Voorbeschouwing; de droom van Dennis en over: It beast, Spartacus en Pitt Bull – WTJ 630

DONDERDAG – Even stond ook Buenos Aires nog op de World Cup kalender 2017. Die wedstrijd gaat niet door, zodat de Japanse race Miyazaki overblijft. De afsluiting van een enerverend seizoen en dan te bedenken dat de puntenrace richting Olympische Spelen Tokyo pas volgend jaar op gang komt. In de Japanse stad zijn veel van de triatleten, die afgelopen weekeinde nog in Korea waren opnieuw actief. De winnaars Aurelien Raphael en Summer Cook zijn wederom favoriet. Opvallend is de komst van Vicente Hernandez, afgelopen zondag nog winnaar van de halve Challenge van Forte Village. Donald Hillebregt is de Japanse Zee overgestoken en dat geldt ook voor topfavoriet Marten van Riel met zijn drie landgenoten Jelle Geens, Peter Denteneer en ‘Veenendaal-winnaar’ Jonathan Wayaffe. De Japanse Ai Ueda zint vast op revanche op ‘Zomerkoekje’. En er zijn ook triatleten, die later naar Aziëzijn afgereisd. Maaike Caelers bijvoorbeeld. Zij voelt zich op de een of andere manier altijd thuis in de Japanse wedstrijden. Daar gaan we dus opnieuw vanuit. Succes Donald en Maaike in deze laatste World Cup van 2017.

 
Casado is druk

 
Overigens begint dat Wereldbekerseizoen volgend jaar al weer in alle vroegte met in het carnavalsweekend de eerste World Cup in Kaapstad. De Afrikaanse Cup heeft nog twee wedstrijden te gaan dit jaar: Agadir aanstaande zaterdag en Dakhla begin december, beiden in Marokko. ITU nieuws was verder deze week dat president Marisol Casado is benoemd in Coördinatie commissie voor de Spelen in Parijs 2024. Drukke vrouw, deze Spaanse die er ook nog een reguliere baan op nahoudt. Maar dat is er eentje met veel verlofdagen.

 
Oranje kleurt goed in Florida

  

 
Dat het seizoen tegenwoordig twaalf maanden duurt, bewijzen de twaalf Nederlanders die zaterdag aan de start staan op de Ironman Florida in Panama City. Daar zitten vijf triatleten bij die het genoegen van Hawaii-deelname al eens mochten proeven: Chris Brands, Bart Klein, Patrick de Vries, Dennis van der Meer en Leonie Verstegen. Gaan zij op voor een nieuwe slot Hawaii 2018? In de loop van het weekeinde weten we meer. In het Braziliaanse Paulina is de volgende Toughman, maar dat circuit spreekt alleen in Amerika tot de verbeelding.

 
In eigen land is het zondag weer crossduathlon-tijd. Daarover meer in de vrijdag-aflevering. Nog even terug naar oktober, want op 4 oktober zagen we een item bij Hart van Nederland over Dennis Hof, een blinde en autistische sportman uit Heiloo. Na eerder de halve marathon van New York met een begeleider te hebben voltooid, was zijn volgende uitdaging een kwart triathlon. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Dennis mee zou doen aan het Kwartje Anna Paulowna, maar die race kwam te vroeg. Uiteindelijk stond de held op 7 oktober met al zijn begeleiders in zwembad De Hoornse Vaart in Alkmaar klaar voor 1 kilometer in het binnenbad, gevolgd door de andere onderdelen. Het fietsen was door de hard wind en regen zwaar. Gelukkig kreeg Dennis veel support in Limmen en natuurlijk in Heiloo zijn thuishaven. Daar lag ook de finishlijn van het project Dennis heeft een droom. Met zijn begeleiders bereikte hij de finishlijn en is onze sport weer een bijzondere triatleet rijker. Zijn tijd? Doet er niet toe. O ja, een van zijn begeleiders was triatleet Daan Glorie, nationaal recordhouder 24 uur zwemmen.

 
Vermiste triatleet gevonden

 
Triest nieuws hadden we afgelopen weekeind. Daaraan voorafgaand was het ook bij de Spaanse triathlonwereld verdriet, want aan de bijna vier jaar lange vermissing van Victor Teni kwam op 23 oktober een luguber eind toen een sportklimmer de gemummificeerd resten van de Spanjaard aantraf. Victor Teni was wereldnieuws in de eerste weken van 2014 nadat hij op de vulkaan El Teide op Tenerife zich voorbereidde op de beklimming ervan, maar niet meer terugkeerde. Nadat hij als vermist werd opgegeven werden grootse zoekacties opgestart met hulpdiensten, familie en andere klimmers. Zijn familie kwam zelfs een jaar lang ieder weekend naar het eiland om te zoeken. Het mysterie werd steeds groter: had hij een ongeval gehad, was ie verdwaald of vermoord? Of bewust verdwenen en een nieuw leven begonnen. De onzekerheid bleef. Tot een week geleden toen bleek dat zijn lichaam vast zat achter vulkanisch gesteente, 90 meter diep in een ravijn. Victor Jorge Martin Teni (40) was een fanatiek sporter, die meerdere malen meedeed aan de Ironman Hawaii. In 2010 werd hij nog vijfde in de loodzware Sahara marathon. Ook fietste hij door het Himalaya-gebergte. Begin deze eeuw deed hij ook een keer mee in Holten. Zijn familie (Victor was niet getrouwd, woonde bij zijn moeder in Radazul waar hij fysiotherapeut was) bleef lang hoop houden dat hij vanwege zijn Hawaii-ervaringen lang kon overleven onder barre omstandigheden. Helaas bleek dat ijdele hoop.

 
Eerste zege Talansky

 
Laten we met een mooi bericht eindigen. In navolging van Lieuwe Westra (It Beast) en Fabian Cancellara (Spartacus) is nog een derde oud-prof toegetreden tot die magnfieke sport, die triathlon heet. Zijn naam? Andrew Talansky. De 28-jarige Amerikaan breekt zijn wielerloopbaan eerder af dan verwacht. Hij won in zeven jaar zeven wedstrijden waaronder de Dauphiné Liberé, een rit in Parijs-Nice en dit jaar nog de Ronde van Californië. In 2013 was Andrew nog de nummer tien in de Tour en vijfde in de Vuelta. Een groot ronderenner leek geboren, maar hij maakte de verrassende move naar triathlon met als doel de Ironman Hawaii waar hij dit jaar al getuige was en Jan Frodeno als zijn grote held bestempelde. Andrew groeide op in Florida, waar hij als aan zwemmen en hardlopen deed voor hij fietste. Triathlon is de ultieme uitdaging voor lichaam, hoofd en geest.
Zondag debuteerde Andrew in de 10e editie van de Marin County triathlon aan McNears Beach California. Nog geen topveld, maar wel als tiende uit het water, royaal de beste fietstijd en de tweede looptijd. ‘Pit Bull’ legde zijn eerste Olympic Distance race af in een winnende tijd van 2.00.14 en was daarmee tien minuten sneller dan de nummer twee, de verbouwereerde Christopher Moghbel. Van zijn reactie op Twitter spat het plezier af!
 
Wij kunnen trouwens ook niet wachten op de volgende wedstrijden van Pit Bull, Spartacus en It Beast. Go for it guys!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.