Balansen; Nominaties; NTB-Congres; Yvonne wint Challenge-ranking; LCW – WTJ 629

 
WOENSDAG – De tijd van balansen opmaken breekt al weer aan. Niet dat er geen competities meer zijn, maar circuit, eindstanden enzovoorts komen inmiddels wel naar buiten. En er is ook altijd zoiets als verkiezingen. Landelijk gok ik erop dat Tom Dumoulin, Dafne Schippers en de Oranje Leeuwinnen de titels grijpen.
 
 
En ik ga er eerlijk gezegd vanuit dat onze Jetze Plat Paralympische sporter van het jaar gaat worden. Het zou een enorme boost geven aan de triathlonsport mocht het lukken. In dat rijtje van kampioenen komen we overigens Esther Vergeer, Monique van der Vorst en Bibian Mentel tegen, die stuk voor stuk al eens geproefd hebben aan de driekamp. Op 19 december krijgen we meer zekerheid, de kandidaten zijn overigens ook nog niet bekend gemaakt.
 
2016
 
Dat is wel het geval met de NTB Sporter van het Jaarverkiezing. Terwijl wij van trikipedia.nl ons nog bezinnen op onze jaarlijkse verkiezing (het zal waarschijnlijk een combinatie tussen een vakjury en online worden), brengt de Bond de kandidaten naar buiten. Er kan nog tot 9 november gestemd worden. Bij de sportmannen gaat het (steeds in alfabetische volgorde) tussen Bas Diederen, Jorik van Egdom, Jetze Plat en Evert Scheltinga. De sportvrouwen zijn Rachel Klamer, Miriam van Reijen, Yvonne van Vlerken en Sarissa de Vries. Drie talenten van het jaar dingen mee naar de prijs: Thomas Cremers, Niek Heldoorn en Rani Skrabanja. Dan de paratriatleten met Jetze Plat, Geert Schipper en Margret Ijdema en tenslotte de agegrouper van het jaar met als kandidaten Rob Barel, Sione Jongstra en Els Visser.
 
Niet altijd een eenvoudige keus. Van de mannen won Bas vijf keer de titel, Jorik één keer, maar hij was wel twee keer talent van het jaar. Vier keer al werd Jetze paratriatleet van het jaar. Nu kan hij de unieke dubbel pakken. Drie keer al was Rachel de beste sportvrouw plus nog één keer talent van – in dit geval – 2009. Ze kan op gelijke hoogte komen met Yvonne, die vier titels heeft maar zelf ook genomineerd is. Alle andere genomineerden zijn dat voor het eerst. Talent van het jaar kun je maar eenmaal worden. Saillant detail is dat de prijs van de sportman van het jaar is vernoemd naar Rob Barel, die nu zelf genomineerd is.
 
 
De verkiezingen maken deel uit van het 11e NTB-Congres, dat voor het eerst op Nationaal Sportcentrum Papendal wordt gehouden. Dat wekt vast de nieuwsgierigheid van menigeen, want onderdeel van het programma is een rondleiding door het gloednieuwe bondsbureau. Na de opening van voorzitter Wim van Oijen wordt teruggeblikt op het WK Rotterdam, waarna een interactieve official-quiz volgt. Daarna zijn regio-bijeenkomsten. In de middaguren volgen twee rondes themabijeenkomsten. Aandacht dit jaar voor de verenigingen en de Teamcompetities, de jeugd (door kersverse jeugdcoördinator Berteke de Jong), gezonde voeding, groei triathlonsport en agegroups. In die laatste discussie wil men kijken in hoeverre de komende jaren veel grotere delegaties triatleten naar de WK’s en EK’s kunnen. Spannend zijn altijd de bekendmakingen van de wedstrijden die meedoen in het Nationale Jeugd- en Juniorencircuit, de Run Bike Run Series en de Teamcompetities. De NK’s zijn eerder al bekend gemaakt.
 
 
 
Overigens is ook de eindbalans van het Challenge Europese Seizoen Series opgemaakt. Voor trouw deelneemster Yvonne van Vlerken een mooi extraatje. In navolging van Mirjam Weerd vorig jaar, won Yvonne de extra bonus van 25.000 euro. Joe Skipper won bij de mannen, dus het EK Almere leverde niet alleen mooie, maar vooral ook blije kampioenen op. Achter Yvonne werd Laura Sidall tweede en Sofie Goos derde. Sardinië-winnares Heather Wurtele werd vierde en de nummer twee van Hawaii Lucy Charles vijfde. Achter Joe volgden Lukas Kramer, Pieter Heemeryck, Thomas Steger en Jan Raphael.
  
 
 
Wie de hele winter wil blijven door triathlonnen kan terecht in het nieuwe pand van Bodyfit Lifestyle Markelo. Daar houdt TTvW Hof van Twente in de wintermaanden een indoor triathlon challenge. Zwemmen kan niet, maar daar komt een roeiapparaat voor in de plaats. De challenge geld voor dames en heren met het onderscheid recreanten, gevorderden en triatleten. De onderdelen worden op tijd afgelegd, waarbij de afgelegde afstand bepalend is voor de eindstand. Niet zomaar een wedstrijdje, want de challenge loopt van 1 november tot en met 31 maart. Leuk idee. Aanmelden kan nog via bodyfit.markelo@gmail.com
 
Nog twee halves die we ontdekten in het weekeinde. Op het tropische eiland Martinique was de beste eilandbewoner Francky Favre de snelste op de eerste halve triathlon van het land. Het evenement kreeg de toepasselijke naam Le Mar-Tri-Nik mee. Winnares bij de vrouwen was viervoudig Frans kampioene Isabelle Ferrer. De Toughman in het Chileens Quillon was een prooi voor de Chilenen Ian Vargas en Liliana Carcamo.
 
 
 
Over het weekeind-aanbod komen we de komende dagen terug. Alvast al wel melden dat de mensen van Extra Leisure Limburg – net als in het voorjaar bij de 70.3 IM – naar Mallorca zijn afgereisd voor het eerste Long Course Weekend. Weer een triathlon-variant, ontstaan in Wales overigens. Wie best graag de Ironman-afstanden wil afleggen, maar opziet tegen alles achter elkaar, kan een LCW doen. Vrijdag beginnen de deelnemers aan de 3,8 kilometer zwemmen, zaterdag staat de 180 kilometer fietsen op het eiland op het menu en zondag lopen de ‘drie-atleten’ de marathon. Maar ook de halve afstanden of korter behoort tot de mogelijkheden. Ruim 1000 deelnemers hebben ingeschreven voor het Long Course Weekend. Extra Leisure, het evenementenbureau van Ironman Maastricht, is betrokken bij de organisatie. Long Course Weekend zal vooral de agegroupers en nieuwkomers trekken. Onze Limburgse collega Ralf op ’t Broek doet mee en brengt vanaf vrijdag verslag uit. Emiel en Rob Frambach van Extra Leisure sluiten niet uit dat in de toekomst ook Nederland een Long Course Weekend gaat krijgen.
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.