Limburgse tri-nieuwtjes; Long Course Weekend; Derk schittert in Florida; WC Japan – WTJ 632


ZONDAG – Veel nieuws uit Limburg dit keer. Sportief gezien de bijzondere prestatie van Derk de Korver, geboren in Weert. Daarmee stadgenoot van Maaike Caelers, die in Japan haar seizoen afsloot. Daarnaast de terugkeer van de triathlon Stein, een week na Weert. Dus van 15 tot en met 17 juni en ook de verdergaande samenwerking tussen Extra Leisure, het Limburgse organisatiebureau en de organisatoren van duursportevenementen op Mallorca. Die was er al met de 70.3 Ironman, die kreeg de afgelopen dagen gestalte met een zeer geslaagd nieuw evenent: Long Course Weekend.

 
Experiment met asielzoekers in Ironman

 
Maar het meest opmerkelijke nieuws kwam ook rond de vierde Ironman Maastricht tot stand. Het gaat over vijftien jonge asielzoekers, die door Michel Deckers van TriathlonForLife worden klaargestoomd voor deelname aan de Ironman volgend jaar. In de berichtgeving gaat het om jongeren uit Eritrea, Sudan, Gambia, Irak en Afghanistan. Zij volgen een intensief trainingsprogramma om mee te doen aan de Ironman. In berichten op Social Media gaat het over de Ironman relay en dat lijkt ons, gezien de geringe sportachtergrond van de asielzoekers, een verstandige gedachte. Michel, zelf dit jaar finisher in 12.09 uur, nam het initiatief met als doel de asielzoekers afleiding en een sportieve uitdaging te bieden. ,,Zo kunnen ze hun zinnen verzetten, want ze hebben vaak choquerende gebeurtenissen meegemaakt.’’
Hoe het gaat uitpakken, weet Michel uiteraard niet. ,,Twee jongens hebben gezwommen, drie deden aan fietsen. De rest heeft weinig affiniteit met sport.’’ De man achter TriathlonForLife hoopt de trainingen op te voeren tot tien à vijftien uur per week. Een eerste looptraining was vrijdag door de binnenstad van Maastricht, deels over het parcours.
Het zal ongetwijfeld het aantal nationaliteiten dat volgend jaar mee doet aan de Ironman op 5 augustus doen toenemen. Een deel van de organisatie is de afgelopen dagen neergestreken op Mallorca, om daar het eerste Long Course Weekend uit te rollen. De formule is uitgelegd. De drie onderdelen zijn uitgesmeerd over drie dagen en dat geeft enerzijds weer een nieuwe dimensie aan de sport, anderzijds een zeer ontspannen sfeertje.

 
Long Course Weekend in woord en beeld (foto’s Wouter Roosenboom en Ingo Kutsche)

 

   

De beroemde wielerfotograaf Wouter Roosenboom is op uitnodiging van Extra Leisure mee naar Mallorca. Hij legde die sfeer uitstekend vast. We mogen een aantal foto’s uit zijn werk hier publiceren.
Toch zat er wel een wedstrijdelement in. Michael Cleven bijvoorbeeld was vrijdag veruit de snelste zwemmer, maar omdat hij een klein stukje zwemparcours onbewust misliep, stond de Belg niet in de uitslag.

Zaterdag was de ‘tijdrit annex wegwedstrijd’ over 176 kilometer. Zondag stond de marathon in havenstadje Alcudia op het menu. Nadat de drie tijden waren opgeteld bleken Tom Vickery (in 8.15) en Lucy Gossage (8.27) het snelst de drie parcoursen te hebben afgelegd. Gossage is trouwens geen vijf- maar achtvoudig (!) Ironman winnares.


