Swim Day op LCW Mallorca met Gossage;  CrossRBR’s; Shirin, Queen of Koppenberg – WTJ 631

VRIJDAG – Dat er zelfs op een vrijdag in november nog wedstrijduitslagen binnen rollen, is toch vrij uitzonderlijk. Nog even en we hebben 365 dagen in het jaar tri- of duathlons, schat ik zo. De kalender van 2018 overziend, komen er landelijk en internationaal steeds meer evenementen bij. Een goede ontwikkeling. Het was deze vrijdag Swim Day, openingsdag van het Long Course Weekend in Alcudia, Mallorca.

 
Relaxed sfeertje Long Course Weekend

 

 
Sinds drie jaar hebben de Spaanse organisatoren een goede band met de Extra Leisure, in Nederland onder meer verantwoordelijk voor de organisatie van Ironman Maastricht-Limburg. Ruim 1000 atleten gingen vrijdagmorgen op een ontspannen manier het ietwat frisse zeewater in voor 3,8 kilometer zwemmen of voor 1900, 1500 of 750 meter. De klassieke afstand werd het snelst afgelegd door de Duitser Marco Hohlen. Hij stond weer onder de start/finishboog op Playa d’Alcudia na 51.49 minuten. Andrew Diplock kwam in 52.11 als tweede en Tom Vickery in 55.37 als derde op het strandje. Als zesde totaal was daar al Lucy Gossage, vijfvoudig Ironman-winnares/tweevoudig Powerman Holland winnares. Gossage sloeg zich in 56.04 minuten door het zilte zeewater. Birgit Metzler was na 58.18 klaar en derde in de tussenstand staat Dominique Lothaller. Sonja van Stek deed er 1.16 over, daarmee staat ze op een achttiende plaats. Buiten mededinging deed speaker Ralf op ’t Broek mee. Tot zijn verbazing was hij klaar na 1.05 uur. Op de 1900 meter staan Andreas Linden en Monica de la Encina op kop, allebei zwommen ze in 26.13 minuten.

Sophie de Jong werd zevende op de 1500 meter en Rob Frambach himself was de twaalfde man op dit onderdeel. Na afloop afdrogen en met z’n allen bijeen voor de prijsuitreiking. Maar ook van tevoren geen  stress. Een half uur voor aanvang komt de boel op gang en dan gaat het los. Bekende triatleten als Michael Cleven (tweede in IM Maastricht) combineren het meedoen vooral met vakantie vieren. Veel triatleten zijn ondergebracht in het vijfsterren Zafiro Tropic hotel, dat het allereerste Long Course Weekend sponsort. ,,De sfeer is vergelijkbaar met een triathlon en toch ook weer niet. De stresss van wisselen en meteen door, is er niet. Anderzijds is het ook krachten sparen voor de dag van morgen’’, aldus de Limburgse delegatie, die het evenement in de toekomst graag in Nederland introduceert. Zaterdag fietsen, zondag marathon. Of kortere afstanden natuurlijk. En ook de kids komen aan hun trekken. Vrijdag niet in de Middellandse Zee maar op het strand voor de Kids Beach Run.

 
Run-bike-run vanaf ‘het Ravijn’

 


In eigen land kan zondag naast loopschoenen/spikes ook de ATB tevoorschijn komen. De crossduatleten hebben de keuze uit liefst drie wedstrijden. In Nijverdal is de 17e DRW run-bike-run en tiende Kidsrun. Twee nieuwe zaken in het Overijsselse: er is een apart klassement voor gemengde duo’s en de nieuw speaker is Henk Borgmeijer. Nieuw is relatief, want Henk (bretels) draait in het loopwereldje al heel wat jaartjes mee. Alles speelt zich af op de schitterende Sallandse Heuvelrug: 5-20-2,5 met start en finish achter zwembad Het Ravijn. Aanvang 12.30 uur. Mark Hamersma en Laura Gorter waren de sterke winnaars vorig jaar.

 
Noordwijk, Reusel en Shirin op Koppenberg

 
Aan de Noordzeekust bij Noordwijk De beachduathlon of beter gezegd BeachTduathlon, want de naam van het strand eindigt ook met een T: Nederzandt. Dat is ter hoogte van de Langevelderslg. De run gaat over het strand richting Zandvoort en door de duinen terug. De bike gaat de andere kant op door de duinen richting Noordwijk en terug naar Langevelderslag. Zwaar parcours, zelfs bij goede weersomstandigheden. Bikkelen dus, zeker bij tien graden boven nul. De korte afstand is 3,5/8/3,5. Voor de lange afstand gaat men na die drie onderdelen nog eens door voor 8 en 3,5. Aanvang 10.00 uur.

 
In de bossen van Reusel en Arendonk kunnen de echte lange afstand specialisten terecht voor de 17e Hermans Assurantiën duathlon. Trek er genoeg tijd voor uit, want de wedstrijd bestaat uit 14 kilometer lopen, 64 kilometer op de ATB en 7 kilometer crossloop. Daarmee is het de langste crossduathlon van Nederland. De halve afstanden zijn er ook, evenals de jeugdduathlon 2/15/1. Sportpark d’n Hoek in Reusel is de permanence. Wees op tijd, want het startschot klinkt om 9.30 uur. De Belg Bert Nietveld en Maud Golsteyn wonnen vorig jaar. Het was toen bij de mannen een Belgische onderonsje, want pas op de veertiende plaats was Michel Besseling beste Nederlander.

 

Zondag nieuwe kansen. Wij hebben altijd Mathieu van der Poel nog natuurlijk, afgelopen donderdag winnaar van een legendarische Koppenbergcross. En wie won er bij de nieuwelingen-meisjes op die beroemde puist? Juist Shirin van Anrooij, 15-jarig toptalent uit Kapelle. Van begint tot eind heerste Shirin en ze won met twee minuten voor een francaise. Wereldklasse!
Tot zondag!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.