Pokey de nestor van alle triatleten; Ynze en Jeffrey transfereren; Koen bij Sunweb; Jony. -WTJ 636

DONDERDAG – Hij kreeg in sommige media meer aandacht dat Flora Duffy of Mario Mola, de 87-jarige ‘Pokey’  Bill Ziering deed dik 6 uur over de Olympische afstand in Rotterdam. Toch leverde het hem de wereldtitel in de leeftijdsgroep 85-89 jaar op. Het was al de tweede keer dat Bill zich wereldkampioen mocht noemen, twee jaar eerder ook al in Chicago. En onlangs werd de nestor van het triathlonveld benoemd tot ambassdader van het USA triathlon programma.

 

 
Bill heeft genoeg zelfreflectie en humor, want na afloop zei Bill: ,,Ik kwam als eerste en als laatste aan.’’ Het klopt wel, want er waren nooit tegenstanders in zijn klasse. Bij de vrouwen was Elizabeth Brackett met 76 lentes de oudste en dus ook goud in Rotterdam. ,,Ik heb geen geheim recept voor die wereldtitels. Ik kom gewoon opdagen. Eens per week loop ik en ga naar het zwembad of openen water. Fietsen doe ik met vrienden. Er is geen ander doel dan binnen een aantal uren in een aangenaam tempo te finishen.’’
Bill is gepensioneerd arts en lid van triathlonclub Monterey. Veertig jaar geleden begon hij met sporten. Daarvoor deed hij nooit veel. ,,Ik kan me niet herinneren ooit in de bovenste helft te zijn geëindigd. En nu dan de beste in mijn leeftijdsgroep.’’ Bills leus is is: begin langzaam en ontspan daarna. We hebben hem kunnen aanschouwen, hij kreeg van het Rotterdamse publiek het meeste applaus van alle deelnemers.


Het serieuzere werk dan. De transfermarkt is in volle gang. Ynze Keulstra en Jeffrey Reijnders hebben het Canyon Fusion team vaarwel gezegd en zij gaan naar het toch al vrij sterke Ask4Benefits-Kijani. Het Eredivisie dames team van Kijani ging al op volle kracht voor de eindzege dit jaar, die ambities liggen er ook bij de mannen. Jeffrey was wellicht even in de luwte actief, maar volgend jaar komt hij sterk terug. En Ynze heeft het nog altijd in zich om een grote te worden, maar misschien nog meer op de langere afstanden later.

 
Korte berichten tot slot: in Renkum is een overdekt 25 meter zwembad geopend. Ja Joost Christiaans kon zijn ogen niet geloven. In zijn Renkum, terwijl zwembaden het zo moeilijk hebben soms.

 


Er circuleert een prachtige filmpje, documentaire zelfs van de studenten Boris Seinen, Noud Bruinier, Thom van Alphen en Julie van Stevenink. In de hoofdrol Jony Heerink. De studenten hebben haar twee maanden gevolgd in de aanloop naar het NK run-bike-run in Spijkenisse. Opdracht was een reis te maken. Het werd de reis van Jony naar dit NK. Twee weken van intensieve training door de Hellas-atlete werd door het kwartet filmmakers op de voet gevolgd. Het resultaat mag er wezen. A star is born.

 

 
Koen de Haan, succescoach in de triathlonsport bij Squadra en NTB gaat een nieuw hoofdstuk aan zijn toch al mooie carrière toevoegen: de Oostbrabander wordt trainer/coach bij de Sunweb-wielerploeg van onder meer Tom Dumoulin. Wat het betekent voor Koen in de triathlonsport zullen we weldra van hem vernemen. Vanaf deze plaats alvast veel succes gewenst.

 
En tenslotte. Terwijl de ene na de andere nieuwe 70.3 Ironman wordt gepresenteerd hebben we even de voorlopige deelnemerslijst van Ironman Maastricht bekeken. Ruim 400 namen inmiddels, dus dat gaat wel de goede kant op. Onder hen 120 Nederlanders, maar met het NK in het verschiet worden dat er vast veel meer.

 
Vrijdagavond is het voorbeschouwingsavond. Tot dan.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.