Heet, warm, drukkend, exotisch: Challenges Thailand en Aruba; Beau wint Oldebroek – WTJ 620

ZONDAG – Zweten voor diegenen die ook ver in oktober nog triathlons willen doen. Klamme hitte in Thailand, bloedheet met veel wind op Aruba. Het waren in elk geval twee Challenge-races in exotische oorden. Altijd lekker om daar te vertoeven als het in eigen land na een goede eerste herfstvakantieweek weer omslaat in regen en kou.
 
Toetje voor Evert
 
 
Evert Scheltinga mocht zaterdag een vierde plaats aan zijn best imposante seizoen toevoegen. Hij was als toetje naar Thailand afgereisd voor deelname aan de tweede Challenge in het schitterende Kanchanaburi. Hoewel er niets op het spel stond, wilde de Team4Talent-initiator zich uiteraard wel mengen in de strijd om het podium. Daar is in Aziatische wedstrijden maar heel moeilijk de Zweed Fredrik Croneborg vanaf te houden. Fredrik woont in Zuid-Oost Azië en is nauwelijks in Europa of elders actief. Maar in eigen gebied is de Scandinaviër schier onklopbaar. Ook Luke Bell verkeek zich op de kracht van de Zweed. Bell, die toch ook al wat jaartjes meedraait, finishte op drie minuten van de winnaar. Derde werd de Fransman Antony Costes, twee weken na zijn fraaie zege op de Ironman Barcelona. Naast Evert waren er nog vier Nederlanders in Kanchanaburi. Van hen ziet Alex Bergsma zich in de uitslagen terug op een achttiende plaats, op 1.20 uur van de winnaar.
 
 
De vrouwenwinst ging naar de Nieuw-Zeelandse Amelia Rose Watkinson. Zijn bleef de Zwitserse Imogen Simmmonds en de Britse Parys Edwards ruim voor. Evert bekende na afloop diep te zijn gegaan in de loodzware wedstrijd (misschien wel zijn zwaarste ooit). De beloning van een lange periode rust smaakte zoet.
 
Afzien in orkaanseizoen op Aruba
 
 
Andere kant van de globe, was zondag de tweede editie van de Challenge Aruba. In Noord, het hotelstadje even ten noorden van Oranjestad kwamen zo’n 250 triatleten bijeen voor de halve afstand. Andy Potts was weliswaar favoriet, maar had de Ironman Hawaii nog in de benen. De nummer acht op dat WK moest op de Antillen zijn meerdere erkennen in de Canadees Cody Beals, ook geen kleine jongen. Beals eindigde als enige binnen de vier uur. Aruba is een zware beproeving, zelfs als extra vroeg begonnen wordt. De hitte en alom aanwezige wind gedurende het orkaanseizoen zijn in het voordeel van de Midden- en Zuid-Amerikaanse deelnemers. En van windsurfers, want Davide Giardini werd na zijn tweede plaats achter Per Bittner vorig jaar, nu derde. Beste Arubaan was wederom Romar Arendsz, die zelfs zesde in totaal eindigde. Mede-organisator Mario Nooijen, oorspronkelijk een Brabander, finishte als zestiende. Hierna volgden nog vijf Arubanen alvorens Richard de Haan zich als eerste Nederlander binnenliep al stond Richard dan wel als Belg te boek. Daar woont hij immers in triathlonmekka Wuustwezel. Hoe dan ook Ruuds broer had vreselijk afgezien, werd 39e totaal en derde M55 maar onderweg dacht ie vaak aan opgeven. Zijn blessure hield hem te lang uit training. Maar ook voor hem geldt nu: tijd om vakantie te gaan vieren. Te relaxen.
 
 
Dat ging niet op voor landgenote Alida Hagen, die vreselijk op zag tegen de wind en het fietsen. Maar voor de Edese was juist het zwemmen de bottleneck. De hoge golven in de Caraibische Zee maakten haar misselijk. De laatste vijfhonderd meter gingen derhalve in de schoolslag. Toch kwam het met de andere onderdelen nog dik in orde, resulterend in een vierde plaats totaal en de winst bij F30. De winst ging naar de Venezolaanse Fiama Rodriguez. Zij was 34 minuten sneller dan Alida. Een tweede pro – Jessica Santos uit Brazilië werd tweede en de eerste agegrouper Monica Brinkenberg van Aruba bleef Alida (‘nee dit keer geen handstand-foto’) een dikke minuut voor en daarmee derde. Omdat haar vliegtuig dezelfde avond nog naar Schiphol vloog, kon de VZC-atlete de prijsuitreiking niet afwachten. Wel kreeg ze alvast de bokaal van winnares F30 mee.
 
Tweede zege voor Beau; Annemarie wint
 
 
In ons eigen, inmiddels weer koude kikkerlandje, was zaterdag de crossduathlon ’t Loo/Oldebroek. Buiig en fris waren de omstandigheden.
 
  
Wielrenner Beau Duvigneau liet hier zien dat zijn overwinning een week geleden in Harderwijk geen toevalstreffer was. De Zutphenaar heerste opnieuw en bleef sterk junior Victor Goené (ook al VZC) een dikke minuut voor. Corné Kool maakte het succes voor de blauw-gele formatie uit Veenendaal compleet met een derde plaats. Jorik, Rob, Mireille, Alida, Victor en  Corné: ze maakten er deze maand een successtory voor de Veenendaalse Zwem Club van. Een spannend duel bij de vrouwen met daarbij Annemarie Rustenburg, die aan het langste eind trok. Jolinde Lute was weer terug in competitie en volgde op een half minuutjes als tweede. AV Triathlon-atlete Roelien de Wolf bleef ook niet lang weg, ze greep het brons in De Gemzen-run bike run.
 
Maandagavond meer wedstrijden uit het weekeinde en ook een impressie van de Euro Cycling XP in de MECC Maastricht, weer zo’n geslaagd evenement van Extra Leisure BV. 
 
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.