Elluf-elluf; voorbeschouwing Malaysia, Los Cabos; Edo in China; Spencer – WTJ 637

VRIJDAG – Vraagje: Welke triatleet heeft het drukste programma dit weekend? Antwoord: Peter van Liempt. Althans dat dacht ik, want als prins Peter d’n 3e van Teskesdurp (Kerkdriel) begint voor de leutvorst op de elfde van de elfde het leutseizoen. Maar na dit lesje carnavalogie moet ik als Brabander bekennen niet alles te weten. In het ene carnavalsdorp regeert een prins namelijk langer dan in het andere. In mijn dorp was het iemand zelfs 22 jaar achtereen. Maar in het dorp van Kijani-triatleet Peter mag de prins na een jaar zijn steek weer overdragen aan een opvolger. Maar ongetwijfeld zal deze sportieve prins vanavond 11-11 meemaken.
 
Expats
 
 
Waar het carnavalsseizoen dus begint en ergens tot in februari duurt, is het met de Europese triathlons toch echt gedaan. Wie nog een driekamp wil doen, is aangewezen op races Oceanië, Azië of Amerika. En ook daar is menig Nederlands triatleet toe bereid. Zaterdag is bijvoorbeeld de Ironman van Maleisië. In dat gebied wonen expats zoals Robert Coetzee, Ralf Leeuwenburgh en Willehard Wortelboer. Anderen hebben de verre reis gemaakt, zoals oud-Hawaii ganger Gerrit Jan Soetman (TC Twente) en Paul Lebouille (TV Almere). Gelijk hebben ze, want er zijn liefst 50 slots te verdelen voor het WK Kona, Hawaii 2018. De moeite waard, eens zien of er weer een paar WK-gangers bij komen. Zes landgenoten, eveneens vooral werkzaam in Zuid-Oost Azië, houden het bij de halve afstand, de 70.3 Ironman dus.
 
Dubbele kansen China
 

 
Andere kant van de wereld, een dag later. De Ironman in de werkelijke prachtige baai van Baja, Los Cabos. De tweede Mexicaanse Ironman trekt in elk geval twee Nederlanders: Maarten Kleinjan en Sebastiaan Tan. Hier zijn 40 slots beschikbaar. Dan is er de voor Ironman zo belangrijke 70.3 IM in het Chinese Xiamen. Met de rijkste Chinees als eigenaar wil de World Triathlon Corporation altijd goed voor de dag komen in dergelijke races. Lange startlijsten zonder nationaliteiten lezen niet altijd even makkelijk, maar aan de ‘droogtraining’ op zijn Facebook-pagina te zien, weet we dat Edo van der Meer er is. Edo gaat er zelfs voor het eerst van start als agegrouper in plaats van prof. Xiamen biedt overigens kansen om zowel op het WK 70.3 (50 slots) als het WK Ironman (30 slots) uit te komen. Dus met een beetje mazzel plaats Edo zich via deze halve voor zijn debuut op Hawaii.
 

In Australië is de Challenge Shapperton, Yvonne van Vlerken is nog voor twee races in Lake Phukett Thailand en in eigen land? Pfff, daar is het even zoeken. Hardloop- en crosswedstrijdjes genoeg. Maar een combinatie. Wie er een gevonden heeft, mag het zeggen.
Kalender
 
 
Terwijl de Teamcompetities de spanning opbouwen naar het NTB Congres waar de data van de Divisiewedstrijden bekend worden, zien we ook wat verschuivingen hier en daar. Ralph Hienkens van de Amsterdam Noord-West triathlon meldt dat zijn wedstrijd noodgedwongen een week is opgeschoven, omdat het NK sprint van Sport Vibes van half juli naar het eerste juniweekend is verschoven. Toen bleef 10 juni over, al is dat ook weer de datum van Weert.
 
En Marco Douma van Frysman meldt dat hij spijtig genoeg op 24 juni is moeten gaan zitten. ,,Liever niet in het weekeinde van Oud Gastel al is onze Frysman dan gelukkig de dag erna op zondag.’’ Het heeft alles te maken met Leeuwarden als culturele hoofdstad van Europa en waarvan in de eerste juliweken allerlei festiviteiten in de provincie zijn, die een hele triathlon onmogelijk maakten. ,,Zie het dus als eenmalig’’, zegt Marco. Wij van trikipedia.nl denken dat beide wedstrijden elkaar wel een jaartje kunnen verdragen. Stiens is dan weer een weekje later, op 30 juni. En zo gebeurt er nog best veel op de kalender, die zich dagelijks verder vult.
 
Ghana telt ook mee
 
 
Leuk om te lezen tenslotte is dat drievoudig wereldkampioen Spencer Smith het goed naar zijn zin heeft als coach van de Ghanese triatleten. ,,Ghana kan het maken in de toekomst. Het is een kwestie van tijd en hard werken.’’ Dit weekend is de grootste wedstrijd in het Afrikaanse land: de Kempiski Cowell Traithlon op het universiteitsterrein van Legon. Toevallig zit er onder de asielzoekers in het ‘Ironman Maastricht-team’ van Michel Deckers ook een Ghanees. Over een paar jaar zien we Spencer – oud Nuenen en Zundert-winnaar – ongetwijfeld terug op een WK ergens.
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.