De Weesper meisjes op dreef op Ibiza; Joop en Trijnie in The Great Floridian – WTJ 621


MAANDAG – Op feesteiland Ibiza wordt volgend jaar de Europese variant van het Multisport Festival gehouden. Het EK halve afstand bijvoorbeeld is daar. Drie vrouwen uit Weesp – ook wel aangeduid als de TTW Ladies – grepen zondag de pre-race aan voor hun debuut op midden en langere afstand. Het pakte voortreffelijk uit. Deborah Schouten eindigde tot haar eigen verrassing en verbazing als tweede. ,,Mijn laatste seizoenswedstrijd en wat voor eentje. Mijn eerste halve met als doel een prachtseizoen mooi afsluiten en genieten. Dat is gelukt. Binnen de vijf uur (4.54 uur) en dan nog tweede ook! Heel onwerkelijk en niet te bevatten. Ook trots op de andere meiden.’’ 

 

Dat was op de halve trainingsmaatje en hartsvriendin Paula van der Pouw-Kuiper. De Weesper Women peppen elkaar op tot steeds mooiere prestaties. Paula debuteerde eveneens. Met de rem erop begonnen, maar bij het zwemmen al vierde uit de Middellandse Zee. Tijdens het fietsen kwam Deborah voorbij, op reglementaire afstand bleven de twee bij elkaar om als tweede en derde te gaan lopen. Dat ging meteen de hoogte in en op de steile stukken afdalen werd Paula gedwongen te wandelen om geen kramp in de benen op te lopen. Uiteindelijk finishte ze als vijfde in 5.17  uur. De winst bij de mannen ging naar Guillem Tomeu Vadell Riera.

De derde TTW-lady Tanja OIdenhof-Veldman waagde zich in Playa Figueretas zelfs aan de lange afstand (4/120/30). Zwemmen ging heerlijk, fietsen op een zwaar parcours met een scherpe tijdslimiet was een uitdaging. Een paar minuten na het verstrijken ervan bereikte Tanja de wisselzone. Het deed pijn om niet te mogen lopen en nog prima benen te hebben om dat wel te doen. Maar Tanja is vastbesloten volgend jaar terug te keren naar Ibiza. Dan zijn er – met het oog op het EK – ongetwijfeld nog veel meer Nederlanders. De lange afstand winst ging naar de Spanjaarden Pablo Dapena  Gonzalez en Anna Noguera Raja.
  

 

Naar Amerika waar dus nog veel wedstrijden op de kalender stonden. We focussen op die ene waarvan we vrijdag vroegen welke Nederlander er ooit gewonnen had. Dat was inderdaad Dirk Wijnalda, die aan het begin van zijn carrière (2006) naar The Great Floridian trok en deze hele triathlon op zijn naam schreef. Dirk was klaar met de pittige race in 9.43 uur. In de jaren daarna stonden geen Nederlanders meer aan de start. Tot  dit jaar. Joop Schwalbach – altijd nieuwsgierig naar nieuwe uitdagingen – was samen met Trijnie Roozendaal-Rep afgereisd naar The States. Het Zaanstreker duo ervaarde de race als ‘meer dan pittig’. Loodzwaar is een betere benaming. De beloning kwam met de zeges in beider agegroupen. Joop werd vijftiende van de zeventig deelnemers en daarmee winnaar M55 met een  uur voorsprong op de nummer twee. Zijn eindtijd was 14.11.36 uur. Winnaar Brice Williams redde het als enige binnen de tien uur: 9.57. De laatste man kwam na 17.22 uur over de meet. April Warner was beste vrouw in een tijd van 12.22 uur. Trijnie laat na ruim vijftig heles de klassieke afstand voor wat het is. Door fysieke tegenslag ging haar seizoen toch al grotendeels verloren, maar voor een 2/3e afstand (ook niet mals) was de vrouw die al een halve eeuw sport bedrijft nog best te porren. Als elfde en laatste kwam Trijnie over de finishlijn. Ze deed er 11.15.47 uur over, maar finishen deed ze! Helen McKenzie won die afstand. De Floridaanse was binnen acht uur klaar. Het was voor de Oostzaner bikkels afzien in optima forma, maar gehaald hebben ze het. En deze race met een historie, die teruggaat tot 1991, heeft er weer twee Nederlandse fans bij gekregen.

En wij blijven fan van al die tri- en duatleten, die week in, week uit weer topprestaties leveren. Morgen nog wat andere wedstrijden.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.