Zondag werd de ‘kale’ marathon gewonnen door de Spanjaard Jesus Peralta Aguilar in 2.41.10, Tom Vickey werd vierde in 2.5118 en Lucy Gossage was voor de derde dag op rij de snelste, nu in 3.02.14. In de eindstand bleef Lucy de Duitse Birgit Metzler – deeluitmakend van het Ironman-team – bijna een uur voor. Derde werd de Britse Jill Cliff. Tom Vickery ging landgenoten James Elgar en Benjamin Griffiths vooraf. Vijfde in totaal werd Lucy Gossage. Beste Nederlandse was Sonja van Stek in 11.17.15 uur. De kortere afstanden kenden geen eindklassement, maar dat er na afloop 1200 blije driekampers bijeen waren, voor een prachtig slotfeest; dat is wel duidelijk.

 
‘Google’-Derk is de man van het weekend

 
Florida, Panama City. Een Ironman, waar profs de laatste drie jaar niet meer aan meedoen. Het doet niets af aan de daverende tweede plaats van Derk de Korver, die zijn topprestatie onderstreepte met een prachtige 8.39.08 uur. Daarmee dik een half uur van zijn pr afhalend. Drie weken geleden nam hij nog deel aan de Ironman Hawaii, waar hij 51e werd en snelste Nederlander na paratriatleet Jetze Plat. En zaterdag deed de geboren Limburger al weer z’n  volgende Ironman. In Florida kwalificeerde hij zich meteen voor een derde deelname op Hawaii.
https://www.facebook.com/derk.korver/videos/10155248836018212/
De geboren Weertenaar woont vanwege zijn topbaan bij Google al jaren in Amerika. Met zijn nieuwe toptijd nadert hij de professionals. Derk was trouwens ook vorig jaar in Kona snelste Nederlander. De wedstrijd in Panama City werd gewonnen door de Amerikaan James Burke. De Korver was de enige, die hem partij bood. Het verschil tussen beide triatleten was aan de finish zeven minuten, de Franse nummer drie Quentin Boucau volgde bijna een kwartier later als derde. Chris Brands werd 26e. Beste vrouw was de Amerikaanse Elyse Gallegos, die een duel met de Argentijnse Morales in haar voordeel beslechtte. De Canadese Leah Sherriff bleef als derde ook nog onder de tien uur. Hier was Leonie Verstegen op de 23e plaats onze beste vertegenwoordigster. Of haar vijfde plaats en de vierde van Chris bij M45 en de vijfde van Dennis bij M50 nog slots opgeleverd heeft, horen we morgen. Zoals gebruikelijk bij een hele, alle Nederlanders op een rijtje:

M:
2.Derk de Korver    08.39.08 (1e M30)
26.Chris Brands     09.25.43 (4e M45)
59.Dennis van der Meer    09.51.53 (5e M50)
204.Martijn de Jong    10.51.33 (44e M40)
257.Gijs Houtman    11.07.41 (49e M35)
330.Bart Klein     11.29.09 (30e M50)
713.Luuk Sluijter     12.43.40 (103e M30)
749.Leendert van Gastel    12.50.32 (34e M55)
1011.Jan Jaap van Deventer   13.43.01 (121e M50)

 


V:
23.Leonie Verstegen    10.42.51 (5e F40)
88.Anneke van Paassen    11.50.49 (11e F50)

 
Belgen-weelde in Japan

 
Van Amerika naar Japan. Daar gaf Marten van Riel nog eens flinke snok aan zijn grootse tweede seizoenshelft. Vergeten is het blessureleed uit het voorjaar. Wat een suprematie trouwens van onze zuiderburen daar in Miyazaki. De eerste Belgische World Cup-winst bij de mannen, Jelle Geens op vier en Jonathan Wayaffe negende. Je zou voor minder………..

Morgen meer over deze race, waarin Maaike Caelers twintigste werd en Donald Hillebregt dertigste. Summer Cook won na Tongyeong haar tweede World Cup binnen een week overigens. Met de 15e en laatste World Cup van dit jaar is ook dit circuit afgerond. In februari begint het echter al opnieuw met de eerste in Zuid-Afrika.

 
Ook over de zondagwedstrijden in eigen land meer in de WTJ-editie van maandag.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.