Interviews; marathonbrons voor Mark Muller; Effecten Maastricht – WTJ 623

 
WOENSDAG – Terwijl Lieuwe Westra vertrokken is naar Down Under om daar ongetwijfeld ook in de triathlons op te duiken, las ik een interview met Fabian Cancellara, die allesbehalve in het spreekwoordelijke zwarte gat gevallen is. Als het onderwerp op triathlon komt, zegt Spartacus: ,,Het is een zware sport omwille van de drie verschillende disciplines. Mijn respect voor de sport is groot. Triathlon heeft me ook sterker gemaakt, vooral mentaal. Zwemmen is met voorsprong mijn zwakste discipline. Van fietsen en lopen geniet ik. Ik doe het niet om te winnen, die periode ligt achter mij. Maar het vraagt wel trainingen en opofferingen, zoals in mijn tijd als prof. Ik doe het ook om gezond te blijven.’’
 
Onder acht uur
 
 
In de najaars- en winterperiode nemen veel sporters de tijd voor interviews. Frederik van Lierde is er ook voor gaan zitten. De wereldkampioen 2013 gaf tien dagen terug op. Tegen Sporza zei hij nog grote plannen te hebben en volgend jaar een race uit te zoeken om onder de acht uur te duiken. Zijn record staat nu op 8.00.25. Nice wil hij voor de vijfde keer winnen. Op Hawaii denkt hij nog te kunnen schitteren en de 38-jarige Belg wil nog drie jaar op het hoogste niveau meedraaien.
 
Zware kluif voor Jan Struycken
 
 
Een andere Belg, Rutger Beke (vijftien jaar geleden tweede op Hawaii), liep onlangs de Brugge marathon. Hij werd derde in 2.36.50 na eerder dit jaar in Rotterdam de man met de hamer te zijn tegengekomen. Rutger is weer ambitieus, zij het enkel op het lopen. Op zijn bucketlist staat La Diagonale des Fous, een trailrun op Reúnion over 167 kilometer. Laat die nou net achter de rug zijn met dit keer ex-triatleet Jan Struycken aan de start. Deze beruchte ‘Oversteek der gekken’ is misschien wel de zwaarste beproeving op deze aardkloot. Hoe dan ook, Jan komt als 572e van de 2650 deelnemers binnen en dat na 44.39.39 uur! Hawaii, Embrun, vele Almerers. De Brabander deed alles al eens, maar dit was toch net even wat anders.
 
Groots broeder-debuut
 
 
Terug naar 42 kilometer rennen, want door het WK Ironman raakten de prestaties van de Mark 2.33.30 en Marco 2.34.54 uur. Op social media brengt de tweeling de understatement van het jaar met ‘best een prima marathondebuut’. Het is gigantisch, wat de Holtense mannen van Step One gepresteerd hebben en veelbelovend voor een toekomstig Ironman-debuut. Hadden we het kort na de Amsterdam Marathon – want daar gebeurde het allemaal – nog over de NK-plaatsen vier en vijf.
 
 
Inmiddels is duidelijk dat Mark de nummer drie van Nederland is geworden, omdat de bronzen medaillewinnaar Luuk Metselaar geen Nederlandse wedstrijdlicentie heeft. NK brons dus voor debutant Mark Muller. Je zou voor minder. Helaas zijn er dus geen foto’s van het podium met Abi Nageeye, Edwin de Vries en…Mark Muller. Maar Holten zou Holten niet zijn als hun topatleet niet op de juiste manier gehuldigd wordt. Dat gebeurt aanstaande zondag tijdens de 30e Diep Hel Holterbergloop.
 
 
De organisatoren, die sinds dinsdag mogen verkondigen dat ze voor 2018 een  NK in huis haalden, zijn stuk voor stuk enthousiast. Emiel Frambach verkondigt dat het parcours van Ironman/NK triathlon over vrijwel hetzelfde parcours loopt als afgelopen jaar. ,,We zullen de beste voorwaarden scheppen voor een spannende strijd. Een podium voor de beste atleten uit Nederland en de rest van de wereld.’’ Ironman Europe-directeur Björn Steinmetz zegt graag te willen bijdragen aan de sterke ontwikkeling van de triathlonsport in de regio Limburg. Alleen al bij TC Maastricht groeide het aantal leden de afgelopen drie jaar explosief tot dik 300. Het kader schijnt het nauwelijks nog bij te kunnen benen. Sportwethouder André Willems zegt dat het samengaan van Ironman en NK het evenement nog mooier maken. ,,Als je weet dat door overnachtingen en andere bestedingen de spin-off op vier miljoen uitkomt, dan verdienen we onze investering dubbel en dik terug.’’ NTB-directeur Rembert Groenman heeft een goed gevoel met het NK lange afstand terug te zijn in de provincie, die ‘onze sport zo’n warm hart toedraagt.’
 
Lijstjesseizoen gaat beginnen
 
 
Daarbij komt dat steeds meer triatleten zich via Maastricht weten te kwalificeren voor Hawaii. Iemand vroeg me laatst: waar halen de meeste Nederlanders hun slots. Dat hebben we van de afgelopen drie jaar even uitgezocht. Het lijstjesseizoen gaat weer beginnen.
Van de 73 keer dat 68 verschillende Nederlanders de afgelopen drie edities naar Kona mochten om mee te doen aan het WK Ironman ging die weg:
21x via Maastricht
7x via Barcelona
3x via Bolton
3x via Frankfurt
3x via Klagenfurt
3x via Lanzarote
3x via Mallorca
3x via Nice
2x via Hamburg
2x via Lake Placid
2x via Langkawi
2x via 70.3 Luxemburg
2x via Port Elizabeth
2x via Weymouth
2x via The Woodlands, Texas
2x via Pro-ranking (Bas Diederen, Yvonne van Vlerken)
2x via Loting
1x via zeven andere Ironmans of loting/finish Maastricht of Ironman Foundation
 
Morgen hebben we nog een mooi lijstje uit Hawaii: de medaillespiegel van 2018.
Let op Nederland.
 
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.