Een mooi weekeinde eindigt gitzwart met de dood van triatleet Jan Willem Koeleman – WTJ 626

ZONDAG – In de middaguren deze WTJ alvast in de steigers gezet, want later op de zondag was het de jaarlijkse Veerke-dag. Voor de niet-ingewijden: dat is een middagje vermaak voor bestuur en aanhang van de triathlonorganisatie Oud Gastel, aangevuld met een lekker etentje in een goed restaurant in – in dit geval – Roosendaal. Vrolijke mensen, goede verhalen, volop plannen voor komend seizoen. Echt zo’n teambuilding dagje.


En dan… een bericht via social media, maar snel genoeg ook via het ANP, radio en televisie. De Nederlandse advocaat Jan Willem Koeleman is verdronken tijdens de Challenge triathlon van Forte Village. Ontzetting, ongeloof en verdriet verdringen all vrolijkheid op deze tot dan toe zo heerlijke zondag. 54 jaar is de man uit Utrecht. Genoeg sportieve ervaring, maar het zegt niks als je onwel wordt in het water. Volgens de berichten was hij zo’n honderd meter van de kust vandaan toen het gebeurde. Reddingsbrigades en hulpdiensten hebben gedaan wat ze konden: tevergeefs. Het is de nachtmerrie van elke organisatie, maar onze gedachten gaan in eerste instantie uit naar de nabestaanden van Jan Willem Koeleman. Mogen zij de kracht vinden dit onvoorstelbare verlies te kunnen verwerken. We verliezen een bijzondere man, sportman en jurist die faam opdeed als advocaat van nabestaanden tijdens de vliegramp van Faro, Portugal in 1992.
Alles wat we vanavond nog hadden willen aanvullen, het hoeft even niet meer. De vierde plaarts van Yvonne van Vlerken in deze race, de winst van Martijn Dekker in de Ocean Lava Rhodes, de zege van Rachel Klamer op de 10 kilometer Diepe Helloop Holten. Het is even niet zo relevant. Hieronder nog wel hetgeen we klaar hadden staan. Voor wat het waard is, zeg maar.

 
De herfst is hier ingetreden, de wintertijd ook. Maar buiten spelen en sporten blijven we doen. Zaterdag bijvoorbeeld, de crossduathlon van Weert, door de organiserende TV Weert nog altijd offroad-duathlon genoemd. Op zich ook een goede benaming. We noemden vrijdag als voornaamste favorieten Johan Christen en Petra Sloots, maar toen waren enkele na-inschrijvingen nog niet bekend. Zo werd Johan – triatleet bij TV Arnhem – wel beste Nederlander op een vierde plaats, maar kroop een drietal Belgen nog voor. De winst ging naar Nick Renders, voor zijn landgenoten Davy Vos en Stijn Mariën. En Judith Visser uit Valkenswaard schreef ook pas ter plaatse in. Ze won Weert al twee keer eerder en nu was daar de derde winst. Ze combineert het wielrennen nog altijd met duathlons al was het weer even geleden dat ze een overwinning boekte. Petra Sloots werd netjes tweede voor Floor van den Brand. De koppelcross ging naar Pieter Adriaens samen met Maurice Engbersen. Ilse en Koen van de Wiel waren het beste mixed duo. De korte afstand ging naar Martijn Smits en Lotte Beckers. De aspirantenwinst was voor Matthias Christen en de Vlaamse Sterre Hendrickx en van de vijf adspiranten was Ward Huijnen de beste knaap.

 
Belgische successen ook in Korea, waar de volgende World Cup-race op het menu stond. Twee keer behaalden onze zuiderburen brons. Marten van Riel en Claire Michel stonden allebei al eerst op World Cup-podia en deden het met een derde plaats opnieuw. De zege in ITU-klassieker Tongyeong ging naar de Fransman Aurelien Raphael, die het best bestand leek tegen de toch wel frisse omstandigheden. Het was de eerse wereldbekerzege voor de donkere Fransman, die tien jaar terug al wereld- en Europees juniorenkampioen werd. De Azerbedjaan Rostislav Pevtsov, dit seizoen echt doorgebroken werd dankzij een sterk looponderdeel tweede en Marten dus derde. Donald Hillebregt kwam als achtste uit het water op acht seconden van Kiwi Tayler Reid, sloot prima aan bij het fietsen en verloor beduidend minder terrein dan in eerdere internationale wedstrijden. Het resulteerde voor de Hillegommer in een 25e plaats, zijn beste World Cup-klassering ooit. Bij de vrouwen ging de winst voor het tweede opeenvolgende jaar naar de Amerikaanse Summer Cook, die daarmee aan haar vierde wereldbekerwinst toe was. De nummer negen van Rotterdam Grand Final klopte de Japanse favoriete Ai Ueda en 35 seconden later volgde Claire Michel op een uitstekende derde plaats. Nederlandse triatletes deden niet mee.

 
De Trick or Tri wedstrijd, een halve triathlon, in het Amerikaanse Iwindale is gewonnen door de Amerikanen Ben Collins en Kelly O’Neil. De andere wedstrijden hadden we normaliter hieronder aangevuld, maar we maken even pas op de plaats. En denken aan het intrieste voorval op Sardinië….

 
Be careful out there!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.