Yennick en Anne winnen Noordwijk; België boven in Reusel; Tessa’s toetje – WTJ 634


DINSDAG – Hoewel niet echt een cross-specialist was Yennick Wolthuizen toch souverein op de Beachduathlon van TV De Bollenstreek. In Noordwijk bleef hij streekfavoriet Jordi Caspers en VZC-man Corné Kool zo’n vier minuten voor. Toch is het ook weer geen grote verrassing. Yennick won twee jaar terug nog het combi-klassement in Egmond aan Zee (ATB-race en halve marathon) en hij woont natuurlijk sinds kort niet meer in Castricum maar in kustplaats Ouddorp. Daar kan hij naar hartelust trainen op het strand. Weinig vrouwen dit jaar aan de start.
Toch een aardig duel tussen EK Almere-ganger Anne Zijderveld en Liane van Egmond, in het voordeel beslecht van Anne. Ook de atlete uit H.I. Ambacht zien we niet vaak op de ATB. Ik meen dat ze ooiit eens de Tri-Ambla deed. De korte afstand was vorig jaar nog voor Yennick, nu ging de zege naar Joep Emmen. Sterkse vrouw op het frisse, soms natte strand en duin was Tessa Könemann. Beste duo was het team Chaos. Ook Daniel Knegt en Koen de Leeuw deden mee, Ze werden dertiende op de korte afstand.
 
Hel van Reusel
 
 
Van kort hebben ze in Oost-Brabant nog nooit gehoord. België heeft zijn Hel van Kasterlee, wij de Hel van Reusel. Hoewel op Nederlands grondgebied ontvangst organiserende partij AVR’69 uit Reusel toch vooral zuiderburen. Die hebben klaarblijkelijk nog volop trek in een paar zware laatste maanden. Gelukkig konden wij Tibor Gijssen ‘nog opstellen’. Tibornator bood in elk geval dapper partij. Op een minuut of vier van de Vlaamse winnaar Micha van den Eynde werd de Nijmeegse reus tweede. Geen overladen wedstrijdprogramma’s voor Tibor, maar wat hij doet doet ie goed. Deze tweede plaats in de loodzware crossduathlon over on-Nederlandse afstanden, was daarvan weer het bewijs. De derde plaats ging naar Bart van Looveren, vorig jaar nog zesde. In de top tien: acht Belgen, twee Nederlanders. De tweede was Willem Langmans, toevallig uit Noordwijk. Maar de Beachduathlon was Willem te kort. Hij werd vierde in de Peel. Bij de vrouwen was Brigit Massagé zeven minuten sneller dan het Lommelse duo Elly Verhoeven en Natalie Franken. Brigit is partner van wereldkampioen Ruben Geys, die haar coachte in het door wind, regen, hagel enzovoort geteisterde Land der Acht Zaligheden. Acht Pijnlijkheden is een betere benaming in deze. Yvonne Huis in ’t Veld werd vijfde, daarmee beste Nederlandse. Bianca van de Kieboom fietste een ronde minder en werd buiten mededinging zesde. Het duo Jack Wouters en Thom Michielsen was wederom het snelste duo, maar toch op 10 minuten van Micha, in eigen land vooral bekend als mountainbiker maar achter toppers als Seppe Odeyn en Wouter Wuilmus ook al podiumplaatsen behaald. Snelste op de korte afstand was – uiteraard – ook een Belg: Lander Sels. Judith Visser uit Valkenswaard redde de vaderlandse eer met de winst op Jolinda Lute en Wendy Kroesen. Beste Nederlandse man op kort was Jeroen Lute op plaats vier. De Trappistenbroeders van Jo van Gucht waren snelste duo. De sprint afstand duurde nog een uur. Rik Swaanen was snelste jongeling net als Evy van Wildenberg. Jinte en Yannick Michiels vormden het snelste duo en de ouder/kind combinatie ging naar de Belg Davy Paeshuyse met zijn zoon, wiens voornaam niet in de uitslag vermeld staat.
 
Butter glorieert in New York
 
 
Yennick woont dan niet meer in Castricum. Het blijft een topsportplaats. Nils Pennekamp natuurlijk, maar zondag waren alle ogen gericht op Michel Butter. Fenomenaal wat hij in de New York Marathon liet zien. Zesde totaal in 2.12.39 uur. Ongekend en lang geleden dat we in NYC-marathon zo kort zaten. Misschien wel nooit. Bram Som liep een knappe 2.44. Van de zijde van tri- en duatleten liet de Italiaanse Sara Dossena zich van voren zien: zesde in 2.29.39. Miranda Boonstra klokte 2.55. Op de Berenloop marathon van Terschelling ging de F50-winst naar de Almeerste Gieny van Niejenhuis.
 
Tessa vooraan in Tri Rosas
  

Terug naar triathlon en naar warmer plekjes dan Nederland momenteel. Tessa Kortekaas is weer terug in haar tweede vaderland Lanzarote. Tja, en omdat daar iedere week wel een tri- of duathlon wordt gehouden, is Tessa’s seizoen nog niet over. Ze deed mee aan de Tri Rosas, naar verluid de gezelligste triathlon op Lanzarote. Er wordt geld ingezameld voor de bestrijding van borstkanker en – de naam zegt het al – de vrouwenwedstrijd is de hoofdmoot. Die werd gewonnen door Tessa, het toefje op een fantastische triathlontaart 2017. Ze klopte de Spaanse Icha Quevedo Cabrera en Doris Krimm. Beste man over een veel kortere afstand was Echentive Jimenez Perez. Olé.
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.