigen zelfs iets te warm. Niet voor de Holtense broers Muller, want zij eindigden op het NK nota bene als vierde en vijfde in prachttijden. Mark kwam na 2.33.31 over de finish, Marco na 2.34.55. Dat was op respectabele afstand van de nieuwe Nederlands kampioen Abdi Nageeye, maar het resultaat is opmerkelijk. En wat te denken van de VZC-atlete Mireille Baart. In 2.44.17 uur snelde de Veenendaalse naar een titel. Zo kreeg de gemeente Veenendaal er in één weekeinde een wereldkampioen triathlon en een nationaal kampioene marathon bij. Andere du- of triatleten vooraan waren: 11.Pip Tesselaar 2.37.13; 27.Frank Schotman 2.46.46; 34.Aje Niks 2.49.58; 42.Ricardo Scholten 2.51.46; 73.Diederik Scheltinga 2.58.35. 1.Mireille Baart 2.44.17; 7.Inge van Schaick 3.20.31; 14.Susan Hagevoort 3.27.20.
 
 
Beste volgers van WTJ. Het waren een paar zeer drukke weken met WK’s, EK’s, Ironmans, Challenges enzovoorts. We stappen over op de wat rustige najaars- en winterperiode. Voordat we ons daar toe zetten, neemt schrijver/naamgever dezer rubriek even een korte break. Aanstaande vrijdag zijn we terug met WTJ 619. Dan beschouwen we voor op onder meer de tweede Challenge Aruba.
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.