Na de Kona-koorts, de winter in. Maar geen garanties dat het rustig wordt -WTJ 619

VRIJDAG – Het was goed na de weken van Kona-koorts even de thermometer te laten zakken. Geen WTJ derhalve de voorbije vier dagen. Zie het maar als een overgang naar de wat ‘rustiger’ periode in de wintermaanden al is dat in tri- en duathlon ook betrekkelijk geworden. Eigenlijk is er het hele jaar nieuws, dag in dag uit.
 
Eerste transfers
 
 
Zo ook de afgelopen dagen toen er al weer heel wat over de wedstrijdkalenders voor volgend jaar bekend werd en het toch opmerkelijke nieuwtje dat Team4Talent toch weer met een triatlete in zee gaat. Pleuni Hooijman, niet de eerste de beste natuurlijk. Ze keert terug na een aantal jaartjes werk/sport in Engeland. De Amsterdamse heeft een duidelijke keuze gemaakt. Als agegrouper was ze al eens op Hawaii, als prof wil ze nu terug. Dat kan in een professioneel geleid team. Het oranje-zwart-wit van de mannen in Team4Talent krijgt er weer de roze-zwart-wit combinatie bij. Onze vaste columnist Frank Heldoorn had Pleuni al tijdens een fietstraining gespot, maar besefte toen nog niet deze eerste opmerkelijke transfer.
 
 
Een tweede die ik voorbij zag komen was die van de talentvolle Eva Cornelisse. Nu nog uitkomend voor TVS’90, haar club. Volgend jaar hult ze zich echter ook in de kleuren van Kijani, de zo succesvolle vrouwenformatie uit de Betuwe. Dit jaar goed voor de winst in de Eredvisie-finale in Almere.
 

Verder zagen we allemaal die ongetrainde Rijk Hofman, die ’s ochtends uit zijn bed gelicht wordt om mee te doen aan de Bosbaan najaarstriathlon voor het programma Untrained. Misschien niet het beste voorbeeld om onze sport aan een groot publiek te introduceren, maar elke vorm van publiciteit is meegenomen.
 
Thuiskomen in Holten
 
 
In het rondje Nederland wat we deze week maakten was het niet de bedoeling even los te komen van de sport. Maar ja, dan moet je niet in Holten terecht komen. De stichting was net die maandag verblijd met wederom de toekenning van een ETU-Cup voor 2018. Daar moest dus op gedronken worden. Wij vinden het misschien al heel gewoon, toch is het bijzonder dat een organisatie als Holten al 34 jaar staat als een huis en al twee decennia deel uitmaakt van het ETU-Cup circuit met soms een uitstapje naar EK of World Cup. Holtenaren zoals Martin Pieters en Hendrik Markvoort blijven daar heel nuchter onder. Onder het motto ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ zetten ze jaar in, jaar uit een evenement neer waar menig organisator alleen maar van kan dromen. Het is altijd weer ‘thuiskomen’ in Mooi Holten.
 
Europese allure in Weert en Holten
 
 
 
Nu we het toch over die kalender hebben. De ETU en de Afrikaanse Triathlon Unie waren de eersten, die hun programma voor volgend jaar ontvouwden. Het jaar vóór Weert is Glasgow gastheer van het EK Olympische afstand, sprint voor agegroupers en mixed relay. Dat alles van 9 tot en met 11 augustus. Het EK lange afstand verhuist van Almere naar Regensburg, eveneens een Challenge-race op 12 augustus. Dus daags na Glasgow. Tartu, een stad in Estland organiseert van 19 tot en met 22 juli het EK sprint, paratriathlon en voor agegroupers juist weer de Olympische afstand. Ook de junioren gaan naar Estland. Het Griekse Loutraki krijgt het EK jeugd vanaf 30 augustus. Eilat is terug op de kalender. In Israël wordt vanaf 19 oktober gestreden om de Europese beloftetitels. 6 mei maken de duatleten zich op voor het EK Powerman in het Deense Vejle. De korte afstand run-bike-run vindt samen met halve triathlon, crosstriathlon, crossduathlon en aquathlon plaats tijdens het multisport festival op Ibiza ergens eind oktober.
 
