WK XTerra Maui ; World Cup Korea met Donald Hillebregt en meer – WTJ 625


VRIJDAG – Nog één wereldkampioenschap te gaan dit jaar en wel het WK XTerra op Maui. Steevast twee weken na de Ironman op Big Island, zodat triatleten het kunnen combineren. Er is ook een combi-klassement al geloof ik niet dat veel pro’s nog de ‘dubbel’ doen. Toch is het op ruig Maui altijd een mooi startveld van een circuit, waar de ITU maar weinig mee van doen heeft. De Mexicaan Mauricio Mendez verdedigt zijn titel. Zijn  achtervolgers van vorig jaar Ruben Ruzafa (drievoudig wereldkampioen) en Ben Allen zijn er ook, maar dat geldt ook voor nog 37 andere professionals waaronder Francisco Serrano, Brice Daubord en oud-kampioen Josiah Middaugh.

 
Alleskunner Flora

Bij de vrouwen is drievoudig XTerra-kampioene, tweevoudig wereldkampioene op de weg én Rotterdam Grand Final-winnares Flora Duffy de grootste blikvanger op Maui. Wonderlijk hoe de Bermudaanse beide disciplines tot in de puntjes beheerst. Tweevoudige wereldkampioene Lesley Patterson krijgt er opnieuw een flinke dobber aan net als Suzie Snyder, Brigitta Póor, Carina Wasle en Barbara Riveros, want ook de Chileense is goed in het veld en op de weg. Een paar jaar terug deed ook Javier Gomez een keer mee en won prompt. Ook Richard Murray en Bart Aernouts waren al eens van de partij. De XTerra-races spreken dus echt wel aan. In ons land iets minder, sinds Kijkduin geen deel meer uitmaakt van het commerciële circuit. Eén Nederlander zou mee doen: Stef Oud, kind aan huis in de XTerra-finale. Maar de 52-jarige Brabander wordt geacht voor zijn baas in Los Angeles te blijven. Anders had ie toch mooi voor de zesde keer aan de start. Overigens ook slechts twee Belgen: Yannick Antoine en Jan Decock. Het Maastricht-effect op Hawaii is er dus niet voor XTerra Namen. Maar misschien mag je die wedstrijden niet met elkaar vergelijken.

 
De IJzeren mannen van Weert


In eigen land is zaterdag de offroad triathlon van Weert. Johan Christen en Petra Sloots lijken op het eerste gezicht de voornaamste kanshebbers, maar wellicht komen er in het Limburgse land nog namen bij. De wedstrijd werd vorig jaar gewonnen door Hendrik Venema en Laura Gorter. De offroad wedstrijd is te doen op het recreatieterrein De IJzeren Man (!). De koppelcross-duathlon begint om 10.00 uur. Via aspiranten en korte afstand komen vanaf 13.15 uur de midden afstands duatleten aan bod. De overactieve TV Weert (ook betrokken straks bij ETU-Cup en EK 2019) tekent voor de organisatie van het evenement waarvan de eerste editie in 1996 werd gewonnen door Rob Barel.

 
Gangnam Style voor Donald

Verder is de ITU nog niet door haar World Cups-cyclus heen. Rotterdam mag dan al even achter de rug zijn, wereldbekerwedstrijden zijn er zelfs nog vier. Dit weekeinde zelfs op zaterdag en zondag. Moeilijk te combineren, want om vanuit Tongyeong Korea door te reizen naar Salinas Ecuador, dan heb je wel de raketvliegtuig X15 nodig. De Koreaanse wedstrijd maakt al ruim twintig jaar deel uit van het WC-circuit. Voor Nederland komt Donald Hillebregt uit, de Belgen werpen met Marten van Riel, Jelle Geens, Jonathan Wayaffe en Peter Denteneer een heel sterk kwartet in de strijd. En anders bij de vrouwen met Claire Michel en Valerie Barthélemy. Salinas op zondag is meer op de Zuid-Amerikaanse triatleten gericht. Renze Postma namens Aruba. Als het om punten binnen sprokkelen gaat, lagen daar wellicht meer kansen.

