Martijn bouwt aan zelfvertrouwen op Rhodos; Rachel weer in Holten; Lenny in Austin – WTJ 628

 
DINSDAG – Misschien geen tegenstand van betekenis, maar toch is het best lekker om af en toe eens te winnen. Martijn Dekker is zijn pittige najaarsprogramma in elk geval goed begonnen. De Limburgse ITZU-triatleet uit de stal van Luc van Lierde won zondag de Ocean Lava-race op het Griekse eiland Rhodos. Deze halve maakt dus deel uit van het circuit waar Kenneth Gasque op Lanzarote mee begon en Stein ook ooit deel van uitmaakte.
 
Stein wat dus in eenvoudiger vorm terugkeert. Zonder meteen hoogdravende pretenties gaan oud-atleten als Luc Huntjens, Bob Martens en Ralf op ’t Broek in hun thuishaven weer voorzichtig een triathlon opzetten. Voorzitter is Roger Kuijpers – vader van triatleet Jesse – en ook oud MVV-voetballer Dave Bogaert zit in de organisatie. Medio juni wordt gefluisterd, zal de wedstrijd plaats hebben. Officieel wordt de datum binnenkort bekend gemaakt. Het zal veel liefhebbers deugd doen de heuvels rond het Julianakanaal en het oude mijnstadje weer eens in wedstrijdverband te kunnen beklimmen. We wensen de nieuwe organisatie alvast veel succes.
 
Lekkere zege Dekker op Lekkos
 
 
Terug naar Rhodos, waar Martijn sterker was dan de Kolos van het eiland zelf. Zijn voorsprong van 29 minuten op de Griek Dimitrios Lekkos was riant, maar het geeft ook gewoon een boost. Op alle onderdelen was Martijn sterk, de Duitser Sebastian Longree die uiteindelijk derde werd, liep ongeveer even hard. De zege kwam na een groot aantal weken intensieve training op Lanzarote. Dat moet zich nu gaan vertalen in mooie prestaties in Busselton en later Cozumel. De vrouwenwedstrijd op Rhodos was een Griekse aangelegenheid met Mania Bikof als winnares.
 
Rachel vergeet de wintertijd
 
 
Nu de tri- en duathlons in eigen land afnemen, kijken we weer meer naar de drie sporten afzonderlijk. Hardloopwedstrijden zijn er immers te kust en te keur. De Diepe Hel Holterbergloop bijvoorbeeld, het atletiekbroertje van de Holtense triathlon. Vierduizend deelnemers en winst voor Rachel Klamer op de 10 kilometer in 34 minuten precies. ‘Had ik nu maar even op de klok gekeken’, zei ze na afloop. Pa Marcel finishte even later in 36.50 minuten als derde M50.
 
 
Jessica Oosterloo won de Zeemijlenloop van Delfzijl, terwijl Alexander Picard op zijn verjaardag nota bene de halve marathon van Etten-Leur won. Hij deed dat in 1.12.24 uur. Arno van Triest was op de hele de beste triatleet op een zevende plaats in 2.52.14 uur. Wannie Friderichs eindigde vijftiende in 2.57.52. Izar van Gool verlengde zijn ‘Nederlandse titel’ op het NK Bear Foot (niet blootvoets) op het Drielandenpunt. Hij won de Bear Trail over de korte afstand (15 kilometer). Maar de mooiste race werd gewonnen door de Fries Marco Kingma. Hij was in Workum de snelste in de Strontrace. We pretenderen met deze afzonderlijke disciplines overigens niet compleet te zijn. Marathons pikken we eruit en opmerkelijke zeges. Bij het veldrijden houden we Shirin van Anrooy in de gaten. Zondag werd ze tweede in de GP van Brabant, een hoogstaande veldrit (volgend jaar EK). Eerder die week won Shirin overigens wel de Nacht van Woerden veldrit en aan het begin van het seizoen was ze ook al de sterkste in Zonhoven. Zus Lindy werd derde in de Ardennen, in de cross van Balan.
 
Lionel is van alle temperaturen
 
 
Qua duursport deed Lionel Wille misschien wel de meest extreme week. Na de Challenge Aruba vloog hij zijn KLM-Boeing huiswaarts om vervolgens afgelopen weekeind mee te doen aan de Polar Circle Maratan en Polar Bear Challenge Groenland. Een loop over 63 kilometer met hoogteverschillen tussen de 1200 en 1500 meter. Nog een geluk dat het op Groenland momenteel ‘extreem warm’ is. Geen -15, zoals gebruikelijk rond deze tijd, maar net boven nul. De Vahalis-triatleet deed het goed. Hij werd achttiende net binnen de zeven uur.
 
Lenny en Paula in Austin
 
We sluiten af met triathlon, want de 70.3 Ironman Austin was zondag ook nog. Namens Nederland deed de in Amerika lesgevende ‘teacher’ Lenny Ramsey het goed. Ze werd negende in 4.43 uur. Dat was twintig minuten langzamer dan de Amerikaanse winnares Sarah True. En dan te bedenken dat Lenny 78 plaatsen korter eindigde dan vorig jaar, er toen elf minuten langzamer deed terwijl het destijds een bike-run werd vanwege de weersomstandigheden. Flinke progessie dus. Een opvallende debutante op de halve afstand werd trouwens tweede: Paula Findlay won in de beginjaren van de World Triathlon Series liefst vijf van die topwedstrijden. Daarna raakte de Canadese geblesseerd en haalde nooit meer haar niveau van 2010/2011. Huilend kwam ze als 52e op de Spelen van Londen over de finish. Ze bleef wedstrijden doen en in Austin verliep de halve afstand best lekker: tweede op anderhalf minuutje van True. Titelverdedigster Jeanni Seymour werd derde. Bij de mannen was Franz Loeschke in de States gebleven. Na tweede plaatsen in Rügen en vorige week Miami was het nu raak voor de Duiser. Hij klopte de Zweede Jesper Svensson (zoon van zesvoudig Hawaii-finisher en foto-journalist Tony?) en de Amerikaan Jutsin Metzler. Enige Nederlandse man was Ronald Haantjes, goed voor een 585e plaats.
 
Morgen weer een dag, want er is altijd nieuws.
 
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.