Op de lijst van ETU Cup races staan dertien wedstrijden. Spanje heeft vier ETU-Cup triathlons, Nederland is goede tweede met twee races: op 10 juni de ‘Grand Final Rehearsal’ in Weert en op 30 juni de ETU Premium Cup in Holten. Daar wordt tevens een ETU Junior Cup gehouden. Gaat Weert over de Olympische afstand, Holten doet de sprints. In die periode zullen de Europese toptriatleten zo min mogelijk reistijd kwijt zijn als ze het rijtje Weert (10 juni) – Kitzbuhl (16 juni) of Antwerpen World Cup (17 juni) – Wuustwezel (23 juni) en Holten (30 juni) aanhouden. Opvallend verder de terugkeer van Alanya met een ETU Cup race op 22 september, de Roemeense hoofdstad Boekarest voor het eerst en wederom Wuustwezel maar dan wel acht weken eerder. De finale is wederom in het Spaanse Huelva.
 
Oldebroek,  70.3 IM en  Aruba
 
 
 
Genoeg over volgend jaar. Eerst naar dit weekeind. Zaterdag is de vierde crossduathlon in Oldebroek. ATB-vereniging Oldebroek tekent samen met loopgroep Elburg voor de organisatie van de Veldkamp Witgoed Run-bike-run. De wedstrijden zijn op en rond de ATB-baan in ’t Loo-Oldebroek: een mooi uitdagen parcours.  De winnaars van voorgaande edities Joost Christiaans (2x), Maarten Vierhout, Ingrid Tempert, Ilona Meter en Annemiek Veenkamp zijn er niet bij. Wel de winnaar van Harderwijk vorig weekend. Beau Duvigneau is daarmee favoriet, maar ook Jeroen Lute, Corné Kool, Michel Besseling en Victor Goené bieden ongetwijfeld goede tegenstand. Jolinda Lute, Roelien de Wolf en Annemarie Rustenburg zijn kansrijk bij de vrouwen.
Er zijn een week na Hawaii al weer vier 70.3 IM-races: North Carolina, Tempe, Miami en New Orleans allen in USA. Daar is ook een andere klassieker The Great Floridian over de klassieke afstand. In geen enkel circuit opgenomen, maar wel een populaire race. Vraagje: welke Nederlander won deze wedstrijd ooit?
 
 
We hebben dit jaar iets minder vaak over Challenge Aruba geschreven. Het evenement was dan ook geen ‘Wedstrijd in de Kijker’ meer en de Nederlandse inbreng is iets kleiner dan vorig jaar. Desalniettemin staat de tweede editie zondag op het programma met Andy Potts als grootste blikvanger. Vorig jaar zat er nog twee weken tussen Hawaii en Aruba, nu slechts acht dagen. Potts, de nummer acht op het WK, neemt het op het ‘Nederlandse’ eiland op tegen onder meer Davide Giardini, de nummer twee van vorig jaar, de Brit Brad Williams en Potts landgenoot AJ Baucco, paar jaar terug nog in Almere. Daarover gesproken: het Challenge Almere-team met Richard, Jefry en Jort is opnieuw in charge voor een goed wedstrijdverloop. Even director Bas de Groot kreeg helaas minder Europese deelnemers te verwelkomen dit jaar. Van Nederlandse zijde zijn in elk geval Richard de Haan, Erik Slijver en Alida Hagen actief. Ze zullen het zwaar hebben, want het is warmer (bijna 40 graden) dan ooit en het waait enorm. Alida heeft inderhaast via Mirjam Weerd nog lage wielen over laten komen. De VZC-atlete was anders bang omver geblazen te worden bij het fietsen. Zondagavond weten we meer. Iedereen op One Happy Island: veel succes.
 
Euro Cyling XP
 
 
Wie geen wedstrijden wil doen, maar wel verdiepen in de nieuwste snufjes kan dit weekend in de MECC Maastricht zijn hart ophalen. Daar is Euro Cycling XP. Mede georganiseerd door Tacx. Veel wielrenners lopen er rond, maar ook voor het eerst triatleten. Onze collega’s van trikipedia.be bemensen er een stand en uiteraard kun je daar ook voor vragen/opmerkingen over trikipedia.nl terecht.
 
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.