Edo en Robert mogen naar Hawaii; Ironman Langkawi en hardlopen – WTJ 638

ZONDAG – Voor een triatleet leiden vele wegen naar Hawaii. In China bijvoorbeeld konden deelnemers aan de 70.3 Ironman van Xiamen zich kwalificeren voor het WK Ironman volgend jaar. Veelal kan dat alleen maar op hele triathlons, maar sinds de Chinese Dalian Wanda groep de Ironman Corporation heeft opgekocht, kan dat ook op de twee halve triathlons, die het land kent.
 
Kona Baby
 

In Xiamen wisten zodoende weer twee Nederlanders – Edo van der Meer en Robert de Korte – op de elfde van de elfde een startbewijs voor het Walhalla onder de triathlons te bemachtigen. Edo zal het als prof ook wel eens geprobeerd hebben, maar in China kwam hij voor het eerst uit als agegrouper. Samen met zijn collega EDO Sports coach Robert de Korte was hij naar het verre China afgereisd met een Hawaii-ticket in het achterhoofd. Bij het zwemmen en fietsen nestelden de Nederlanders zich vooraan. Op het hete en winderige loopparcours moesten ze een aantal Aziatische atleten (die het klimaat gewend zijn) voor laten gaan. Aan de streep finishten ze als zevende en negende in de agegroup, maar met de profs erbij stonden ze dertiende en vijftiende in de einduitslag. Belangrijker voor Hawaii waren uiteraard de slots.
 
Robert werd tweede in 4.22.21 bij de M25 en Edo eveneens tweede in 4.19.04. En jawel hoor, op het podium was de ‘Kona Baby’ in de pocket. Weer twee vermaarde dutchies voor de Road to Kona 2018. We tellen er al vijf.
De winst in Xiamen ging overigens naar de Australier Sam Betten. Hij versloeg de Chinese verrassing Jiang Zhi Hang. De Ierse Eimear Mullan leverde een topprestatie door als derde overall binnen te komen. Zij bleef de Amerikaans Haley Chura en de Zwitserse Imogen Simmons vier minuten voor.
 
Zes dutchies op heet Langkawi
 
 
 
Op Langkawi eiland, Maleisië was de jaarlijkse Ironman. De Fransman Romain Guillaume boekte er zijn derde Ironman winst in drie jaar tijd. Eerder was hij in Canada en op Lanzarote de beste. De Deen Jens Petersen-Bach werd tweede, de Duitser Roman Deisendorfer derde. De Duitsers hadden een goede dag, want bij de vrouwen was het 1 en 2: Diana Riesler bleef landgenote Mareen Hufe acht minuten voor. De francaise Manon Genet werd derde. De wedstrijd werd gedomineerd door de Europeanen. Beste Nederlander was Ralf Leeuwenburgh. De zes Nederlanders haalden weliswaar geen startbewijzen voor Hawaii, het blijft de moeite waard ze hier te vermelden.
M:
74.Ralf Leeuwenburgh  10.36.22
109.Paul Lebouille  11.04.57 (12e M45)
149.Gerrit Jan Soetman  11.42.21 (6e M55)
164.Allard Voute  11.50.47
312.Robert Coetzee  13.24.51
452.Willehard Wortelboer 14.27.24 (7e M60)
 
Tri- en duatleten aan het rennen
 
 
 
In eigen land geen duathlons of andere combinaties dit weekeinde. Komen we dus bij de hardloopwedstrijden, waar we vooral de winnaars in de peiling houden. De Dinkelloop werd gewonnen door Lesley Smit, Brigit Landewe en Rens Gosselink. De Trailrun Weert was voor Jacqueline Nell. De Maresia-cross door Marcel Laros, de Triple A Molenloop van Edam ging naar Marco Grillo. Janien Lubben en Theo Fuhler wonnen de Theehuis Oosterbosrun te Klazienaveen. Arie de Jong, Nienke Vlak en Britt van den Hoven waren te sterk in de VOV Run te Vries en Rosalien van Elp won het Ooijs Ommetje. Raimond van der Boom liet iedereen achter zich in de Schoonhovencross, Marleen Vos deed dat ook maar dan in de Zandenplasloop van Nunspeet (Irma Heeren werd daar tweede op de langere afstand). Marco Muller klopte broer Mark in de Brix CRM crossloop van Rijssen, Pim Bakker won de jeugdcross. Inez Stark won de Vlinderloop halve marathon te Houten. Bas Germs was de rapste in de Springedalloop van Hezingen en landskampioen marathon Mireille Baart was de Bennekomse bosloopwinnares. Haar clubgenote Alida Hagen tenslotte won vrijdagavond de Run by Night in Barneveld.
 
We zijn weer bij. Tot morgen.
 
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.