 
Vonsy versus Lucy op mooi Sardinië

 
De Belgen zijn ook kansrijk in de Challenge op Sardinië zondag. De halve triathlon bevat naast de Italiaanse toppers Molinari en Degasperi namelijk ook Pieter Heemeryck, Timothy van Houtem , Bart Aernouts en Sofie Goos. Nederland speelt weer de kaart Yvonne van Vlerken. Ze weet van geen ophouden en nu ze samen met Per Bittner weer zo’n prachthotel op het Italiaanse eiland heeft, wil ze nogmaals vlammen. Mooi duel met nummer twee van Hawaii Lucy Charles in het vooruitzicht. Favoriete is ook Tine Deckers ook het Canadese ‘Challenge-paar’ Trevor en Heather Wurtele. Opvallende naam verder: Miriam van Reijen. Sowieso Hollandse girl-power, want tegenover vier triatletes uit ons land staat geen enkele mannelijke deelnemer. Richard Belderok is er als Challenge Europe-man.

 

Martijn wacht druk najaar

 
Ook Martijn Dekker gaat nog een staartje toevoegen aan zijn nog niet zo’n super-seizoen. Logisch dat Martijn nog wat wil laten zien de komende weken en dat doet ie op maar liefst drie wedstrijden. Martijn komt zondag in actie op de 70.3 Ocean Lava race op Rhodos en vliegt daarna door naar Australië voor de Ironman Western Australia in Busselton. Daar treft hij Yvonne van Vlerken, die vanuit Sardinië het vliegtuig pakt. Drie weken later doet Martijn de Ironman Cozumel. Een pittig programma, nuttig voor Hawaii-punten. Zondag doet Ronald Haantjens als enige Nederlander mee aan de 70.3 Ironman van Austin.

Een “Edootje doen” met bier

 
En dan – misschien wel het belangrijkste evenement van dit weekend (buiten de Veerke-dag) – is de eerste Beermile Maastricht. Zaterdag staat ie op het programma. Het concept is simpel: 1 bier-1 ronde-1 bier-1 ronde-1 bier-1 ronde-1 bier-1 ronde. Het is een teameditie met jachtstart: de vrouwen 1.40 minuut voorsprong op de mannen. De eerste heats gaan om 16.30 uur van start en na afloop ‘Maastricht onveilig maken’. Een typische Edo van der Meer-activiteit. Aanmelden kan nog tot zaterdagmiddag 12.00 uur via mail edo@edosports.nl Overnachten is raadzaam. Overigens is de Beermile een wereldwijd begrip met ruim 7000 races al gehouden en serieuze wereldrecords. In de top 1000 nog geen Nederlanders trouwens. Alles te vinden op www.beermile.com. Smullen voor uitslagenfreaks (ik ken er eentje).

 
Dolfijntjes op Ibiza

 
Trouwe lezer Marijke Zeekant gaf ons aanvullingen van clubgenoten (De Dolfijn) op de voorbije weken. Daan Remijnse, vorig jaar nog lelijk ten val kwam bij de Bosbaan-triathlon debuteerde sterk op de Amsterdam marathon in 3.12. Ook Lennart Elenbaas (2.58) en Iris Dijkstra (3.21) deden ‘t goed. Marijke was ook met een groepje op de Balearen voor de triathlon van Formentera. Op de OIympische afstand – gewonnen door de nu op Maui aanwezige Roger Serrano – werd Hans van Beijnen op een 74e plaats beste Nederlander. Marleen van den Broek eindigde tweed achter de Spaans Paula Maria Oliver tweede op de sprint-afstand en eerste F40. Sophie Waardenburg en Ismerelda Brouwer deden ook hun uiterste best de toen woeste Middellandse Zee te bedwingen.

 
Fijn weekend!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.